返回列表 發帖

N.ampullaria 蘋果豬籠草

N.ampullaria Hot lips
又名熱唇蘋果,台灣會叫作烈炎紅唇~
玩蘋果豬通常追求圓,呢株當時貪平買入~~
籠身較修長....一般玩家一眼睇落就會評定為不入流.....
估唔到種定後亦唔差.....有朋友居然讚佢靚
所以俾佢做一次主角啦

天狼星大仙養隻牛牛
乜都唔識新手中新手

tsw 發表於 2012-3-28 23:26

丫,仲以為你又入黎話我D係爛草

丫,仲以為你又入黎話我D係爛草
養鳥新丁 發表於 2012-3-29 00:35

好草,大D新丁可以浸豬籠時用
天狼星大仙養隻牛牛
乜都唔識新手中新手

好草,大D新丁可以浸豬籠時用
tsw 發表於 2012-3-29 00:43

大吉利是

可唔可以再紅D嫁?

可唔可以再紅D嫁?
louisa20047 發表於 2012-3-29 17:43

交種紅蘋果~~~

交種紅蘋果~~~

養鳥新丁 發表於 2012-3-29 22:14

純種呢?

純種呢?
louisa20047 發表於 2012-3-29 22:16

純種與交種我一樣有收集~~畢竟各有美麗之處

純種與交種我一樣有收集~~畢竟各有美麗之處
養鳥新丁 發表於 2012-3-29 22:22

我想知純種可唔可以再紅D呀

我想知純種可唔可以再紅D呀
louisa20047 發表於 2012-3-29 22:27

Sure.....不過我手頭上既...似乎仲未可百份百展現出色彩

Sure.....不過我手頭上既...似乎仲未可百份百展現出色彩
養鳥新丁 發表於 2012-3-29 22:31

有冇圖睇下呀?

有冇圖睇下呀?
louisa20047 發表於 2012-3-29 22:34

不合格的蘋不出相喇......

我想問呢... 你用燈照定日光ga?
有Love Bird 魔怪 *Kiwi*
還有好o爹的  小紅肩*瓜子*
在彩虹橋繼續活躍  紅腹錐尾*火腩*
多左一隻嘈之巴閉的  紅額錐尾*Barbie*

我想問呢... 你用燈照定日光ga?
Zeta_KM 發表於 2012-3-29 22:36

蘋果豬對光照要求不高....一般T5管都足夠......

有冇圖睇下呀?
louisa20047 發表於 2012-3-29 22:34

手機大把蘋果相.....早知今日俾你睇.....

蘋果豬對光照要求不高....一般T5管都足夠......
養鳥新丁 發表於 2012-3-29 22:37

我想種d sundew同moss呀, 唔知你有無種開? (其實想種好用黎做境, 再入樹蛙)
我見你都有幾種捕蟲野

我想種d sundew同moss呀, 唔知你有無種開? (其實想種好用黎做境, 再入樹蛙)
Zeta_KM 發表於 2012-3-29 22:41

毛毯苔嘛......有好多種.....想種邊種先?苔蘚都有好多唔同類阿

畢竟豬籠草先係我的最愛

毛毯苔嘛......有好多種.....想種邊種先?苔蘚都有好多唔同類阿
養鳥新丁 發表於 2012-3-29 22:43

想要d:
1. 可以種o係玻璃缸內的
2. 中意好鬼濕立立的
3. 唔怕溫差大 (因為我房西斜....)
4. 對光照要求有o甘低得o甘低就最好
5. 唔好太貴......

唔知有無呢?