返回列表 發帖

想領養狗

我識人想養狗~要大型犬~純種(但係唔要唐狗同絡威拿~要一日24小時一年365日冷氣果D都不必啦)~年紀唔好咁大~如果大家識人唔要狗/意外懷孕~唔該順手講聲我知呀~假若要領養費~勞煩順便問埋呀

有男人老狗~可以嗎?
大型~年紀唔係好大~唔洗領養費~~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

有男人老狗~可以嗎?
大型~年紀唔係好大~唔洗領養費~~
風中飛鸚 發表於 2011-12-27 15:05

年紀唔係好大<----即係幾多歲?
絕左育未?
有冇相?
可唔可以唔係我話~我只係幫人搵狗

甘多要求..c黎pet shop先幫到佢...

上facebook去 動物村村公所 Animal Village Association (AVA)
spca 黎緊應該會有 因早排有虐畜case
saa 好似有隻2歲班點女 幾靚樣
hkdr 成日都有pure breed
雞尾:黃化-彭彭(終於5.3.2013 7am),原色-咩咩,古銅珍珠-必必,黃化珍珠-圈圈,珍珠派特-花花
亞歷-包包@2012, 嚕嚕嚕(2013/1/3-2013/3/12 3am)
折衷-伯爵與豆豆(2000)
和尚-QQ與MOMO(2012)
太陽-威威(~2002)與叮叮

上facebook去 動物村村公所 Animal Village Association (AVA)
yimaggie 發表於 2011-12-27 19:55

佢唔要絕左育嘅狗呀~所以果D地方嘅狗唔多岩佢

甘多要求..c黎pet shop先幫到佢...
波波 發表於 2011-12-27 18:18

佢原先係打算買狗~不過成日有狗冇人要~不如領養啦~而且狗狗要養佢一世~有D要求唔過份啦~
串D講句~就算有人唔要鸚鵡~我地想領養之前都有自己心水條件啦~唔係話有就一定要~係咪先?

yimaggie 發表於 2011-12-27 19:55

facebook動物村村公所 Animal Village Association (AVA)已經睇過~唔岩呀

5# yimaggie

hkdr即係咩機構呀?

純種狗多天先病..叫佢諗諗呢樣

點解唔要絕左育既狗???????

MANGO 學講嘢.. YEAH
綠寶(折衷)肯跟我LA

點解唔要絕左育既狗???????
fishball 發表於 2011-12-27 22:11

佢嘅喜好同原則

hkdr = hong kong dog rescue
絕左育ge狗長命d 健康d 麻煩少d cancer少d 服從性高d 打交咬人機會少d
改變不了這個觀念的話只有購買一條路 領養9成都會絕育 怕新主人領養後拿去繁殖 更多生命受苦
但市面上ge狗因為無良商人圖利繁殖都沒經挑選
加上種公母都是一直生產直至無法生產的階段 種母體弱種公年老 出來的寶寶都體弱多病
所以即使純種都不合犬種標準 遺傳病亦沒控制 也不排除會買到混種犬的可能
**可以上網search繁殖場的圖片就能了解
除非到專業的單一犬種繁殖場挑選才會有保障 當然也要自己有一定的知識才能 不然會有被騙的可能
如果佢打算將來會繁殖的話 請去購買一隻血統質素比較好的種公母去繁殖 已經太多狗因為無良商人而一生受苦(遺傳病問題嚴重, 愈來愈多骨架變型的狗)
另外提提你朋友 : 寵物店買的狗大部份買回來都要花費一筆醫藥費 少至傷風咳 中至手術 大至狗瘟腸炎 嚴重連狗都死埋....如果要純種又唔要絕左育ge 買一隻血統質素比較好的 同一隻寵物店平買貴醫的 花費幾乎一樣...
雞尾:黃化-彭彭(終於5.3.2013 7am),原色-咩咩,古銅珍珠-必必,黃化珍珠-圈圈,珍珠派特-花花
亞歷-包包@2012, 嚕嚕嚕(2013/1/3-2013/3/12 3am)

何謂純種,純到要有証書定點?
定係我話係就係先?

如果有証書果d 有價有市......

家家有求  
你朋友心目中大型狗定義(1隻洛威ge体重除時係2-3隻唐狗)
屋企有無地方  有無養狗/大型狗經驗

佢係睇身形做定義~要純種嘅原因係性格上有個大方向(冇端端發顛機會會細D)~有地方~有經驗~要唔要証書我就唔知啦~佢係自己養~冇打算用黎做生仔機器~如果佢打算用黎做生仔機器~我就唔會幫佢搵啦

我知道機構狗都絕左育~所以先睇下你地有冇介紹~因為有D主人唔會同住家狗絕育

hkdr = hong kong dog rescue
絕左育ge狗長命d 健康d 麻煩少d cancer少d 服從性高d 打交咬人機會少d
改變不了這個觀念的話只有購買一條路 領養9成都會絕育 怕新主人領養後拿去繁殖 更多生命受苦
但市面上ge狗因為 ...
yimaggie 發表於 2011-12-28 11:34

要純種嘅原因係性格上有個大方向(冇端端發顛機會會細D)~

呢個係錯ge...而家d金毛 聖斑納都會咬人...因為繁殖都無育種ge關係...已經跟犬種標準分開得遠遠....任何狗都有可能會冇端端發顛...如果要性格穩定ge就要搵成年狗...(當中我覺得唐狗係最好的選擇)....但另一個問題係...轉換主人就會影響隻狗ge心理....等同鸚鵡會對人失去信任....

冇端端發顛.....不論任何狗種...絕育就已經有好大幫助....無左荷爾蒙影響情緒....相差好遠.....

因為繁殖都無育種ge關係

咁有血統果D會唔會正常D呀?
成年狗即係幾多歲至幾多歲呀?
(咩動物都會冇端端發顛~只係想機會細D)
絕育佢唔考慮啦