返回列表 發帖
恭喜 ! ~~恭喜 !
雀主剛剛致電通知已尋回了!

我都話荃灣區係我管轄範圍.只要post黎鸚鵡樹,一定搵得番~恭喜晒.

隻雀有冇肥左又靚狙丫
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

太好啦搵得返! 主人一定好開心啦!
我叫Jo Joe 祖
Msn: joefong@hotmail.com
My blog: [url]http://hk.myblog.yahoo.com/wolfdog321/[url/]
小晴永遠懷念你!

恭喜哂雀主, 失而復得最珍貴
可愛雞尾 毛.菲.吱.樂.豬豬
霸王葵花 Lufian
不愛穿衣 大眼仔
超級管家 囝囝
過度活躍 三腳貝貝

太好啦搵得返!失而復得最珍貴,恭喜哂雀主!!

原帖由 風中飛鸚 於 2008-9-24 18:06 發表
我都話荃灣區係我管轄範圍.只要post黎鸚鵡樹,一定搵得番~恭喜晒.

隻雀有冇肥左又靚狙丫

sesese好似唔見左隻雞尾仲未搵返係係荃灣
BB爸爸(肥豪)

原帖由 BB爸爸 於 2008-9-24 22:15 發表

你唔知道走左已經搵返啦~不過再走過一次咋嗎,再唔見就唔關我事啦.(有一次機會仲唔好丫)
email:perfect90220909@yahoo.com.hk

原帖由 BB爸爸 於 2008-9-24 22:15 發表

bb爸爸, 你真係好記性 搵雀 quota 得一次 我都唔想有第二次呀
可愛雞尾 毛.菲.吱.樂.豬豬
霸王葵花 Lufian
不愛穿衣 大眼仔
超級管家 囝囝
過度活躍 三腳貝貝

恭喜! 恭喜!

多謝  多謝  多謝各位!
真的很感激大家!
鸚鵡已回家,我們心情還未平復,因大落大起再大落再大起。

在這裡說說過程和心情

失去鸚鵡的第一天
      四處尋找,責備自已,報漁護署,心情大落

失去鸚鵡的第二天
      失落,再四出尋找,範圍擴大,上網求救,向飛鷹、啤梨求教,有他們的鼓勵,心情平復

失去鸚鵡的第三天
      發傳單、貼傳單,上網看消息,再四處找,心情大落

失去鸚鵡的第四天
      收到一位小姐的電話,說鸚鵡已交給漁護署,向漁護署查詢,鸚鵡在上水狗房,鸚鵡是由瀕危物種科管理,但今明兩天休息。心情大起

失去鸚鵡的第五天
      等,準備文件,心情忐忑

失去鸚鵡的第六天
      早上與瀕危物種科聯絡,是有一隻疑似我們的鸚鵡,下午不請自去瀕危物種科,帶備單據、出世紙、相片、傳單,落了口供,還要證明鸚鵡的入口來源,即鸚鵡店的入口證,但不一定會送還給我們,我們只好去鸚鵡店求助。心情大落

失去鸚鵡的第七天
      黃昏終於收到入口證。心情反覆

失去鸚鵡的第八天
      瀕危物種科終肯發回給我們,立即到上水,接回失去了八天的家人。心情難以形容

這八天天氣反覆,但你們的關心、鼓勵,令我們不灰心、不氣餒,在此再多謝、再感激大家。

特別鳴謝︰
1. 飛鷹、啤梨
2. 準許我們貼傳單的舖頭
3. 告知我們已將鸚鵡交給漁護署的好心人
4. 漁護署的梁小姐
5. 瀕危物種科的高先生
6. 梁先生
7. 鸚鵡店
8. 各位網友、主席等
排名不分先後,再次感激大家。

恭喜~恭喜!

太好了, 能找回我雀!
以後要小心d, 更珍惜你的雀!
我叫做Shirley, 我的鸚鵡叫做KooKoo
歡迎來我個blog: http://hk.myblog.yahoo.com/tangpf0809/

我明白主席所講(荃灣失雀,一定搵得番,)是講笑,但當我知道主席插手這件事,我有強烈預感一定搵得到,

好恭喜你搵得番隻鸚鵡,你冇搵錯人幫忙,我家人都話主席有d福氣,有點運,

你快快剪翼啦~我也代你再多謝他們幫忙,

(帶備單據、出世紙、相片、傳單,落了口供,還要證明鸚鵡的入口來源,即鸚鵡店的入口證,但不一定會送還給我們。)

奇實係咪真係要有咁多証明才可以取回"私人的財產"呢?

