返回列表 發帖
真係易到無朋友  
平均計  近依20年大大話話執到超過6-70隻
咁耐以尼  只有2隻揾得返主人  
唔好話純種  
宜家養緊果隻德牧都係前年係街執  仲要係有血統有耳mark
bobyjadeeye 發表於 2012-2-25 00:25

冇晶片?

冇晶片?
louisa20047 發表於 2012-2-25 00:27

德牧有  不過只係揾到佢前前主人

德牧有  不過只係揾到佢前前主人
bobyjadeeye 發表於 2012-2-25 01:31

換主人冇轉資料?

換主人冇轉資料?
louisa20047 發表於 2012-2-25 01:41

就係無  可能佢驚隻狗咬到人/狗要上身
好彩佢前前主人無改電話
唔係又要搞轉名

就係無  可能佢驚隻狗咬到人/狗要上身
好彩佢前前主人無改電話
唔係又要搞轉名
bobyjadeeye 發表於 2012-2-25 12:22

搞轉名<----點搞?

狗 隻 牌 照
申 請 手 續
三 個 月 大 的 狗 隻 便 可 以 注 射 預 防 狂 犬 病 疫 苗 , 植 入 微 型 晶 片 及 領 牌 。 法 例 規 定 五 個 月 大 或 以 上 的 狗 隻 必 須 領 有 牌 照 。
閣 下 可 攜 同 狗 隻 前 往 香 港 漁 農 自然 護 理 署 屬 下 各 防 疫 注 射 中 心 替 狗 隻 注 射 疫 苗 及 領 牌 。 閣 下 可 於 中 心 開 放 時 間 內 , 不 必 預 約 前 往 , 而 整 個 過 程 需 時 約 十 五 分 鐘 。 狗 主 須 付 牌 照 費 用 , 牌 照 的 有 效 期 為 三 年 。
閣 下 亦 可 攜 帶 狗 隻 前 往 愛 護 動 物 協 會 或 私 人 獸 醫 診 所 替 狗 隻 注 射 疫 苗 及 植 入 晶 片 , 日 後 診 所 會 代 你 向 漁 農 自然 護 理 署 申 請 狗 隻 牌 照 , 然 後 再 將 牌 照 寄 給 閣 下 。 此 外 你 亦 可 親 身 到 注 射 診 所 領 取 牌 照 。 獸 醫 會 以 服 務 性 質 釐 定 收 費 * 。
狗 隻 牌 照 有 效 期 為 三 年 , 期 滿 後 須 重 新 注 射 防 疫 疫 苗 及 重 新 領 牌 。 如 果 狗 隻 已 植 入 晶 片 , 就 毋 須 再 行 植 入 晶 片 。
狗 隻 牌 照 是 不 能 轉 讓 的 , 若 狗 隻 易 手 或 畜 養 人 住 址 有 變 , 狗 主 須 在 5 天 內 知 會 漁 農 自然 護 理 署 。
狗 隻 牌 照 收 費 ( 2001 年 2 月 16 日 起 生 效 )
狗 隻 牌 照 收 費  
由 授 權 公 職 人 員 植 入 晶 片 及 施 種 疫 苗 的 狗 隻 的 牌 照 $ 80
由 授 權 的 私 人 執 業 獸 醫 植 入 晶 片 及 施 種 疫 苗 的 狗 隻 的 牌 照 * $ 46
* 由 私 人 執 業 獸 醫 提 供 的 服 務 將 會 額 外 收 費 , 如 有 疑 問 , 可 向 獸 醫 診 所 查 詢 。
動 物 管 理 中 心 及 發 牌 中 心
狗 主 可 帶 狗 隻 前 往 以 下 的 防 疫 注 射 中 心 為 狗 隻 注 射 預 防 狂 犬 病 疫 苗 及 領 牌 :
香港動物管理中心 - 香 港 域 多 利 道 688 號
九龍動物管理中心 - 九 龍 土 瓜 灣 宋 皇 台 道 102 號
香港 九 龍動物管理中心 開 放 時 間 : 上 午 九 時 至 下 午 一 時
下 午 二 時 至 四 時 三 十 分 星 期 日 及 公 眾 假 期 照 常 開 放

新界南動物管理中心 - 新 界 沙 田 車 公 廟 路 98 號  
新界北動物管理中心 - 新 界 上 水 石 湖 墟 馬 會 道
新界動物管理中心 開 放 時 間 : 上 午 九 時 至 下 午 十 二 時
下 午 一 時 至 四 時 三 十 分 星 期 日 及 公 眾 假 期 照 常 開 放

