返回列表 發帖
正常劑量 22-30mg/kg 一日2-3次
27kg體重一日應該 594-810mg 一日2-3次

如果27kg體重一日兩次 每次一粒500mg 算係叫唔夠.......
詳細原因你可以問個醫生...係咪唔夠藥量...定係呢個doseage都可以....
雞尾:黃化-彭彭(終於5.3.2013 7am),原色-咩咩,古銅珍珠-必必,黃化珍珠-圈圈,珍珠派特-花花
亞歷-包包@2012, 嚕嚕嚕(2013/1/3-2013/3/12 3am)
折衷-伯爵與豆豆(2000)
和尚-QQ與MOMO(2012)
太陽-威威(~2002)與叮叮

濕氣都唔得~但係之前落雨天~濕氣好重喎
louisa20047 發表於 2012-4-23 03:11

係指毛入面ge濕氣
潮濕都好易皮膚病
我以前d狗有玻璃屋 落雨會困起晒 加埋開風扇 吹咁d濕氣 勤d抺乾個地 舖d格仔板俾佢地瞓 隔左d地氣
雞尾:黃化-彭彭(終於5.3.2013 7am),原色-咩咩,古銅珍珠-必必,黃化珍珠-圈圈,珍珠派特-花花
亞歷-包包@2012, 嚕嚕嚕(2013/1/3-2013/3/12 3am)

正常劑量 22-30mg/kg 一日2-3次
27kg體重一日應該 594-810mg 一日2-3次

如果27kg體重一日兩次 每次一粒500mg 算係叫唔夠.......
詳細原因你可以問個醫生...係咪唔夠藥量...定係呢個doseage都可以....
yimaggie 發表於 2012-4-23 03:17

里隻藥係醫D咩嫁~有體外蟲蟲都用得的嗎?

里隻藥係醫D咩嫁~有體外蟲蟲都用得的嗎?
louisa20047 發表於 2012-4-23 03:24

Cephalexin是一種頭孢菌素類的抗生素,可以用來治療某些細菌引起的感染,例如:肺炎,骨頭、耳朵、皮膚、喉嚨,及泌尿道感染。抗生素對感冒、流行性感冒、或其他病毒感染無效。

你個醫生會開我諗佢係用黎治療體外寄生蟲引起ge細菌感染

有無一種殺毛囊蟲ge透明藥水叫Ivermectin??

Cephalexin是一種頭孢菌素類的抗生素,可以用來治療某些細菌引起的感染,例如:肺炎,骨頭、耳朵、皮膚、喉嚨,及泌尿道感染。抗生素對感冒、流行性感冒、或其他病毒感染無效。

你個醫生會開我諗佢係用黎治療體外寄生蟲引起ge細菌感染

有無一種殺毛囊蟲ge透明藥水叫Ivermectin??
yimaggie 發表於 2012-4-23 03:31

冇呀

咁應該唔係毛囊蟲wor= =........
只有ceph.???無其他藥???你明天扮唔記得打電話返診所問下d姑娘你2隻狗係咩皮膚病...
我要zzz先

咁應該唔係毛囊蟲wor= =........
只有ceph.???無其他藥???你明天扮唔記得打電話返診所問下d姑娘你2隻狗係咩皮膚病...
我要zzz先
yimaggie 發表於 2012-4-23 03:36

係打針同ceph.咋
唔好意思阻左你咁耐
感激萬分呀

有一個方法 你試下卒/r佢地2邊耳尖 如果後腳會郁想r痕 咁好大機會係疥癬蟲(scabies)唔係毛囊蟲(demodex) 但係revolution理論上應該殺到疥癬蟲......
video :
http://www.myvido1.com/QYzQWMapnWTNmeKRlVXhTP_scabies-dog

下次覆診佢再睇顯微鏡你就問佢可唔可以睇下隻蟲
疥癬蟲如下 圓形一隻野好多腳

毛囊蟲如下 一條蟲

有一個方法 你試下卒/r佢地2邊耳尖 如果後腳會郁想r痕 咁好大機會係疥癬蟲唔係毛囊蟲 但係revolution理論上應該殺到疥癬蟲......
video :
http://www.myvido1.com/QYzQWMapnWTNmeKRlVXhTP_scabies-dog
yimaggie 發表於 2012-4-23 03:41

我同佢地梳毛~掂到佢地耳仔會腳"也也"~好似抽筋咁~之後就會咬大脾~有D似段片~不過佢地係瞓係地下踢腳

有冇好醫生介紹?
又或者有咩藥我可以自己買黎同佢地用?

有冇好醫生介紹?
又或者有咩藥我可以自己買黎同佢地用?
louisa20047 發表於 2012-4-23 03:46

有無收到我pm???

我同佢地梳毛~掂到佢地耳仔會腳"也也"~好似抽筋咁~之後就會咬大脾~有D似段片~不過佢地係瞓係地下踢腳
louisa20047 發表於 2012-4-23 03:44

不論任何姿勢都會有果個反應

有一個方法 你試下卒/r佢地2邊耳尖 如果後腳會郁想r痕 咁好大機會係疥癬蟲(scabies)唔係毛囊蟲(demodex) 但係revolution理論上應該殺到疥癬蟲......
video :
http://www.myvido1.com/QYzQWMapnWTNmeKRlVXhTP_scab ...
yimaggie 發表於 2012-4-23 03:41

教我點做抹片得唔得 ~
我自己睇好過

有無收到我pm???
yimaggie 發表於 2012-4-23 03:46

睇到~PM埋個地址俾我得唔得?

教我點做抹片得唔得 ~
我自己睇好過
louisa20047 發表於 2012-4-23 03:47

你有顯微鏡?? 鏡頭係幾多倍??

不論任何姿勢都會有果個反應
yimaggie 發表於 2012-4-23 03:47

咁係毛囊蟲定介癬蟲?定係兩樣都有?

睇到~PM埋個地址俾我得唔得?
louisa20047 發表於 2012-4-23 03:49

ok

你有顯微鏡?? 鏡頭係幾多倍??
yimaggie 發表於 2012-4-23 03:53

光學顯微鏡黎~不過唔記得幾多倍~係lab用果D正式野

有d醫生會有鉗拔少少患處d毛 睇毛根ge位置
有d醫生會用刀片括少少皮膚表面ge細胞黎睇
或者你可以試下拔幾條毛睇下先 加一滴生理鹽水(乾淨)會易睇d

有d醫生會有鉗拔少少患處d毛 睇毛根ge位置
有d醫生會用刀片括少少皮膚表面ge細胞黎睇
或者你可以試下拔幾條毛睇下先 加一滴生理鹽水(乾淨)會易睇d
yimaggie 發表於 2012-4-23 04:06

明白