返回列表 發帖

【喜訊】所有近年走失鸚鵡

請注意,大家走失鸚鵡可能有報警或報漁護署,

可能沒有回音,但原來政府還有一個部門,(約略叫"瀕危物種科")現在近幾年間,接收市民報告而捉拿的鸚鵡.收藏在那部門,

而那部門的電腦和警方及漁護署是不相通的,所以大家報失後一直未有回覆,而那部門將所有走失的鸚鵡,

列作野外受保護飛鳥.(就算有腳圈都唔理)將鸚鵡收藏而不對外公開,

又因為有一位失鳥主人,一直追查下落,而追至此部門,發現有大量走失鸚鵡,包括藍黃金剛呀等等,

因為雀友知道數量太多.怕一公開會同一時間太多人追查.所以請求我暫時不要公開,

要求我等到他成功拿回的一刻才公報,現在他已經到上水狗房辦理領回手續,只要一手拿到鸚鵡,會第一時間打電話給我,

而我也會第一時間按鍵送出.希望大家能尋回自己鸚鵡,

裡面的鸚鵡全是市民報告發現而捉到,至於那部門的正確名稱及聯絡電話,我會再post給大家.

但起碼要有那鸚鵡的合法來源証明.才有機會發還,如果來源是有問題的話,列作保護動物,不會歸還物主,
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

那部門很簡單,接獲任何受保護動物,不會追查他的來歷,
email:perfect90220909@yahoo.com.hk

原帖由 風中飛鸚 於 2008-9-24 15:34 發表
但起碼要有那鸚鵡的合法來源証明.才有機會發還,如果來源是有問題的話,列作保護動物,不會歸還物主,

點樣先係合法証明   ===   出世紙  

講腳圏數字得唔得呢?

我家有3隻雀!
小英豬 - 多野講但唔學我想佢學個d!
一仔 - 嘈到咩咁但好得我媽歡心!
旺旺 - 學左4句就以後唔學既了哥!!

有出世紙都唔能夠証明來源,

來源意思係從那一個國家進口或那一位繁殖者繁殖.你的鸚鵡從何而來?

現在起碼大家有多個地方再搵下丫,根據資料,那部門近年接左好多隻鸚鵡.

冇對外公開.而漁護署也沒有資料.大家要親身去問先得,

的確係好消息!!
我叫Jo Joe 祖
Msn: joefong@hotmail.com
My blog: [url]http://hk.myblog.yahoo.com/wolfdog321/[url/]
小晴永遠懷念你!

係好消息, 但對我似乎唔係, 雞尾無腳圈無出世紙, 咩都無, 佢話我白撞都得
可愛雞尾 毛.菲.吱.樂.豬豬
霸王葵花 Lufian
不愛穿衣 大眼仔
超級管家 囝囝
過度活躍 三腳貝貝

原帖由 風中飛鸚 於 2008-9-24 18:08 發表
有出世紙都唔能夠証明來源,

來源意思係從那一個國家進口或那一位繁殖者繁殖.你的鸚鵡從何而來?

有出世紙都唔得
咁冇出世紙咪仲難攞返

最好有單寫明腳圈號碼,有出世紙反而次要,証明鸚鵡是從那一間店舖出售,再查那店舖的來源,如果是正常途徑進口,就可以發還,(飛鸚字)

如果能夠出示該鳥的出世紙,絕對攞得反隻雀,當年福兒唔見左,後來得知福兒下落而要我出示証明,報失紙及要我堤供入口時間,他們就到鸚鵡店查是否有該的資料,幾天後就領回福兒了。

佢地咁做會唔會唔係咁好
佢地收埋咁多動物...會唔會喂佢地食野架

當然有野食啦~有獸醫檢查過晒健康.只係鸚鵡受保護,所以唔會人道毀滅,

金剛都有...又真幾勁
領養手續真係好麻煩
你唔講我真係唔知有呢d部門
其實我覺得好多人捉到會自己養

如果捉到隻鸚鵡,交到漁護署,或警方.都會交到這部門,

貓狗就會等一段時間沒有人認領就人道毀滅左佢,

鸚鵡是受保護動物,不會人道毀滅,所以就一直養在上水狗房,

原帖由 風中飛鸚 於 2008-9-24 22:28 發表
如果捉到隻鸚鵡,交到漁護署,或警方.都會交到這部門,

貓狗就會等一段時間沒有人認領就人道毀滅左佢,

鸚鵡是受保護動物,不會人道毀滅,所以就一直養在上水狗房,

上水狗房我去過...
之前我唔見左隻狗都係係個個部門領養返
但得5,6隻狗...又好似冇鸚鵡咁喎

如果乜証明都冇,只有相片,而肯定隻雀係我,有冇可能攞得到.

原帖由 ECKO 於 2008-9-25 10:32 發表
如果乜証明都冇,只有相片,而肯定隻雀係我,有冇可能攞得到.

一定唔得.舉個例~你隻鸚鵡有特徵是白色有花紋的腳,你一眼就認得.100%係你鸚鵡,但你只得生活相,
沒有單或收據,即係沒有來源証明你唔係在野外捉番黎.就當你唔合法得到.唔告你就偷笑,仲想攞番,

鸚鵡是受保護動物,如果有間店舖賣野鳥,開張單俾你.寫鸚鵡一隻,

唔通你又去果個部門証明想攞雀,單入面要寫明腳圈號碼先得架,

就咁寫中葵一隻.唔証明係邊隻.而賣野鳥的店舖.要佢寫單,一定會好含糊.

如果大家買一隻正式入口,人工繁殖的完全合法鸚鵡.請要求在單上寫明腳圈號碼,

及買主姓名,基本資料都要寫明例如:陳大文先生TEL:9022 0909

亞馬遜藍頭ABC:1234一隻,2008/8/8

$0000.

回復 7# 的帖子

唔係喇,我係我對雞尾條尾用箱頭筆寫番我個名,跟手影張相作為身份証明。

如果我在街上拾獲紫藍金剛一隻,然後照你咁做.隻鸚鵡就成為我所有?