返回列表 發帖

馬鞍山至大埔 - 鸚鵡單車遊記

2012年4月4日

完全適合踏單車的一天, 大致多雲、有風、但間中有陽光。 第一次到馬鞍山單車公園, 感覺不錯。

自行駕車, 可駕車到馬鞍山錦泰苑, 錦泰商場之時租停車場, 唔知幾錢個鐘, 因為泊佐五六個都係$40.00 超底泊. 我當佢$8.00一個鐘. 泊車後向大水坑站步行15分鐘左右(沿路有指示)便到馬鞍山單車公園。

如坐馬鐵, 大水坑站B出口步行10分鐘左右便到馬鞍山單車公園。

租車由 $60.00 - $80.00不等/全日. 門口有一檔租單車, 但再直行有另外3-4檔, 好多車; 但人更多, 要選好車就要早D去。

出發………    目的地係“大埔海濱公園”, 全程約11.5公里, 來回約23公里。
折返時………. 入咗科學園海旁的餐廳嘆下午茶…… 室外可以帶寵物………. 超正
以後又多個地方同雀嘆茶.

輔助轆...............新丁

大埔海濱公園 ---- Lunch Time

科學園

科學園 - tea time

家長指引 :
以下動作經長期訓練, 切勿模仿。
駕車者技術, 鸚鵡個性亦相當重要。

ONON

新丁真係踩輔助蹗ar...

嘩!咁多車轆,Lolo去到實嚇死!

新丁真係
天狼星大仙養隻牛牛
乜都唔識新手中新手

天狼星大仙養隻牛牛
乜都唔識新手中新手

乜新丁你頭髮生得咁快既
這行程來回花多少時間?

我上次火炭>大尾篤來回爭D唔夠時間還車..踩到死死下

當日全程由租車到還車用咗4小時來回, 包括停下, 影下, 休息下, 途人吹水 time, 鸚鵡lunch time and 主人 tea time.

之前由沙田踩入大美篤單程, 帶雀慢踩..... 大約4小時
ONON

On On, 你又揀左個好日! 今日見大圍d 人剛取單車就天黑黑下大雨!
深灰鸚 Timneh =寶寶, 仔
性格:沉默寡言, 身手敏捷, 胆大心細面皮厚. 斯斯文文, 具紳士風度
淺灰鸚 =晴晴, 女
性格:活潑好動愛說話, 粗心大意又細胆. 粗粗魯魯,野蠻小公主.

7# OnOn

如果有下次 希望我冇野做得閒黎啦!

見你們的行程人雀多開心快樂,下次要參加.
小妹妹灰鸚

On On, 你又揀左個好日!
BoBoBoBo 發表於 5-4-2012 22:44

因為check 咗天文台. 本星期只有星期三係好日.
其它為雨天
ONON

好勁呀,風馳電掣佢地都唔驚

7# OnOn

如果有下次 希望我冇野做得閒黎啦!
zero322 發表於 5-4-2012 22:46

OK....... 我會照出post, 到時睇下有無人去.
ONON

好勁呀,風馳電掣佢地都唔驚
chachas 發表於 5-4-2012 22:57

所以要家長指引

尤其係人多或前面有小朋友時, 我都會高速過車, 避免比失魂魚碰撞.
ONON

OK....... 我會照出post, 到時睇下有無人去.
OnOn 發表於 2012-4-5 23:18

下次得閒一定參與

我都一定參與
天狼星大仙養隻牛牛
乜都唔識新手中新手

真的很善慕呢!

無車呀!

有機會再去過! 大埔海濱公園內的小食店啲即食麵又貴又難食.
科學園餐廳, 下午茶貴過好多餐廳晚飯. 不過環境唔錯.

無車呀!
養鳥新丁 發表於 5-4-2012 23:50

有咩問題?  可以租車
ONON