返回列表 發帖
一般只用棉都夠 如果覺得臭就加活性炭
其他乜石乜石果d野可以唔洗落
棉已經有好多位俾硝化細菌'住'
加埋底沙就更多位
但換水時記得要潑下底沙
等d污糟野出返水黎
如果唔係日子久了
會突然爆菌全軍覆沒o.o..
雞尾:黃化-彭彭(終於5.3.2013 7am),原色-咩咩,古銅珍珠-必必,黃化珍珠-圈圈,珍珠派特-花花
亞歷-包包@2012, 嚕嚕嚕(2013/1/3-2013/3/12 3am)
折衷-伯爵與豆豆(2000)
和尚-QQ與MOMO(2012)
太陽-威威(~2002)與叮叮

我用最簡單答你~

你餵得太多糧啦~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

點解唔清~因為你個缸的整個循環系統出左問題~(我的解答是最平價最正路~街坊答你就要用五十萬先買到一塊綿花~)

你從頭做過啦~濾水器用生物環是正確~你可以在最早接觸到水的位置~先放綿~水經過綿先到其他材料~以後只換綿~其他材料不動~

你得三條琵琶咁大把~一星期先餵一次~每次是你以往每日餵的十份一就夠啦~
因為你以往餵得太過量~魚有得食就食~食得多呵得多~
你照我方法做~水唔清番黎搵我~~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk

加埋底沙就更多位
但換水時記得要潑下底沙
等d污糟野出返水黎
如果唔係日子久了
會突然爆菌全軍覆沒o.o ...
yimaggie 發表於 2011-10-29 08:05

如果整個濾水系統做得好~都唔係咁容易反水~

24# 風中飛鸚

反缸先岩...
不過大多數原因都係菌唔夠/餵太多/魚太多/換水不足/成日洗棉....

要水質穩定先要條件係魚少~屎少~
如果比例一多~相對濾水器就要夠大~速度相對又要快~我一個缸得幾條魚毛~一個月先一粒魚糧~屎都冇得食~邊有力整壞缸水丫~

一個月先一粒魚糧....
雞尾:黃化-彭彭(終於5.3.2013 7am),原色-咩咩,古銅珍珠-必必,黃化珍珠-圈圈,珍珠派特-花花
亞歷-包包@2012, 嚕嚕嚕(2013/1/3-2013/3/12 3am)
折衷-伯爵與豆豆(2000)
和尚-QQ與MOMO(2012)
太陽-威威(~2002)與叮叮

加埋底沙就更多位
但換水時記得要潑下底沙
等d污糟野出返水黎
如果唔係日子久了
會突然爆菌全軍覆沒o.o ...
yimaggie 發表於 2011-10-29 08:05

試過用活性炭但係D琵琶淺色左, 所以唔敢再用
魚缸本身無加沙, 係咪必要呀?
波子(塞仔), 拖肥 & 肥妹(LB)
八週年(塞仔)

點解唔清~因為你個缸的整個循環系統出左問題~(我的解答是最平價最正路~街坊答你就要用五十萬先買到一塊綿花~)

你從頭做過啦~濾水器用生物環是正確~你可以在最早接觸到水的位置~先放綿~水經過綿先到其他材料~以後只 ...
風中飛鸚 發表於 2011-10-29 12:02

原來衰餵得多~
明白晒~ 唔該主席^^
八週年(塞仔)

