返回列表 發帖
回復 179# louisa20047

對呀! 果仁及合桃便是 Hello 仔最愛之玩具.

我地已當最壞打算... 不過仍然想係食物方面做d 功夫.... 當然會帶佢地去做blood test
fishball 發表於 2013-2-27 12:39

終於見到相, 情況比 Hello 仔嚴重得多....

細葵性格真係好固執, Hello仔嘅反應同我嗰隻一模一樣, 我地每個星期都會開一餐糊仔比佢地食, 係用Harrison打碎再加暖水同芒果汁開成, 隻隻都食到流口水, 只係隻葵好反感, 一時用背脊"得"住我, 一時又"令"開面又合實個咀, 而家佢都肯食一兜仔, 係長期堅持下嘅結果(都好幾個月至半年), 最緊要d糊仔夠暖, 我係用熱水坐熱住咁餵就一定食, d糊仔有時加芒果, 有時加木瓜, 最緊要夠暖, 你可試試!

回復 183# jennymok

對呀!很固執.

有試過,Hello 仔不愛暖水及加生果呢!會再努力令牠吃,今次片表現已是比以前好了,慢慢來吧!

謝謝你呀!

我隻葵都唔愛生果架, 只食蘋果同雪梨, 因為佢最愛暖嘅食物, 所以浸暖d蘋果同雪梨會食得快d, 以佢地d咁固執嘅性格, 只要揾到佢所愛, 就可以從呢d地方介紹d新野比佢。
我隻葵都好愛木瓜乾同細細粒嘅鑽石白瓜子!

我成日比椰青佢地又玩又食架....
好彩我對葵大部份水果都OK... 不過糧就只愛一兩款

MANGO 學講嘢.. YEAH
綠寶(折衷)肯跟我LA

暖水有分超微溫,微溫同溫暖水,我以前一開始餵葵,佢地唔飲微溫同溫暖水,只飲超微溫水,到習慣左之後先接受更暖的水,所以你不如試下俾hello仔飲超微溫水呀
加我FB請話知閣下是誰

回復  louisa20047

對呀! 果仁及合桃便是 Hello 仔最愛之玩具.
scl 發表於 2013-2-27 15:53

果仁合桃唔食得多啦,換下其他俾佢試啦
加我FB請話知閣下是誰

回復 188# louisa20047

Hello 仔很少吃肉, 只求開那個過程, 所以才說是玩具!

回復 187# louisa20047

會慢慢試.....Hello 仔習慣真是很獨特及有個性

另今早拍下為 Hello 仔檢查羽毛過程, 一向牠雙翼只有底毛, 沒有羽毛, 現在已開始有一點, 翼底也開始長小小, 以前是沒有, 只見肉, 需未算好, 也不多, 不過已是好開始, 尾部也有些長身羽毛, 也是未建全類, 不過已是有好過沒有.

另要讚 Hello 仔很醒目, 除開始有一次我反起牠翼, 引起牠不安想咬後, 之後牠很懂事, 自動扒下身比我影尾部呢!

[youtube]xdeaTfdvDb4[/youtube]

每次互動可以看到鸚鵡之內心美, 才是令我最開心之事, 外表真是從不介意.
小時已養鸚鵡, 現在有 LB 2隻
橙葵 Hello 仔

回復  louisa20047

Hello 仔很少吃肉, 只求開那個過程, 所以才說是玩具!
scl 發表於 2013-2-28 12:14
真真
真係一模一樣, 我隻葵最初都唔知合桃杏仁食得架, 只係開完個殼就掉咗佢, 但而家會食少少合桃!

回復 192# jennymok

對! 鸚友也知, 牠們的鸚鵡是吃肉, Hello 仔是掉肉.  唔知是否葵花才如此, 牠們不是葵花類, 便沒有此問題.

要拍隨時拍到, 因 Hello 仔真是不吃果仁肉

[youtube]cKpVi2eL8A0[/youtube]
橙葵 Hello 仔

主人可以親自示範~在他眼前咬一下吃~鸚鵡模仿是很強的~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

回復 195# 風中飛鸚

Hello 仔就是看見主人吃也不會跟吃,反是會因其他鸚鵡搶才會咬碎及吃一點.
橙葵 Hello 仔

Hello 仔比以前多咗好多毛 , 靚咗好多 !

回復 197# 小B

謝!

一開始都是由我帶 Hello 仔出籠,久而久之,Hello 仔不是太肯上男主人手,今年最新任務要慢慢令牠改變,對男主人有信心.

[youtube]7-B1g5rHD0E[/youtube]

另 Hello 仔曬太陽時叫街坊阿太

[youtube]gmWe_SjcNMU[/youtube]

另已習慣爸爸晚上陪,他去洗澡時會叫爸爸(不高興時叫得不太好)

[youtube]dweE6uOIWtg[/youtube]
橙葵 Hello 仔

當 Hello 仔遇上傻小孩.....小孩不斷扮雞叫.......

[youtube]cWeUeaEahpg[/youtube]

[youtube]2H_hWCuxC5g[/youtube]

Hello 仔食栗米

[youtube]DEwaCrmwB9k[/youtube]
橙葵 Hello 仔