返回列表 發帖
以前見過好多狗長期食爆骨丸, 導致骨骼生長過快畸形, 生骨刺, 結石等問題.
亦見過好多所謂冠軍犬, 只係外形同服從性冠軍, 身體內裡其實多多毛病, 需要長期服用藥物. 建議所有狗展比賽, 有埋驗尿一環, 就無所遁形.
生骨較容易消化, 熟骨較難消化. 唔需要怕唔衛生, 只怕生寄生蟲, 定期杜蟲就可以. 食骨時候會成地口水, 所以最好屋外食.
你可以試下做個實驗, 準備兩杯白醋, 一杯浸生雞翼骨, 一杯浸熟雞翼骨, 結果係生骨會較快被軟化.

以前見過好多狗長期食爆骨丸, 導致骨骼生長過快畸形, 生骨刺, 結石等問題.
亦見過好多所謂冠軍犬, 只係外形同服從性冠軍, 身體內裡其實多多毛病, 需要長期服用藥物. 建議所有狗展比賽, 有埋驗尿一環, 就無所遁形.
...
Louis 發表於 2012-3-30 15:45

但係我地唔打算餵生肉生骨~怕佢嗜血~除左生骨~仲有冇其他選擇?

狗唔會有嗜血, 只在乎食物有無味道, 基本上狗都好為食, 唔會理生定熟.
所謂嗜血, 應該係嗜獵. 有d狗會捉老鼠, 會追貓等小動物, 呢d係求生捕捉食物天性, 自小需加以教導糾正, 否則大左就有機會襲擊小朋友, 狗一樣會受荷爾蒙或疾病影響情緒及行為, 當隻狗襲擊小朋友或其他小動物時, 好多時係不能自控, 問題唔晌隻狗身上, 係主人疏忽導致.

咬骨頭除左吸收鈣質, 骨膠原之外, 咬骨過程, 隻狗會不停咀嚼磨擦牙齒, 可以練牙力及清潔牙齒.

如果屋企有花園, 餵骨最好晌屋外. 但要留意隻狗會唔會將食剩既骨, 掘窿收藏, 到時花園d植物就遭殃, 就好似卡通片一樣.
我隻狗就係會周圍掘窿, 連地下d薯仔, 番薯, 薑, 都掘晒出黎.

但係我地唔打算餵生肉生骨~怕佢嗜血~除左生骨~仲有冇其他選擇?
louisa20047 發表於 2012-3-30 15:51

唔好餵生肉生骨
天狼星大仙養隻牛牛
乜都唔識新手中新手

唔好餵生肉生骨
tsw 發表於 2012-3-31 09:37

咁有冇其他建議呀?

(豬牛羊.內臟)再加蔬菜(洋蔥不可以)
天狼星大仙養隻牛牛
乜都唔識新手中新手

天狼星大仙養隻牛牛
乜都唔識新手中新手

27# tsw

有冇方法可以令身形D大呀?

我只想講除非你好有經驗,環境也容許,唔係唔好養攻擊性強既狗。 所有見報既狗,發生事前個狗主都話佢好乖,無問題……

我只想講除非你好有經驗,環境也容許,唔係唔好養攻擊性強既狗。 所有見報既狗,發生事前個狗主都話佢好乖,無問題……
macbrush 發表於 2012-3-31 14:30

已經養緊~唔通遺棄佢地?~而且養得就一早已經考慮過相關問題~唔係一時興起手多走去買黎玩
佢地主人有經驗~唔識野果個係我~OK?
仲有~我冇講過佢地好乖~唔好屈我

macbrush 發表於 2012-3-31 14:30

講得非常之好  以前有個客又係咁
第一次見到佢隻狗(沙皮)就同佢講  小心隻狗會咬人
佢又係話  隻狗由bb養大  又好乖  
講左都無一個星期  就見佢包著隻手  
隻狗就去左人道

煮熟ge骨唔餵得
骨頭熟左結構會改變
咬碎之後會好尖 有機會插穿腸胃

養乜野都好多學問 唔好話自己識晒 亦唔好話自己唔識野 肯學肯改係好事 最緊要學左之後share令其他生命受惠
雞尾:黃化-彭彭(終於5.3.2013 7am),原色-咩咩,古銅珍珠-必必,黃化珍珠-圈圈,珍珠派特-花花
亞歷-包包@2012, 嚕嚕嚕(2013/1/3-2013/3/12 3am)
折衷-伯爵與豆豆(2000)
和尚-QQ與MOMO(2012)
太陽-威威(~2002)與叮叮

