返回列表 發帖
毛囊蟲唔係個個星期打針ga wor= =...
係咪個助手講錯呀...
個個星期打針 打4個星期 應該係疥癬蟲wor....
枝針d藥打皮下仲好x痛....
係咪耳尖 手肘 腳肘 對稱發病 皮膚變厚 超爆痕???

毛囊蟲係由母體傳染(可以 ...
yimaggie 發表於 2012-4-23 01:03

YES~仲要食藥~而且唔知打到幾時~而家頭頂~腿冇毛~超爆痕~連尾毛都俾醫生剷哂
佢起初話係疥癬蟲之後又話講錯~係毛囊蟲~咁其實係咩蟲呀?

室外養狗好麻煩呀

疥癬蟲 毛囊蟲 成個形差好遠佢識唔識ga....
轉醫生擺啦....攪什麼呀.................
雞尾:黃化-彭彭(終於5.3.2013 7am),原色-咩咩,古銅珍珠-必必,黃化珍珠-圈圈,珍珠派特-花花
亞歷-包包@2012, 嚕嚕嚕(2013/1/3-2013/3/12 3am)
折衷-伯爵與豆豆(2000)
和尚-QQ與MOMO(2012)
太陽-威威(~2002)與叮叮

路人話萬0有得買......
louisa20047 發表於 2012-4-23 01:18

狗用ge我全部用返狗專用ge...無俾人ge產品...but我好少俾supplement佢地食....你可以試但小心控制份量....長食可能會食馴左之後唔work....
雞尾:黃化-彭彭(終於5.3.2013 7am),原色-咩咩,古銅珍珠-必必,黃化珍珠-圈圈,珍珠派特-花花
亞歷-包包@2012, 嚕嚕嚕(2013/1/3-2013/3/12 3am)

疥癬蟲 毛囊蟲 成個形差好遠佢識唔識ga....
轉醫生擺啦....攪什麼呀.................
yimaggie 發表於 2012-4-23 01:28

個名佢譯錯我可以算~咁佢其實係毛囊定介癬蟲呀 ~醫法有冇錯呀

狗用ge我全部用返狗專用ge...無俾人ge產品...but我好少俾supplement佢地食....你可以試但小心控制份量....長食可能會食馴左之後唔work....
yimaggie 發表於 2012-4-23 01:30

路人話對皮膚有益~係唔係嫁?

室外養狗好麻煩呀
louisa20047 發表於 2012-4-23 01:25

我有另外d狗住倉 又係石屎地 仲係山邊... 完全無做預防....佢地以前仲通山跑....好少有蜱/蚤....我諗你日日洗地keep乾淨應該ok la....未必要用到藥....d狗10日沖一次涼law... (但我果d最多都係一個月一次= =...)

YES~仲要食藥~而且唔知打到幾時~而家頭頂~腿冇毛~超爆痕~連尾毛都俾醫生剷哂
佢起初話係疥癬蟲之後又話講錯~係毛囊蟲~咁其實係咩蟲呀?
louisa20047 發表於 2012-4-23 01:23

果枝針係咩藥....會唔會求其打d野佢唔死得ge...亂收錢??

我有另外d狗住倉 又係石屎地 仲係山邊... 完全無做預防....佢地以前仲通山跑....好少有蜱/蚤....我諗你日日洗地keep乾淨應該ok la....未必要用到藥....d狗10日沖一次涼law... (但我果d最多都係一個月一次= =...)
yimaggie 發表於 2012-4-23 01:35

3日洗一次白白~唔知咩蟲係黎我地度之前就有~蜱又係唔知係邊度黎~衰在佢地又會走入草叢~唔知點算好呀

果枝針係咩藥....會唔會求其打d野佢唔死得ge...亂收錢??
yimaggie 發表於 2012-4-23 01:36

張單打住"Dectomax Inj"

3日洗一次白白~唔知咩蟲係黎我地度之前就有~蜱又係唔知係邊度黎~衰在佢地又會走入草叢~唔知點算好呀
louisa20047 發表於 2012-4-23 01:40

3日一次太多喇= =......洗到甩皮....用咩沖涼液....

3日一次太多喇= =......洗到甩皮....
yimaggie 發表於 2012-4-23 01:47

佢地成身屎......~唔洗唔得

張單打住"Dectomax Inj"
louisa20047 發表於 2012-4-23 01:41

DECTOMAX® Injectable Solution is a ready-to-use, colorless to pale yellow, sterile solution containing 1% w/v doramectin (10 mg/mL). In cattle, DECTOMAX is formulated to deliver the recommended dosage (200 mcg/kg of body weight) when given by subcutaneous (SC) or intramuscular (IM) injection at the rate of 1 mL/110 lb of body weight.

毛囊蟲 係 demodex...除左呢樣係咪仲有其他病.......??
香港有一輪由大6引入ge狗身上出現一種白色好細粒ge寄生蟲 有機會係lice 滴左advantix之後就無了
你屋企d草叢要除蟲

DECTOMAX® Injectable Solution is indicated for the treatment and control of gastrointestinal roundworms, lungworms, eyeworms, grubs (see precautions), sucking lice and mange mites. Consult your veterinarian for assistance in the diagnosis, treatment, and control of parasitism.

DECTOMAX® Injectable Solution is a ready-to-use, colorless to pale yellow, sterile solution containing 1% w/v doramectin (10 mg/mL). In cattle, DECTOMAX is formulated to deliver the recomm ...
yimaggie 發表於 2012-4-23 01:49

有冇中文睇下呀?

我兩隻狗都打左里枝針~仲有抗生素(藥丸)~佢只係話有毛囊蟲~同隻仔好似有眼炎~開左枝眼藥水

有冇中文睇下呀?
louisa20047 發表於 2012-4-23 01:50

試搵下...未必有.....邊part唔明???

google翻譯...
DECTOMAX®注射溶液是一個隨時使用,無色至淡黃色,無菌溶液中含有1%W / V doramectin(10毫克/毫升)。在牛,DECTOMAX制定提供建議劑量(200微克/公斤體重)時,皮下(SC)或肌肉注射(IM)注射1 mL/110磅體重率。

表示DECTOMAX®注射溶液的胃腸蛔蟲,lungworms,eyeworms,蠐螬(見注意事項),吸蝨和疥蟎(疥癬蟲都係mites)的治療和控制。諮詢您的獸醫的診斷,治療和控制寄生援助

試搵下...未必有.....邊part唔明???
yimaggie 發表於 2012-4-23 01:55

the treatment and control of gastrointestinal roundworms, lungworms, eyeworms, grubs (see precautions), sucking lice and mange mites.Consult your veterinarian for assistance in the diagnosis, treatment, and control of parasitism.<----唔明

佢地成身屎......~唔洗唔得
louisa20047 發表於 2012-4-23 01:48

點會攪到成身屎- - 用咩沖涼液

點會攪到成身屎- -
yimaggie 發表於 2012-4-23 02:00

兩隻BB打架~有時會HI到屎

the treatment and control of gastrointestinal roundworms, lungworms, eyeworms, grubs (see precautions), sucking lice and mange mites.Consult your veterinarian for assistance in the diagnosis, treatm ...
louisa20047 發表於 2012-4-23 01:57

DECTOMAX®注射溶液用以治療和控制腸胃道蛔蟲,lungworms(肺蟲),eyeworms(眼蟲),蠐螬(見注意事項),吸蝨和疥蟎(疥癬蟲都係mites)。

修改左d
蛴螬是金龟甲的幼虫,别名白土蚕、核桃虫。