返回列表 發帖
我怕有感情唔敢為佢改名, 既然佢係樹樹拾回來又有主席題名, "8週年"都好但嗌吓嗌吓就可能係阿8阿8阿8阿8

唉~ 波子見我餵佢咋, 已經勁發脾氣尖叫狠咬, 下次要收埋波子先可以理佢
TABO123456 發表於 2011-11-29 18:44

狠咬係咬你定咬8週年先?

當然係我喇~
8週年未過格離期, 同波子只有eye contact咋
TABO123456 發表於 2011-11-30 00:18

咁你又慘左少少

我有位朋友想將手上葵花送贈給別人養~而有一位舊雀友極想養一隻葵花~
但因為他不是一個好主人~未準備好去照顧一隻鸚鵡~只是想免費~一心只向錢看~其實他一直有問我~是否有人放棄葵花~我都說沒有~而相反棄雀要求我幫 ...
風中飛鸚 發表於 2011-12-10 22:50

我有位朋友想將手上葵花送贈給別人養~而有一位舊雀友極想養一隻葵花~
但因為他不是一個好主人~未準備好去照顧一隻鸚鵡~只是想免費~一心只向錢看~其實他一直有問我~是否有人放棄葵花~我都說沒有~而相反棄雀要求我幫 ...
風中飛鸚 發表於 2011-12-10 22:50

曾經前後有3隻玫瑰葵花~一隻勁咬毛~咬到得番個頭有毛~一隻外型完全正常不過勁怕人~兩隻都在同一位會員飼養~另外一隻沒有適合人選而退回主人自己決定~
大白及中葵已經無得數~當中最多係灰鸚~(以咬毛最多)
風中飛鸚 發表於 2011-12-12 10:22

里種鸚鵡我有一隻

咬毛基本上冇得救~個別成功例子最後都再咬~
風中飛鸚 發表於 2011-12-15 11:30

聽聞親鳥養大嘅鸚鵡唔會咬毛~咁算唔算有得必有失呢

點解D人見佢咬毛就唔要?? 除左外表, 性格都會改變??
yimaggie 發表於 2011-12-16 11:13

健康會有影響~咬毛鸚鵡因為冇毛~身體會不停生毛~對身體負擔會好大