返回列表 發帖
畢竟豬籠草先係我的最愛
養鳥新丁 發表於 2012-3-29 22:43

我中意sundew同捕蟲堇呀, 不過後者超難種
又要勁光又要濕但要通風良好, 最好仲涼浸浸, 真係玩死我...
有Love Bird 魔怪 *Kiwi*
還有好o爹的  小紅肩*瓜子*
在彩虹橋繼續活躍  紅腹錐尾*火腩*
多左一隻嘈之巴閉的  紅額錐尾*Barbie*

想要d:
1. 可以種o係玻璃缸內的
2. 中意好鬼濕立立的
3. 唔怕溫差大 (因為我房西斜....)
4. 對光照要求有o甘低得o甘低就最好
5. 唔好太貴......

唔知有無呢?  
Zeta_KM 發表於 2012-3-29 22:46

毛毛比較高難度
整食蟲缸比較麻煩...各方面要配合

又要勁光又要濕但要通風良好, 最好仲涼浸浸, 真係玩死我...
Zeta_KM 發表於 2012-3-29 22:49

有無上開螳記/R記丫?.....
ping其實都唔係特別難玩....

毛毛比較高難度
整食蟲缸比較麻煩...各方面要配合
養鳥新丁 發表於 2012-3-29 22:51

係呀... 因為困住空氣流通差, 好易死 ~___~
但係就算唔養蛙, 齋種o係玻璃缸入面都好靚嘛

Zeta_KM 發表於 2012-3-29 22:49

放霧得唔得?

有無上開螳記/R記丫?.....
ping其實都唔係特別難玩....
養鳥新丁 發表於 2012-3-29 22:52

無呀, o羊來?
我office有一棵捕蟲堇, 不過要照鹵仔先至生得靚
屋企裝唔到... >"<

我種開顯花植物, 對呢d濕立立野無o羊研究....

係呀... 因為困住空氣流通差, 好易死 ~___~
但係就算唔養蛙, 齋種o係玻璃缸入面都好靚嘛
Zeta_KM 發表於 2012-3-29 22:53

蛙兄會破壞曬D食蟲
種積水鳳梨喇~~~

無呀, o羊來?
我office有一棵捕蟲堇, 不過要照鹵仔先至生得靚
屋企裝唔到... >"<

我種開顯花植物, 對呢d濕立立野無o羊研究....
Zeta_KM 發表於 2012-3-29 22:55

香港兩間食蟲店~~~玩家亦大概分為兩幫人......
前者果間有位玩ping高手......據聞過千逾萬棵ping係屋企玩.....

放霧得唔得?
louisa20047 發表於 2012-3-29 22:54

屋企家俬會發毛架wor.... =0=

我林過放入缸, 加杯水再用氣石打氣, 但解決唔到通風問題 ~___~

放霧得唔得?
louisa20047 發表於 2012-3-29 22:54

唔係個個都可以係屋企用噴濕機

蛙兄會破壞曬D食蟲
種積水鳳梨喇~~~
養鳥新丁 發表於 2012-3-29 22:56

o甘o甘o甘... 最多唔養蛙 >"<
我中意植物多d~~~~

o甘o甘o甘... 最多唔養蛙 >"<
我中意植物多d~~~~
Zeta_KM 發表於 2012-3-29 22:59

咁易搞得多!

香港兩間食蟲店~~~玩家亦大概分為兩幫人......
前者果間有位玩ping高手......據聞過千逾萬棵ping係屋企玩.....
養鳥新丁 發表於 2012-3-29 22:57

以前有個人教我種捕蟲堇, 佢住fanling的, 有好多捕蟲植物, 屋企用雪櫃種豬!!! 唔通就係佢?!!!!

以前有個人教我種捕蟲堇, 佢住fanling的, 有好多捕蟲植物, 屋企用雪櫃種豬!!! 唔通就係佢?!!!!
Zeta_KM 發表於 2012-3-29 23:01

是個已婚男士?

是個已婚男士?
養鳥新丁 發表於 2012-3-29 23:03

第一次見無理由問人marital status嘛.....

不過係中年男士, 用RO水/蒸餾水種捕蟲堇的!

第一次見無理由問人marital status嘛.....

不過係中年男士, 用RO水/蒸餾水種捕蟲堇的!
Zeta_KM 發表於 2012-3-29 23:05

一般玩家都會咁做丫~~有時間你可以去拜會一下啊~~~

玩highland就通常有雪櫃.......再瘋狂D有24小時冷氣房
我就得雪櫃咋

一般玩家都會咁做丫~~有時間你可以去拜會一下啊~~~
養鳥新丁 發表於 2012-3-29 23:07

一個女仔走上人屋企, 未免有點兒那個..........

一個女仔走上人屋企, 未免有點兒那個..........
Zeta_KM 發表於 2012-3-29 23:08

放心........他們在魚街開了店~~

放心........他們在魚街開了店~~
養鳥新丁 發表於 2012-3-29 23:09

地址?

會不會只賣貴貴的草... 我養雀養到很窮了