返回列表 發帖
是的,责任重大,我也不敢收养,要对得住主人和鸟
逊女一。鸡尾三。彩鳳仔一,太阳女一。

好啦~等我教你轉糧~8週年正好做實驗~

餓係一個最好方法~
先餓一餐~(記住~餓幾耐都好~水必定要有~當我們餓緊隻鸚鵡時~冇水就會死~平時冇水都可以頂一日)
一餐唔食~再放合成糧~(唔洗放咁多)然後早晚換糧~(冇食過照 ...
風中飛鸚 發表於 2011-12-10 10:19

多謝賜教~ 等天氣暖D開始試, 唔係又餓又凍就淒涼喇 (講笑啫~)
請放心~ 天氣咁凍有開暖氣比阿8^^
波子(塞仔), 拖肥 & 肥妹(LB)
八週年(塞仔)

我有位朋友想將手上葵花送贈給別人養~而有一位舊雀友極想養一隻葵花~
但因為他不是一個好主人~未準備好去照顧一隻鸚鵡~只是想免費~一心只向錢看~其實他一直有問我~是否有人放棄葵花~我都說沒有~而相反棄雀要求我幫 ...
風中飛鸚 發表於 2011-12-10 22:50

完全正確! 支持! 支持!

我有位朋友想將手上葵花送贈給別人養~而有一位舊雀友極想養一隻葵花~
但因為他不是一個好主人~未準備好去照顧一隻鸚鵡~只是想免費~一心只向錢看~其實他一直有問我~是否有人放棄葵花~我都說沒有~而相反棄雀要求我幫 ...
風中飛鸚 發表於 2011-12-10 22:50

是哪種葵花呢
雞尾:黃化-彭彭(終於5.3.2013 7am),原色-咩咩,古銅珍珠-必必,黃化珍珠-圈圈,珍珠派特-花花
亞歷-包包@2012, 嚕嚕嚕(2013/1/3-2013/3/12 3am)
折衷-伯爵與豆豆(2000)
和尚-QQ與MOMO(2012)
太陽-威威(~2002)與叮叮

加油加油~
世上冇免費午餐架~

是哪種葵花呢
yimaggie 發表於 2011-12-12 00:29

曾經前後有3隻玫瑰葵花~一隻勁咬毛~咬到得番個頭有毛~一隻外型完全正常不過勁怕人~兩隻都在同一位會員飼養~另外一隻沒有適合人選而退回主人自己決定~
大白及中葵已經無得數~當中最多係灰鸚~(以咬毛最多)
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

全部都係因為咬毛而被遺棄?
我有睇過你個咬毛post 成功率有幾高呢?
雞尾:黃化-彭彭(終於5.3.2013 7am),原色-咩咩,古銅珍珠-必必,黃化珍珠-圈圈,珍珠派特-花花
亞歷-包包@2012, 嚕嚕嚕(2013/1/3-2013/3/12 3am)

曾經前後有3隻玫瑰葵花~一隻勁咬毛~咬到得番個頭有毛~一隻外型完全正常不過勁怕人~兩隻都在同一位會員飼養~另外一隻沒有適合人選而退回主人自己決定~
大白及中葵已經無得數~當中最多係灰鸚~(以咬毛最多)
風中飛鸚 發表於 2011-12-12 10:22

里種鸚鵡我有一隻

里種鸚鵡我有一隻
louisa20047 發表於 2011-12-12 17:25

收養返黎??

雀街有張街招好似係9月走失ge塞仔"肥bu"??

全部都係因為咬毛而被遺棄?
我有睇過你個咬毛post 成功率有幾高呢?
yimaggie 發表於 2011-12-12 13:17

咬毛基本上冇得救~個別成功例子最後都再咬~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk

咬毛基本上冇得救~個別成功例子最後都再咬~
風中飛鸚 發表於 2011-12-15 11:30

聽聞親鳥養大嘅鸚鵡唔會咬毛~咁算唔算有得必有失呢

聽聞親鳥養大嘅鸚鵡唔會咬毛~咁算唔算有得必有失呢
louisa20047 發表於 2011-12-15 11:34

錯到亞媽唔認得~野外鸚鵡都有咬毛架~都幾嚴重~咬毛唔係大家諗得咁簡單~將來可能解決到~

點解D人見佢咬毛就唔要?? 除左外表, 性格都會改變??

點解D人見佢咬毛就唔要?? 除左外表, 性格都會改變??
yimaggie 發表於 2011-12-16 11:13

健康會有影響~咬毛鸚鵡因為冇毛~身體會不停生毛~對身體負擔會好大

咁都唔可能因為隻雀唔健康就唔要..
咁有咬毛ge鸚鵡係咪食高營養既食物(合成糧)就可以?會唔會要加supplement果d會好d??

希望阿8乖乖地留在你身邊^^