返回列表 發帖

有意養隻了哥...

想問問...到底本地了哥講野ok嗎?
因為價錢差20-30倍...=.="
養了哥和鸚鵡有什麼不一樣的地方要注意呢?
(我暫時只是想先參考一下...未落實會養的)

本地了哥唔識講野
識講野要海南了哥

本地了哥有樹了哥(即樹上築巢)和石了哥(即石洞築巢),樹了哥講野唔叻,石了哥講野好叻,但好難分石了哥定樹了哥。因為大家都是黑色,如果你想識講野,最好買海南了哥肯定識講。每年四月之後雀街有海南了哥BB,

但海南了哥好貴...
本地了哥100蚊都有交易...

4# 楚峰

本地了哥都識講野架
最快等下年買BB 啦
家8哥黎~ 黑色身 打開對翼有2塊白斑
我有朋友由細養大 而家識講幾句
不過d屎都幾恐怖下

黑蚊蚊的鳥哥好邪的 。窮人不合適
12/3/2013   新家新的開始!
近來院友多.................
養鸚人多是瘋瘋癲癲的人生 !
4-9-13 養狗生活終結了 !

黑蚊蚊的鳥哥好邪的 。窮人不合適
BABYPAPA 發表於 2011-12-7 07:18

窮人有咩係唔合適>.<

4# 楚峰

本地了哥都識講野架
最快等下年買BB 啦
家8哥黎~ 黑色身 打開對翼有2塊白斑
我有朋友由細養大 而家識講幾句
不過d屎都幾恐怖下
zero322 發表於 2011-12-7 06:07

我知佢d便便多...又一patpat...
佢如果慣左同一個位痾...可以痾一座山出黎@@"
所以一直都有d興趣但一直都冇養
你朋友個隻會唔會咁岩就係石了哥...@@?

唔會
基本上所有鴉科都識講野
喜鵲都識
所以係睇你鍾意
香港雀街常有 了哥 家8哥 林8哥
買b抵玩~

窮人有咩係唔合適>.
楚峰 發表於 2011-12-7 11:36

佢地食好多的,窮人怎養呀!
我就有一隻海南!

佢地一個月伙食要幾多?

佢食八元一袋了哥糧,我無去計過每月多少包,也給蘋果佢食,近期灰鸚 BB 的一檔 ,有一了哥 OK.的..你向玫瑰葵進發好過啦..

8# 楚峰
籠下低養缸魚/蝦就可以解決.

13# Louis

都係一個好方法.......
雞尾:黃化-彭彭(終於5.3.2013 7am),原色-咩咩,古銅珍珠-必必,黃化珍珠-圈圈,珍珠派特-花花
亞歷-包包@2012, 嚕嚕嚕(2013/1/3-2013/3/12 3am)
折衷-伯爵與豆豆(2000)
和尚-QQ與MOMO(2012)
太陽-威威(~2002)與叮叮

本地了哥所有都識講,但樹了哥只識幾句,而石了哥就講好多野,可同海南了哥相比。

8# 楚峰
籠下低養缸魚/蝦就可以解決.
Louis 發表於 2011-12-7 14:01

魚同蝦食架咩?
會唔會攪到d水好濁

本地了哥有樹了哥(即樹上築巢)和石了哥(即石洞築巢),樹了哥講野唔叻,石了哥講野好叻,但好難分石了哥定樹了哥。因為大家都是黑色,如果你想識講野,最好買海南了哥肯定識講。每年四月之後雀街有海南了哥BB,
ECKO 發表於 2011-12-7 02:21

囉舊石同棵樹俾佢~睇佢飛去邊~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

風中飛鸚 發表於 2011-12-8 21:41

咁都比你想到。

ECKO 發表於 2011-12-7 02:21

還有泥了哥(即黃泥洞築巢).............而石及泥了哥會用一些蛇的脱皮築巢,好等其他想入洞的生物以為牠們的巢洞系蛇洞...........................

風中飛鸚 發表於 2011-12-8 21:41