返回列表 發帖

養左4個月了~~

得閒post下圖~~~
同買番黎果時個樣無乜點變, 不過就痴人痴到死

一張都電暈~

無變好過有變
12/3/2013   新家新的開始!
近來院友多.................
養鸚人多是瘋瘋癲癲的人生 !
4-9-13 養狗生活終結了 !

無變好過有變
BABYPAPA 發表於 2011-12-2 10:57

認同,我都喜歡我隻king仔細個果陣果樣多d∼
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我的五个月,你的是仔吗
逊女一。鸡尾三。彩鳳仔一,太阳女一。

我的五个月,你的是仔吗
wongleung 發表於 2012-1-2 18:59

係仔, 買時3歲

等我都放幅相先~~
加加 - 貪玩塞仔
歡迎和我, 加加做個朋友~^^
希望大個做到獸醫, 拯救小生命!!

佢哋習慣能力好強

等我都放幅相先~~
kellylaw320 發表於 2012-1-4 19:38

why the eyes are different from mine??

why the eyes are different from mine??
hke3g2006 發表於 2012-1-14 12:43

大左隻眼會變~而且光暗會影響瞳孔大小

大左隻眼會變~而且光暗會影響瞳孔大小
louisa20047 發表於 2012-1-14 12:52 [url=http://forum.parrot-tree.com/redirect.php?goto=findpost&pid=307822&ptid=1

6538][/url]

but mine is already 3.5 years old

好靚呀!!

哈哈, 等我又放吓先.

哈哈, 等我又放吓先.
小雲 發表於 2012-1-17 17:31

哈哈,可愛!又係塞仔??
我都想養一隻塞仔!

6個月了..又post下

另外想問下塞仔係咪都有好多種, 感覺上我果隻d 色好似鮮艷好多咁 ..上次帶去雀街, 都有師兄問點解d 色同其他塞仔唔同, 其它果d較啞色

哈哈,可愛!又係塞仔??
我都想養一隻塞仔!
king2403 發表於 2012-1-18 06:29

塞仔都幾好玩架.

6個月了..又post下

另外想問下塞仔係咪都有好多種, 感覺上我果隻d 色好似鮮艷好多咁 ..上次帶去雀街, 都有師兄問點 ...
hke3g2006 發表於 2012-2-7 21:01

塞仔係有3個亞種, 主要的分別係身型同顏色.
Poicephalus senegalus senegalus (黃肚)
Poicephalus senegalus mesotypus (橙肚)
Poicephalus senegalus versteri (深橙肚)
橙色肚的比較大,頭比較深,色眼比較黃, 黃色肚的比較細.頭比較淡色.....仲有一個亞種係深橙色肚的, 十分小有的.
不同的亞種的是來自不同的原生地.

雀場無細分亞種來養種了, 所以買到的都可以係唔同亞種雜交出來的.
其實, 仲有黃化.
最後我都貼一張我的塞仔.
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

我又湊吓熱鬧^^
波子(塞仔), 拖肥 & 肥妹(LB)
八週年(塞仔)

我又湊吓熱鬧^^
TABO123456 發表於 2012-2-23 00:58

8 周年有無蝦波子阿?
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!