返回列表 發帖

荃灣走失塞內加爾

冇剪翼∼平日關晒窗及門∼出籠純如羔羊∼昨晚開了半窗∼一出籠不用考慮∼直飛到窗口∼頭也不回∼
我已經講過千百次∼一出事就明白∼佢都唔想走∼係自然反應∼向氣流直沖∼又唔知自己唔識轉灣∼

仲有丫∼紫藍金剛亞潘先生∼死都覺得唔需要剪翼∼唔需要鎖∼愛鳥一定唔走∼(佢話狂家中試過千百次∼都係飛上佢身∼冇機會飛去第二度∼
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

若 要 人 不 知 除 非 己 莫 為

荃灣近邊個方向?

(1)近橫龍街

(2)好多人唔見官材唔留眼淚~要飛走先會驚~我實在見得太多啦~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk

佢覺得大家都係成年人, 點解要聽你講.
正如單車男推單車入地鐵一樣, 入閘前話明唔比推都係要推. 道理是一樣.

若 要 人 不 知 除 非 己 莫 為

明天又12度..希望快D搵倒啦...

"向氣流直沖" 意思係剛開窗時的氣流???

.

"向氣流直沖" 意思係剛開窗時的氣流???
小達摩 發表於 2012-1-3 20:53

一開窗~就有風由窗口出或入~鸚鵡就感覺到~直向窗口飛~

最慘係塞內加爾本身是一對~已經交配~現在留底果隻未食過野丫~

可唔可以用伴侶引佢返來??
放個籠o係飛走ge窗邊??
走左果隻係仔定女..
我d放出黎玩ge雀雀全部都有剪翼... 實在太危險... 剪左又唔係生唔返... 點解要搏... 走左先黎喊有咩用...
雞尾:黃化-彭彭(終於5.3.2013 7am),原色-咩咩,古銅珍珠-必必,黃化珍珠-圈圈,珍珠派特-花花
亞歷-包包@2012, 嚕嚕嚕(2013/1/3-2013/3/12 3am)
折衷-伯爵與豆豆(2000)
和尚-QQ與MOMO(2012)
太陽-威威(~2002)與叮叮

可唔可以用伴侶引佢返來??
放個籠o係飛走ge窗邊??
走左果隻係仔定女..
我d放出黎玩ge雀雀全部都有剪翼... 實在太危險... 剪左又唔係生唔返... 點解要搏... 走左先黎喊有咩用...
yimaggie 發表於 2012-1-4 12:05

長期剪翼嘅鸚鵡~留唔返長啦

長期剪翼嘅鸚鵡~留唔返長啦
louisa20047 發表於 2012-1-4 15:39

會出番

會出番
Edward 發表於 2012-1-4 17:49

理論上係~不過實際唔得

長期剪左翼~由其細細個就剪左果D~佢地習慣左對翼短切切~到大個留返長果時~佢地預唔到位~就會成日打爛/斷/掉D翼毛

(1)近橫龍街

(2)好多人唔見官材唔留眼淚~要飛走先會驚~我實在見得太多啦~
風中飛鸚 發表於 2012-1-3 16:51

很多人都係唔見棺材唔流眼淚,包括我在內吧!∼
以前就係無剪冀,帶king仔落街佢見到手推車就好驚即閃飛走左,
好在足球場圍網都幾高下,點知飛左3卅4個足球場就停左,
可能係唔識轉彎要緊急降落在地下吧!

嘩! 曾經咁驚險架!