返回列表 發帖
佢宜家食緊咩呀?~唔好俾咁多瓜子呀

9# louisa20047

前主人只給牠爪子,因此牠真是只愛吃爪子,現在會有一半是高營養的糧,一半是爪子.

有什麼好介紹給葵花吃呢?也想試一下呢∼
scl 發表於 2012-3-31 11:15

瓜子一日唔可以食太多~高營養的糧係咩糧?~我D葵花都係食R糧~你可以試下餵雀粟,喬麥等穀物種子~會冇咁油

LB 是會飛的,Hello 仔沒有飛行羽毛,所以不相往來呢∼

早上先陪好 Hello 仔,牠安心回籠後,再將 LB 放飛,只有那次拍了照的數秒,其實從不接觸的.

可幸是 LB 沒有因我每天早上陪 Hello 仔而不高興,上週仍會 ...
scl 發表於 2012-3-31 11:54

睇睇PM呀

17# scl

聲埋你隻葵把聲~睇黎橙葵把聲本身真係好老牛

18# louisa20047

是嗎?我覺得同普通葵花很近呢∼

好在現在不太大叫,加上屋所設計嘈不到鄰居.

Hello 仔在公園很受歡迎呢∼
scl 發表於 2012-3-31 12:47

對我黎講葵花冇話普唔普通~我的橙葵一出聲~一定認得出係佢~因為太老牛啦

21# louisa20047

只得一隻,也是第一次,所以不能同時比較,只在鳥店見白色的葵花及聽叫聲.

其實未有 post 出牠發脾氣的叫聲∼
scl 發表於 2012-3-31 13:09

橙葵發脾氣叫聲唔算好大~叫靜嫁啦~而且因為老牛~唔會好刺耳

23# louisa20047

真係∼有次在老公耳邊大叫,他大叫難受∼

哈哈!牠只會對老公如此,對我不會呢!

有次在公園牠大叫,屋苑中有養灰鸚的主人出外時,說好彩他沒養,他在家也聽到 Hello 仔大叫呢∼

剛 ...
scl 發表於 2012-3-31 13:35

如果你養其他更大隻的葵花~叫聲更大更刺耳呀 ~我的葵囡都唔會係我膊頭搞搞震

PBFD 去那裡驗?Thank
scl 發表於 2012-3-31 14:38

台灣有得驗~平好多~PM左你
仲可以去獸醫驗~不過好貴~而且都係寄去外國

4 月中有朋友去台灣,會代寄驗 PBFD,其實真是也沒問題(好像沒良方醫治),本人對牠外表如何不介意呢∼

當然會給牠幸福∼
scl 發表於 2012-4-1 06:33

係香港寄都得~只要幾蚊(5蚊都唔駛)~個人對佢冇問題係一種幸運+幸福~但主人就要留意唔好帶病鳥同其他雀見面接觸~除左怕傳染俾其他雀~亦都怕其他鳥有病傳染俾佢~因為PBFD會令病鳥免疫力下降甚至消失~所以一病就會好嚴重~另外日常生活都會有影響~所以唔單止外表咁簡單~加上你仲有兩隻LB~問題又多一個~要知道羽粉都係其中一個傳播途徑

49# yimaggie

未驗呀∼因很難在 Hello 仔身上拔毛呀,相信牠會有很大反應,等待一個好機會取牠的血(牠有時會因撞倒膠盒而有小小出血的,很快會無事,不過近來因和牠默契好了,等了很久也未有機會).

對呀 ...
scl 發表於 2012-4-23 13:27

你講得好好笑呀

妳看我頭像的那隻葵花吧,也像HELLO的樣子,驗過兩次也不是PDFB,是營養長期不良,我也是收養回來的.
現在的情況好很多了,當然仍然不會飛.
bensun147 發表於 2012-10-20 09:41

你是同佢驗血還是羽毛呢?
加我FB請話知閣下是誰

Hello 仔最怕之人......

qcnQnlnSfVA

次次嚇親,人未到或走了必罵她....
scl 發表於 2012-10-20 15:56

其實橙葵真係好細膽
加我FB請話知閣下是誰

唔玩人造玩具,你可以試下用食物做玩具俾佢玩,例如椰子,椰青,水果串……貌似有D浪費,但hello仔有機會試試新口味,搵下有冇野岩食都好,若可以接受多幾樣食物,對佢健康都會係一件好事
加我FB請話知閣下是誰

暖水有分超微溫,微溫同溫暖水,我以前一開始餵葵,佢地唔飲微溫同溫暖水,只飲超微溫水,到習慣左之後先接受更暖的水,所以你不如試下俾hello仔飲超微溫水呀
加我FB請話知閣下是誰

回復  louisa20047

對呀! 果仁及合桃便是 Hello 仔最愛之玩具.
scl 發表於 2013-2-27 15:53

果仁合桃唔食得多啦,換下其他俾佢試啦
加我FB請話知閣下是誰

Hello 仔當果仁是球來玩(不知是玩籃球或是足球)
scl 發表於 2013-4-17 08:07

里個係橙葵的獨有行為~唔止果仁~所有佢地叼得起的物品~佢地都會咁玩