返回列表 發帖

【浮羅交怡】雀鳥篇

見到大家中秋節玩得好開心。
我「潛水失蹤」成個星期,去了浮羅交怡旅遊。
影了些相給大家睇,由於用DC機仔,加上我不是攝影發燒友,影得一般般。

另有其他非雀鳥相會放在其他區。(稍等)
這個地方叫Langkawi Bird Paradise 雀鳥天堂,裡面不算太大,參觀兩小時左右。
入閘前有隻犀鳥BB,好乖任摸﹗

呢隻Great Hornbill

呢隻地犀

鸚鵡-金剛

鸚鵡-葵花

在Oriental Village影

餵鷹是前一天釣魚時影

其他雀鳥

最後買了兩隻金剛鸚鵡返香港。

都有好多品種雀鳥, 多謝分享!!! 隻鷹好似大過隻金剛好多, 其實係唔係呢?
仲有隻bb 可以咁乖任摸, 個樣望落好似毛毛公仔
可愛雞尾 毛.菲.吱.樂.豬豬
霸王葵花 Lufian
不愛穿衣 大眼仔
超級管家 囝囝
過度活躍 三腳貝貝

D影好靚, 多謝 睇到d雀雀可以在咁大的自然公園住, 很開心

d相影得好好牙!
d鷹俾唔俾摸架,好似好得意!
仲有浮羅交怡係邊架?
我叫Jo Joe 祖
Msn: joefong@hotmail.com
My blog: [url]http://hk.myblog.yahoo.com/wolfdog321/[url/]
小晴永遠懷念你!

嘩,原來你去左旅行,你就好啦
d相好靚呀

多謝分享...D相影得好靚....
D雀公仔超靚...您有無買????

原帖由 Aries 於 2008-9-19 14:14 發表
多謝分享...D相影得好靚....
D雀公仔超靚...您有無買????

有,遠睇幾靚,近睇手工一般,所以只買兩隻「最靚」!
周未影張比你睇。

原帖由 sonic 於 2008-9-19 14:18 發表

有,遠睇幾靚,近睇手工一般,所以只買兩隻「最靚」!
周未影張比你睇。

好啊~~~~我都想估下係邊兩隻....
Emmmmm.....紅金剛&飛鷹....????

原帖由 sesese 於 2008-9-19 13:43 發表
都有好多品種雀鳥, 多謝分享!!! 隻鷹好似大過隻金剛好多, 其實係唔係呢?
仲有隻bb 可以咁乖任摸, 個樣望落好似毛毛公仔

馬來西亞鷹體型不算太大,試過上手,估計都有2kg左右。

估唔到可以任摸

真係大開眼界
個隻雀可以任摸咁好

d 相影得好靚呀! 我覺得隻鷹好型 !
e 大m 和 呀飛鸚( 後生果時  )  都鍾意潛水喎 !

d雀係咪可以任摸?
喺浮羅交怡點樣去雀鳥公園?有冇join local tour?
仲有咩野玩?我都考慮去。
我叫做Shirley, 我的鸚鵡叫做KooKoo
歡迎來我個blog: http://hk.myblog.yahoo.com/tangpf0809/

天下烏鴉一樣黑
天下鸚鵡一樣得.
對嗎?
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

原帖由 tangpf0809 於 2008-9-19 19:12 發表
d雀係咪可以任摸?
喺浮羅交怡點樣去雀鳥公園?有冇join local tour?
仲有咩野玩?我都考慮去。

唔係隻隻都可以任摸,上鍊可上手應該都可以,不過最好餵少少糧先,重要你要刻服恐懼。
鷹雖然可以上手但没有摸,始終不是自已養,小心為上!
浮羅交怡同澳門差不多大,基本上打的士或包的士都OK。
由島東面去島西面,約45分鐘,Taxi fare RM40-50,約HK$100-120。
我參加團,第三天自由行,自已去,OnOn以前都去過,好方便。
http://www.langkawi-info.com/

犀鳥BB好可愛呀,好想摸下佢呀
Lovebird:得意惡爺女(BB),大隻仔(KITTY仔),
超為食好奇貪玩黑頭凱克(忌廉)
為食乖乖大達摩(摩摩),口水佬灰鸚(寶寶)

D相映得超靚 咁D雀仔擺設有冇大白?我成日都想揾大白既物品,但發覺大多係葵花

鸚鵡好英
西鳥好西
浮羅交怡好浮
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

影咗好多相, 好清. 有無見倒走地孔雀同上脚彩鳳呀
果度真係唔錯
ONON

原帖由 OnOn 於 2008-9-20 20:30 發表
影咗好多相, 好清. 有無見倒走地孔雀同上脚彩鳳呀
果度真係唔錯

都有餵孔雀同影幾張,太多無貼到。

彩鳳瞓晒晏覺,影唔到,只有木箱。