聽講好似有人會用青瓜餵佢地方@@唔知係唔係呢
BERRI妹

聽講好似有人會用青瓜餵佢地方@@唔知係唔係呢
ansonlau 發表於 2011-11-2 00:56

的確有人會用瓜喂琵

路過忍唔住插咀 唔岩聽唔好打面......
其實要維持一個穩定既水質,掛濾並非係一個最好既選擇...
其一,清洗雖然好似比較簡單,但若果太多有機物(魚屎等等)積係掛濾同濾材....
一洗就會令硝化細菌全軍覆沒/由零開始,始終綿唔能夠100%阻隔污物進入掛濾底部(濾材,生物環,陶粒)
其二,剛清洗完既掛濾,水流會較暢順,功率係最強既時候,但同時亦代表水流猛,細菌剛開始繁殖,亦會有所影響,
到積聚一定既有機物後,水流減慢一點,反而係對培菌最好,但唔洗幾耐就會過度阻塞過濾,需要清洗/更換綿花~
其實可以考慮一下頂濾,清洗一樣簡單,底部放濾材生物環等,中間鋪上白綿,最頂鋪上生物綿,每次更換綿亦不用擔心會嚴重影響水質,濾材既重要性就唔需要多講,富豪級可以用power house S(phs),平民少少用行家環亦都好足夠....當然...反撲歸真...淨係用白綿亦可....其實白綿都可以養到好多菌...不過需要一點功力,一般黎講...魚缸有50L水...就要用十倍/以上既濾水...即係最少要用500L/h既濾水器....當然..流量過大亦唔合適...
吹到個缸水打曬風.......養乜都唔掂...喂食一般以份量少次數多黎喂....份量最好就係係一定時間內食完...
喂琵的話,食到咁上下....就撈走糧/食物...以免浸得太耐,污染水質.....

試過用活性炭但係D琵琶淺色左, 所以唔敢再用
魚缸本身無加沙, 係咪必要呀?
TABO123456 發表於 2011-10-30 17:26

活性碳主要用作吸色吸味....主要開缸初期會用.....
始終佢會吸收至飽和...然後會慢慢釋放返劇毒毒素出黎....
每一個缸既情況都唔同,佢係咪已經飽和亦無法用肉眼判斷...
建議若果魚缸無超養....一個月最少更換一次...超養就再頻密少少更換....
對於活性碳會影響生物既表現都素有聽聞,但個人就無乜特別睇法,身邊養金魚同琵既親戚照用可也....完全不見任何影響,個人就無用到,因為無此必要.....若果真係有影響到...就唔好用~~反正唔係必需品

32# 養鳥新丁

Thanks, 新丁
水族舖人都叫換過勁D濾水或者加多一個, 但我缸不宜用頂濾, 不通要換埋缸  以加仲頭痛緊要點...
八週年(塞仔)

32# 養鳥新丁

Thanks, 新丁
水族舖人都叫換過勁D濾水或者加多一個, 但我缸不宜用頂濾, 不通要換埋缸  以加仲頭痛緊要點...
TABO123456 發表於 2011-11-2 11:31

你養了什麼,為何不宜用頂濾?

我唔洗睇晒養鳥新丁D字~都知道新丁錯左D乜~
又一個死學的好例子~等我同大家再分享~~錯左唔好打面~因為我依靠塊面搵食~

新丁所答~是一般正確做法~已經有小學3年班程度~也犯下養動物的最基本~
我可以講新丁~資料99%正確~只是忘記最重要一點~
缸內只是三條琵琶~我當然識得叫佢買900元磅生物環~七千幾元一個濾桶~三萬幾元濾材~

琵琶以食屎為主~呵飯為生~有個掛濾已經好高級~而樓主只養三條琵琶都可以養咁耐~証明情有獨中~
所以唔需要咁正統做法~只要食少D就得啦~

等於養條紅龍同養條山坑魚~點解紅龍要靚D水丫?可能山坑魚對水質要求高過紅龍~
大家只用銀碼計數~紅龍貴過山坑魚~所以要有好濾材~
其中琵琶就是對水質要求比較低的一種魚~有水已經得啦~酸鹼度直頭係多餘~
最後結論~以往你餵得太飽~掛濾負荷唔到~只要餵得少就冇事~

外面街 賣的琶放在盤仔就算,乜 Q 都無,好賤的,名種別論 .
12/3/2013   新家新的開始!
近來院友多.................
養鸚人多是瘋瘋癲癲的人生 !
4-9-13 養狗生活終結了 !

要缸水靚就缸大魚少 要密集式就要有強勁既過濾及藏菌量

但缸大魚少係最多人唔會做 因為冇人想個缸咁大 得幾丁魚 所以成日有人犯呢個錯誤~

琵琶以食屎為主~呵飯為生~有個掛濾已經好高級~而樓主只養三條琵琶都可以養咁耐~証明情有獨中~
所以唔需要咁正統做法~只要食少D就得啦~
風中飛鸚 發表於 2011-11-2 13:53

唔洗睇曬飛鸚D字已經知道飛鸚既問題所在,以上呢句99%錯誤,1%正確...
事實上琵琶唔食屎,極其量佢只係食未完全消化/當中既藻類...琵琶會食屎係一個謬誤阿