一 般 查 詢 熱 線電 話: 1823政 府 熱 線 服 務 中 心 - 電 話: (852) 1823在 其 他 區 域 : 每 星 期 在 不 同 時 間 和 不 同 區 域 亦 設 有 流 動 注 射 站 。 詳 情 請 查 詢 熱 線 。
天狼星大仙養隻牛牛
乜都唔識新手中新手

搞轉名
louisa20047 發表於 2012-2-25 12:53

前主人身分證副本+簽名
揾唔到前主人就麻煩好多
先要做暫養(佢地初頭一定會話  隻狗一定要交比狗房)
然後要揾領合法ge養機構做領養手續(有d要比會費或領養費)

46# tsw
47# bobyjadeeye

cheap精當道,講黎講去,無愛心.無責任心,無良心,就唔好學人養狗
狼狗
金毛尋回犬
松鼠狗
唐狗
雞尾鸚鵡 HELLO仔,hello妹
通通是我的最愛 ♥

42# bobyjadeeye

即是狼狗????
狼狗
金毛尋回犬
松鼠狗
唐狗
通通是我的最愛 ♥

40# bobyjadeeye

未絕育??你夏天唔洗開冷氣比佢??

40# bobyjadeeye

未絕育??你夏天唔洗開冷氣比佢??
Helloo仔 發表於 2012-2-27 16:17

"未絕育??"邊個

應該咁講  
因為佢地  搞到我夏天係廳都無得涼冷氣

其實  狗涼開冷氣唔係咁好

50# waterBB

係啊!!!!

52# bobyjadeeye

我最中意狼狗>.<

我屋企開冷氣都係為左D狗,人熱都未必開=_=..但點解涼得冷氣多唔好?
狼狗
金毛尋回犬
松鼠狗
唐狗
通通是我的最愛 ♥

52# bobyjadeeye

我最中意狼狗>.<

我屋企開冷氣都係為左D狗,人熱都未必開=_=..但點解涼得冷氣多唔好?
waterBB 發表於 2012-3-2 01:36

我估因為開冷氣二氧化碳多~室內室外溫差大~

我估因為開冷氣二氧化碳多~室內室外溫差大~
louisa20047 發表於 2012-3-2 01:43

夏天時某D狗需要全天候冷氣,否則會出問題
雖則香港夏天唔熱得去邊

前主人身分證副本+簽名
揾唔到前主人就麻煩好多
先要做暫養(佢地初頭一定會話  隻狗一定要交比狗房)
然後要揾領合法ge養機構做領養手續(有d要比會費或領養費)
bobyjadeeye 發表於 2012-2-25 16:53

唔轉名~就咁養唔得咩?為什麼要轉名?
我以前養狗~從未領過牌~由得佢通街走~餵都唔洗餵~又唔洗放狗~佢自己晚上會回家訓~耐不時又會大肚添~耐不時又會俾捉狗隊捉左~罰款幾百元~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

唔轉名~就咁養唔得咩?為什麼要轉名?
我以前養狗~從未領過牌~由得佢通街走~餵都唔洗餵~又唔洗放狗~佢自己晚上會回家訓~耐不時又會大肚添~耐不時又會俾捉狗隊捉左~罰款幾百元~
風中飛鸚 發表於 2012-3-2 14:11

程序手續上即是隻狗歸左你.....萬一上手主人想取回亦有權唔俾.....
若隻狗走失左,被捉,有晶片會聯絡返登記狗主....,多年前友人走失隻狗,收到通知有人執到,
被罰幾千元....不小心遺失狗隻/沒有妥善看管狗隻....隻狗係漁署食左幾多餐計返錢....

程序手續上即是隻狗歸左你.....萬一上手主人想取回亦有權唔俾.....
若隻狗走失左,被捉,有晶片會聯絡返登記狗主....,多年前友人走失隻狗,收到通知有人執到,
被罰幾千元....不小心遺失狗隻/沒有妥善看管狗隻....隻 ...
養鳥新丁 發表於 2012-3-2 14:17

唔俾唔係我不小心看管~我仲請人看實佢~係隻狗硬要偷走~仲咬死個看更呢~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

唔俾唔係我不小心看管~我仲請人看實佢~係隻狗硬要偷走~仲咬死個看更呢~
風中飛鸚 發表於 2012-3-2 14:19

會被捉去人道毀滅