返回列表 發帖
唔知點解~楊志偉性格變得好惡~對老婆~囡囡都呼呼喝喝~

俾我感覺係:你地快D走~唔好行近我~快D搵過一個人嫁~跟過第二個男人~所有人快走~唔好理我~我唔需要人關心~

好似希望家人離佢而去咁~
風中飛鸚 發表於 2012-5-12 12:32

可能楊弟兄只係燥自己, 以前來去自如, 做乜都無難度, 而家一切不復再, 相信唔係咁易接受, 有d人剛退休都會適應唔到啦, 更何況佢. 其實家人都要重新適應, 調較過d生活模式, 唔知有冇社康護士跟進呢?社康護士應該俾到建議家人, 如果冇, 而家人又覺得適應上有困難, 可以搵家庭輔導幫手.

當然, 祈禱好重要, 大家要繼續努力! 主席, 請告之楊志偉弟兄一家, 一大番弟兄姊妹其實一直喺佢地背後, 回頭就見到, 大家好貼近, 佢地絕不孤單.

楊弟兄只係負面情緒,將事情變得寂寞,孤獨,悲傷,恐懼,仇恨,來轉移注意力.
天狼星大仙養隻牛牛
乜都唔識新手中新手

可能楊弟兄只係燥自己, 以前來去自如, 做乜都無難度, 而家一切不復再, 相信唔係咁易接受, 有d人剛退休都會適應唔到啦, 更何況佢. 其實家人都要重新適應, 調較過d生活模式, 唔知有冇社康護士跟進呢?社康護士應該俾 ...
ngkare 發表於 2012-5-14 18:09

天狼星大仙養隻牛牛
乜都唔識新手中新手

1.會唔會係之前受傷, 傷及"額前葉"? 曾经看過一些文章, 指意外受傷的人復後性情大變, 像變成另一個人, 又燥又大脾氣, 後來發現額前葉受到創傷所致, 才能對症下药.

額前葉皮質區負責規範與控制攻擊與暴力衝動。
神經病學家指出,大腦的前半部,或稱「額前葉皮質區」,
包括邊緣系統,在人類的暴力行為中扮演很重要的角色

2.亦可能係佢仍未接受到自己由一個健康正常既人, 一下子變成咁, 又看不到未來.

3.長期受通楚折騰的人亦會變得好燥好抑鬱.
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

1.會唔會係之前受傷, 傷及"額前葉"? 曾经看過一些文章, 指意外受傷的人復後性情大變, 像變成另一個人, 又燥又大脾氣, 後來發現額前葉受到創傷所致, 才能對症下药.

額前葉皮質區負責規範與控制攻擊與暴 ...
BoBoBoBo 發表於 2012-5-15 11:47

嗯!有同感!我都有諗過呢個問題

已經番教會啦~當然未似正常人咁啦~唔可以坐太耐~(有機會照張相大家睇~)
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

已經番教會啦~當然未似正常人咁啦~唔可以坐太耐~(有機會照張相大家睇~)
風中飛鸚 發表於 2012-5-28 17:14

快D好返,多D返教會
天狼星大仙養隻牛牛
乜都唔識新手中新手

風中飛鸚 發表於 2012-5-28 17:14

楊志偉終於回教會~
在星期五團契(主題:數算主恩)內~分享感恩見証~
當日團契弟兄姊妹差不多番齊~好耐未試過咁誇張~大家都想聽下楊志偉個心點諗~
一次咁大意外~咁短時間可以好番~實在奇蹟~

(楊志偉本來係一個大肥佬~今次意外~又正因為佢太肥~先救佢一命~脂肪幫佢阻去大量爆炸力~)
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
email:perfect90220909@yahoo.com.hk

神蹟,好堅強,值得學習
ONON

堅強D
天狼星大仙養隻牛牛
乜都唔識新手中新手

楊志偉終於回教會~
在星期五團契(主題:數算主恩)內~分享感恩見証~
當日團契弟兄姊妹差不多番齊~好耐未試過咁誇張~大家都想聽下楊志偉個心點諗~
一次咁大意外~咁短時間可以好番~實在奇蹟~

(楊志偉本來係一個大肥 ...
風中飛鸚 發表於 2012-6-25 15:06

LB一對 吱吱.左左
雞尾一家 烏哩  單刀 阿大阿二,阿細
灰鸚   百厭仔

這就是禱告的力量 神的大能!THX GOD!!!!!
栗子 - 黑頭凱克

緊急消息~智偉出事到現在已經整整兩年~原來病假最長只可以兩年~但智偉未有工作能力~怕跟住落黎沒有人工~而醫院只簽佢"輕工作"(我都唔明)

現在問題出現左~智偉只是奇蹟生存~傷勢好重~兩年前應該死左~咁都唔死~就需要兩年以上的病假~但政策偏偏最長得兩年~

請問有冇熟悉勞工法律的朋友~可以問下?

有無聯絡以下機構:
http://www.hkflu.org.hk/home/index.php

志偉剛來電:
他已與教會姊妹提供勞工處的李小姐通話,她很客觀地分析說不要跟公司的關係變差及輕言訴訟(因為已過了兩年有薪病假,而這次病假是沒有薪金的,除非經過法庭判決)。現在他手上有一張由醫生簽發的“輕工工作”的証明,明天他會打電回公司要求復工,看看公司有何安排及自己能否應付。傾談後他的心情也平靜下來。今天他到醫院已申請經由職業治療師簽法的“不能工作”証明。
請為志偉工作的事情禱告,

祝願他和家人早日平安,痛苦早日遠離他們。
逊女一。鸡尾三。彩鳳仔一,太阳女一。

現在情況如何??......聽過不少兩年又兩年........(持續騙取薪金的故事)........
如果實際情況是真的未有工作能力......有醫生證明應該是可以的

其實當初冇諗過執番條命架~根本冇可能生存~當時醫生話傷口唔可以感染~要非常清潔~一感染就大件事~
但傷口內的生鏽鐵碎~兩年都不停跌出黎~直到最近先癒合~
當時鐵管內充滿油污~打入身體~有乜可能冇感染丫~諗住生存幾多日姐~點諗到唔死丫~
衣家唔死問題就出現啦~