煮熟ge骨唔餵得
骨頭熟左結構會改變
咬碎之後會好尖 有機會插穿腸胃

養乜野都好多學問 唔好話自己識晒 亦唔好話自己唔識野 肯學肯改係好事  ...
yimaggie 發表於 2012-4-1 01:33

又學多一樣野~thanks
我寧願認為自己唔識再去問~都好過認為自己識而唔去問

又學多一樣野~thanks
我寧願認為自己唔識再去問~都好過認為自己識而唔去問
louisa20047 發表於 2012-4-1 01:37

天狼星大仙養隻牛牛
乜都唔識新手中新手

33# louisa20047

唔洗客氣...
另外 題外話 如果唔諗住繁殖 夠秤ge時候帶佢地去絕育比較好 1黎狗群會比較容易控制 2黎對狗本身身體有長遠ge好處
有好多狗主 都會認為自己養某類型狗隻好型好威 自己乜都識 隻狗好聽話 好乖 唔惡 狗長大了 變強壯了 結果原來一家大小都無法控制狗隻 結果狗變兇了 人變膽小了 連帶個牽繩都出現問題 無法控制狗隻的情況下 導致狗隻被遺棄 甚至被建議安樂死的情況很多
以上ge情況我唔希望出現o係今日一個客人身上 一隻2歲未絕育會主動攻擊ge雄性拉布拉多...(每次見佢一次比一次差 估計唔洗幾耐就會咬到人..因為主人唔識教 每每都打...狗對人ge仇恨愈來愈深....) 亦唔希望再聽到類似ge個案....
所以...關於控制狗群方面...真係要做到200%....尤其係咁大型ge狗隻....
雞尾:黃化-彭彭(終於5.3.2013 7am),原色-咩咩,古銅珍珠-必必,黃化珍珠-圈圈,珍珠派特-花花
亞歷-包包@2012, 嚕嚕嚕(2013/1/3-2013/3/12 3am)
折衷-伯爵與豆豆(2000)
和尚-QQ與MOMO(2012)
太陽-威威(~2002)與叮叮

35# yimaggie

養某類型狗隻好型好威<------我覺得最威係狗狗聽自己話~唔會做壞事喎
自己乜都識<----同養鸚鵡一樣~我好多都唔識嫁
好乖<----一D都唔覺~成條蛇咁~仲成日咬野
每每都打...狗對人ge仇恨愈來愈深<----咁可以點算?

爆骨丸唔好比 佢地細個果陣我都係比佢食法國皇家+主野比佢地食,一星期食2次生牛肉 大唔大隻睇佢係父母的  如果佢父母唔大身的話 後天食咩都唔會大得去邊  如果唔想主野比佢食的話  比佢食法國皇家 有分巨型前期,巨型幼犬,巨型成犬+奶粉(唔好用水) 奶粉的話我用雪印..之後可以唔洗比其他野佢 等到5個月先  什麼骨粉等到5個月先比佢食  唔係唔好比佢跑  可以慢跑  要放跑的話等到佢1歲啦  lee d巨狗可以大到3歲  真正來講 狗糧只係幫助品,點都要主野食 巨狗唔同細狗中狗 所要的型養其實好大

想佢惡同唔惡係2個養法  不過lee d狗都係睇住佢好d  一下無情力你一定唔夠佢力

爆骨丸唔好比 佢地細個果陣我都係比佢食法國皇家+主野比佢地食,一星期食2次生牛肉 大唔大隻睇佢係父母的  如果佢父母唔大身的話 後天食咩都唔會大得去邊  如果唔想主野比佢食的話  比佢食法國皇家 有分巨型前期,巨型 ...
andygp125 發表於 2012-4-2 01:57

法國皇家貌似唔多消化到~咁可以點算?
奶粉(唔好用水)<----同糧一齊拌勻?
主野比佢地食<----俾咩佢地食?
骨粉<----例如呢?
其實佢地一日食幾多野呢?

想佢惡同唔惡係2個養法  不過lee d狗都係睇住佢好d  一下無情力你一定唔夠佢力
andygp125 發表於 2012-4-2 02:08

睇住佢好d<----即係點?唔多明