返回列表 發帖

養狗求教

養獒有D咩要特別注意呀?
有冇話有D咩糧對佢地有益D呀?
想佢地大隻D可以點做?
聽聞獒同高加索里D巨型犬細個唔可以跑~係咪真嫁?

養獒第一件事training要做好 雖然而家d獒無咁惡 但始終都係危險 萬一出街有小朋友衝埋黎真係頭都咬甩
基本運動一定要有..
大唔大隻d其實都係要睇返老豆老母咩size 同埋有無mix左其他狗
食物方面市面好少有佢地呢d巨型狗ge狗糧(royal canin有 但香港好少貨因銷路少)
亦有人自己煮 但營養成份要計足 唔同年齡 食量 營養成份需求都唔同 最好搵獸醫/營養師傾
朋友養細狗 自己繁殖 自己煮狗飯(優質食材) bb係明顯比父母巨型 唔知有無關係
如果長期開冷氣 夏天唔好出街 睇醫生都最好house call 如果唔係出去10分鐘中暑...

個人見解 唔岩心水即管插

另外 有一輯關於獒犬ge書我諗你可以搵下
雞尾:黃化-彭彭(終於5.3.2013 7am),原色-咩咩,古銅珍珠-必必,黃化珍珠-圈圈,珍珠派特-花花
亞歷-包包@2012, 嚕嚕嚕(2013/1/3-2013/3/12 3am)
折衷-伯爵與豆豆(2000)
和尚-QQ與MOMO(2012)
太陽-威威(~2002)與叮叮

獒係一種強壯而充滿自信既狗種,係養佢之前你最緊要考慮下自己有冇足夠既能力,如金錢時間,最重要係你可唔可做到一個可以食住佢既主人,令佢可以相信你,因為當佢地唔信任你,覺得你保護唔到佢,佢反過黎要保護你既時候,佢就會做左你個主人,果陣時就後患冇窮,就好似我屋企果11隻大帝,因為有大有細,大既120磅,細既8磅,如果比佢地話事,實後患冇窮。而糧方面則要視每隻狗既腸胃,好多人話食天然糧好,但我有隻洛威食極都痾,反而而家食緊CHEAPCHEAP糧就冇問題,不過我都有加益生菌比佢食。大唔大隻好睇佢地血統,不過你既聽聞係啱,因為大型狗如果未大定而做大量運動,反而對佢地骨骼有唔好影響,你可以帶佢去散步,隨佢心意行,並不係你帶佢跑,或天氣熱帶佢去游下水,都係唔錯既選擇。以上純為個人意見,希望幫到你。(不過講真一句,我唔係咁建議一開始就養獒呢D最高難度既狗種,因為佢地始終有一定既力量同攻擊性。)

補充一句 養乜狗都好 每日行到45min-1hr或以上係最好 釋放壓力 隻狗會聽話d 仲有 放狗時一定係人拖狗 唔可以狗拖人 leader 一定o係 follower ge 前面  唔可以俾隻狗話事佢鐘意行邊度就行邊度
雞尾:黃化-彭彭(終於5.3.2013 7am),原色-咩咩,古銅珍珠-必必,黃化珍珠-圈圈,珍珠派特-花花
亞歷-包包@2012, 嚕嚕嚕(2013/1/3-2013/3/12 3am)

已經養緊~屋企人有經驗~細果兩隻性格好極端~一隻周圍走/跑~一隻成條蛇咁~未打針~唔可以周街走住~條蛇勁搞笑~我摸摸下佢~佢自己轉個肚腩上黎俾我摸~想點先?

除左血統~仲有D咩對加大體形有幫助呢?

自己煮~應該唔會啦~我試過訂巨犬糧~不過冇~得大犬糧~咁既然都係大犬糧~所以想睇下有邊隻好囉

冇做溫控~唔想佢地咁嬌生慣養

獒係一種強壯而充滿自信既狗種,係養佢之前你最緊要考慮下自己有冇足夠既能力,如金錢時間,最重要係你可唔可做到一個可以食住佢既主人,令佢可以相信你,因為當佢地唔信任你,覺得你保護唔到佢,佢反過黎要保護你既時 ...
makjoe 發表於 2012-3-29 18:52

天然糧,CHEAPCHEAP糧~分別係邊隻呀?

打完針出多D街接觸多D陌生人事物 俾佢習慣屋企有陌生人到訪都係好重要 除非用黎看門口
糧食方面 如果營養不足 可能會發育唔正常 或者可以試下加其他食材補充 大犬糧 不足GE野

打完針出多D街接觸多D陌生人事物 俾佢習慣屋企有陌生人到訪都係好重要 除非用黎看門口
糧食方面 如果營養不足 可能會發育唔正常 或者可以試下加其他食材補充 大犬糧 不足GE野
yimaggie 發表於 2012-3-29 19:47

加其他食材補充 大犬糧 不足GE野<----佢食緊大型幼犬糧~咁仲要加D咩?

你參考下巨型犬同大型犬GE成份表再搵食材做補充吧

你參考下巨型犬同大型犬GE成份表再搵食材做補充吧
yimaggie 發表於 2012-3-29 22:02

訂果度話一樣~只係size唔同

咁佢地幾時先跑得?

其中一隻成條蛇咁~可以點算?

louisa20047 發表於 2012-3-30 11:30

細隻時俾爆骨丸/爆骨粉佢食

細隻時俾爆骨丸/爆骨粉佢食
養鳥新丁 發表於 2012-3-30 11:36

爆骨丸/爆骨粉係咩黎?

爆骨丸/爆骨粉係咩黎?
louisa20047 發表於 2012-3-30 12:40

昨天又不問.........

14# 養鳥新丁
千其唔好比,因為好多狗食左,反而對骨有唔好影響,如果你唔怕核突同污JO,你可以比生牛骨。

14# 養鳥新丁
千其唔好比,因為好多狗食左,反而對骨有唔好影響,如果你唔怕核突同污JO,你可以比生牛骨。

有興趣whatapp再講.......走先

14# 養鳥新丁
makjoe 發表於 2012-3-30 12:54

唔怕污糟~不過怕唔衛生~唔會俾生肉生骨狗狗食~煮左得唔得?