返回列表 發帖
應該咁講  
絕育只不過係另佢少左某方面ge疾病(因為無左果樣器官)
至於性格方面  只係少左因為要繁殖而引起ge打鬥(其他問題唔會改變)
有少部份狗  仲會因為絕育而性格變差  

狗ge性恪主要決定在 1.品種  2.違傳(血統)  3.後天

狗幾時先至完全成熟(心/生理)
小型狗一般2歲半後  大/巨型就要4歲之後
ps. 最好仲要經過繁殖

金毛無啦啦咬人  依果就係血統ge問題
香港玩得狗耐ge人都知道  有1兩個血統ge金毛
出晒名係咬人同打交

我多年前的一隻西施仔就给拉布拉多咬掉了眼了
12/3/2013   新家新的開始!
近來院友多.................
養鸚人多是瘋瘋癲癲的人生 !
4-9-13 養狗生活終結了 !

我多年前的一隻西施仔就给拉布拉多咬掉了眼了
12/3/2013   新家新的開始!
近來院友多.................
養鸚人多是瘋瘋癲癲的人生 !
4-9-13 養狗生活終結了 !

我屋企早幾日先拉布咬哥基 然後唐狗又幫口 小牧又係嚇呆左...家常便飯
雞尾:黃化-彭彭(終於5.3.2013 7am),原色-咩咩,古銅珍珠-必必,黃化珍珠-圈圈,珍珠派特-花花
亞歷-包包@2012, 嚕嚕嚕(2013/1/3-2013/3/12 3am)
折衷-伯爵與豆豆(2000)
和尚-QQ與MOMO(2012)
太陽-威威(~2002)與叮叮

絕育對於性情ge影響 係由於無左生殖器 減少左性荷爾蒙 少左地域性 鬥心 性慾 因無需要而不打鬥 變得溫馴 從而影響服從性提高
因為絕育而性格變差 我都有見過 但未必一定關手術事 有機會係個過程令佢恐懼而性情改變
雞尾:黃化-彭彭(終於5.3.2013 7am),原色-咩咩,古銅珍珠-必必,黃化珍珠-圈圈,珍珠派特-花花
亞歷-包包@2012, 嚕嚕嚕(2013/1/3-2013/3/12 3am)

spca有隻個樣幾特別ge邊牧bb

22# BABYPAPA

嘩...咁恐怖
狼狗
金毛尋回犬
松鼠狗
唐狗
雞尾鸚鵡 HELLO仔,hello妹
通通是我的最愛 ♥

你朋友的要求,不是很高,但我認為他比較適合去買多過領養
狼狗
金毛尋回犬
松鼠狗
唐狗
通通是我的最愛 ♥

已經搵到啦~多謝咁多位幫手留意

咁都搵到~恭喜晒~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

咁都搵到~恭喜晒~
風中飛鸚 發表於 2012-2-24 10:44

應該好難搵到?

領養狗好易咩?我未領過~所以唔知~如果咁易領到~狗店就唔會賣咁貴啦~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

無話易唔易  好多時係街都執到

因為領養幾乎清一色成犬,有幼犬的話99.99%係不知名唐狗,香港人唔喜歡。

33# 風中飛鸚

如沒有太多要求要領養一隻狗唔難,如像樓主朋友的要求領養到是緣份,要好好珍惜
狼狗
金毛尋回犬
松鼠狗
唐狗
通通是我的最愛 ♥

34# bobyjadeeye

有咁易嗎?就算你執到都可能係別人走失的,純種狗真的有價有市,囉出黎賣大把人要,為咩唔要?

有咁易嗎?就算你執到都可能係別人走失的,純種狗真的有價有市,囉出黎賣大把人要,為咩唔要?
Helloo仔 發表於 2012-2-24 22:29

其實有超多純種狗都好多人遺棄
好可憐
成犬好難賣返出去
否則spca唔駛1年毀滅咁多條狗生命啦
除非係純正血統有晒證明, 但依d通常主人都唔會唔要
fly比
有小狗1隻, Q仔18歲啦
已經成為小葵花一族啦

我見好多好多人玩到唔可愛(大隻左)就掉俾人~又有好多人話要搬就養唔到狗~好多"原因"

Helloo仔 發表於 2012-2-24 22:29

真係易到無朋友  
平均計  近依20年大大話話執到超過6-70隻
咁耐以尼  只有2隻揾得返主人  
唔好話純種  
宜家養緊果隻德牧都係前年係街執  仲要係有血統有耳mark