如果有實質証據隻雀係自己,而隻雀係私人養,並非作為買賣,但又唔齊以上的文件,當這部門唔肯將隻雀比番個雀主的話,這雀主可否告正苦"侵占私人財產",由法庭向正苦取回??

原帖由 catwai 於 2008-9-26 00:13 發表
(帶備單據、出世紙、相片、傳單,落了口供,還要證明鸚鵡的入口來源,即鸚鵡店的入口證,但不一定會送還給我們。)

奇實係咪真係要有咁多証明才可以取回"私人的財產"呢?

如果有實質証據隻雀係自己,而隻雀係私 ...

問過有關部門~他們表示不是入去你屋企捉你隻鸚鵡去佢度,係在香港市面捉到一隻受保護動物,而動物無証明來源,

就當作非法飼養,如果在屋企非法飼養就無法檢控,反之飛出街上捉到,你就有責任提供資料,

根據那部門提出.大部份動物的條件或証明文件都是不能領回,

真係恭喜!

原帖由 風中飛鸚 於 2008-9-26 00:21 發表

就當作非法飼養,如果在屋企非法飼養就無法檢控,

...

什麼叫"當作"!!

(如果在屋企非法飼養就無法檢控,)

乜原來我和大多數鸚鵡雀主都是犯了法!!

(飛鸚以上內容是問有關人仕,這是隻手遮天嗎?)

原帖由 風中飛鸚 於 2008-9-26 00:21 發表

問過有關部門~他們表示不是入去你屋企捉你隻鸚鵡去佢度,係在香港市面捉到一隻受保護動物,而動物無証明來源,

就當作非法飼養,如果在屋企非法飼養就無法檢控,反之飛出街上捉到,你就有責任提供資料,

根據那部門 ...

(入去你屋企捉你隻鸚鵡去佢度)
未經我同意而我又唔知情的情況下這樣是叫作"偷"!

(係在香港市面捉到一隻受保護動物)
我在唔知情的情況下失去了私人財產,警察會叫我"報失","報失"即是我失去某嘢!

警方也可以証明我是"失去了私人財產",而這"受保護動物"我有實質証明是我的,因我有實質証明所以警方無告我"報假案比假口供"!

(而動物無証明來源)

是指入口嗎?這雀是家傳的,三十年前已開始養,況且我是私人飼養不是作為買賣,乜也要入口証明來源?

(反之飛出街上捉到,你就有責任提供資料)

和在街上拾到銀包一樣,應當作失物處理!雀主應當提供"合理"的資料!

( 飛鸚  以上一樣是給有關人仕看 )

相信日後會有更多人不小心失去愛鳥之後,有"實質証明"但又不能取回愛鳥(即私人財產)!

大家覺得應該點做好,任由有關部門隻手遮天或是需要正視問題呢?

那雀主第一時間去漁護署問,他們說沒有資料,雀主再問回提供資料的女士,她說100%當日見到鸚鵡飛入屋,是她打電話舉報,千真萬確,

於是主人立即以100%肯定姿態再去問,先轉來轉去,轉到此部門,而此部門也確實指示.大部份受保護動物在他們手中,都不會發還,除非有足夠

證據及理由,官方就咁表示,(其實佢地唔講鬼知佢地有捉到鸚鵡)仲問漁護署都話冇,一般人都不會再追問落去啦.

2)在家中飼養,沒有人投訴,很難知道那一戶是非法飼養保護動物.

3)佢地唔發還既主要原因.你隻雀30年前買,帶出街玩.算犯法嗎?在街玩玩下.飛落地,那部門拾起,是否立即犯法?
這是灰色地帶,咁他們捉到有腳圈,好明顯有號碼,好明顯是正式入口.有來源啦,點解唔查下其他部門,ab1234是那年入口.
是那一間店舖出售.好易搵到主人啦,

如果官方回答,我們已經正在查證中.需要時間工作,
我的回答是,多做多錯,小做小錯,唔做唔錯,
我既真實板本,下題回答,怕打得太多字會冇晒.(電腦問題)(飛鸚字)