返回列表 發帖
新界~
不過間中要周圍走~所以遠少少都冇所謂
louisa20047 發表於 2012-4-23 13:15

咁去元朗
水車館街  陳平記(唔知有無記錯

咁去元朗
水車館街  陳平記(唔知有無記錯
bobyjadeeye 發表於 2012-4-23 13:20

THANKS~
咁用法,效用,時間......如何呀?~用完幾耐之後對狗狗冇影響?~水/油溶性?

講解下呀
louisa20047 發表於 2012-4-23 13:14

簡單d講
保持清潔/乾  刺激毛孔

但前題係  要識得點同佢沖

簡單d講
保持清潔/乾  刺激毛孔

但前題係  要識得點同佢沖
bobyjadeeye 發表於 2012-4-23 13:27

講解下呀

家養,出SHOW有咩分別?
louisa20047 發表於 2012-4-23 13:19

o係屋企 普通養ge 你唔係要拎去比賽 自己認為照顧到佢最好就ok 佢係一個屋企人

你要拎去比賽ge 一定有多方面知識 e.g. 白毛狗d毛要點keep 點解會易黃 用咩沖涼液 平時要點同佢相處 教佢各方面都要好注重 個評判埋到身你隻狗會郁ge企唔定 想同人玩ge 怕人攪ge 都會扣分
我成日覺得果d狗生活o係個金魚缸 只係用黎欣賞 無人真心會愛佢當屋企人 死左咪下一隻...只係一件展品...
雞尾:黃化-彭彭(終於5.3.2013 7am),原色-咩咩,古銅珍珠-必必,黃化珍珠-圈圈,珍珠派特-花花
亞歷-包包@2012, 嚕嚕嚕(2013/1/3-2013/3/12 3am)
折衷-伯爵與豆豆(2000)
和尚-QQ與MOMO(2012)
太陽-威威(~2002)與叮叮

講解下呀
louisa20047 發表於 2012-4-23 13:27

係lor..我都好想知...
雞尾:黃化-彭彭(終於5.3.2013 7am),原色-咩咩,古銅珍珠-必必,黃化珍珠-圈圈,珍珠派特-花花
亞歷-包包@2012, 嚕嚕嚕(2013/1/3-2013/3/12 3am)

沖幾多都係睇下咩狗種遮= =...斷估唔會日日沖掛= =......
白毛狗同黑毛狗又唔同.....毛質唔同都係有分別....唔係所有狗都一樣掛= =.........
每個人養狗養左一段時間都有自己一套ga啦......
家養..又未必要做到出 ...
yimaggie 發表於 2012-4-23 13:18

依位朋友就問得好
你問ge野  我未識之前都係咁問過d前輩

佢地答  
咁外國d搜救/水獵/show dog
唔通成個月先去  救/獵/show  1次

o係屋企 普通養ge 你唔係要拎去比賽 自己認為照顧到佢最好就ok 佢係一個屋企人

你要拎去比賽ge 一定有多方面知識 e.g. 白毛狗d毛要點keep 點解會易黃 用咩沖涼液 平時要點同佢相處 教佢各方面都要好注重 個評判 ...
yimaggie 發表於 2012-4-23 13:32

咁冠軍狗咪好慘囉

依位朋友就問得好
你問ge野  我未識之前都係咁問過d前輩

佢地答  
咁外國d搜救/水獵/show dog
唔通成個月先去  救/獵/show  1次
bobyjadeeye 發表於 2012-4-23 13:39

咁請問沖得涼多ge定義去到邊
我諗d人都唔會俾佢地365日 日日都要救/獵/show 掛.....
講到搜救/水獵..人都未必有得沖....搜救o係災難現場....水獵o係野外....
我朋友d狗 都唔會日日set個show裝去training之後又同佢沖涼....

THANKS~
咁用法,效用,時間......如何呀?~用完幾耐之後對狗狗冇影響?~水/油溶性?
louisa20047 發表於 2012-4-23 13:23

主要係噴牆身/腳(內外都要)  8cc開1L水(不可用在狗身上  小心)
最好係晚上噴(期間唔可以有其它生物)  第朝就乾晒就無問題
噴ge時候要做足保護  唔好比奶水點到身體或吸入(由其係眼)
如果真係咁好彩  立即用大量清水沖洗

如果真係見到牆上有牛b  見議每隔3日做1次(頭1個月)
無ge  可以半或1個月做1次(看季節)

洗地  
我用過咁多種  發覺最好係"臭"水(平得尼又有用)

狗房內  最安全又有用  就係用火燒

主要係噴牆身/腳(內外都要)  8cc開1L水(不可用在狗身上  小心)
最好係晚上噴(期間唔可以有其它生物)  第朝就乾晒就無問題
噴ge時候要做足保護  唔好比奶水點到身體或吸入(由其係眼)
如果真係咁好彩  立即用大量 ...
bobyjadeeye 發表於 2012-4-23 15:49

用火燒?

咁冠軍狗咪好慘囉
louisa20047 發表於 2012-4-23 13:39

show/格鬥/養/喂/教狗方法  都係主分兩大類(各走極端)
慘唔慘  就睇狗主用邊套方法

用火燒?
louisa20047 發表於 2012-4-23 15:53

係啊  噴槍+石油氣

係啊  噴槍+石油氣
bobyjadeeye 發表於 2012-4-23 15:58

已經問左,個籠唔燒得,雲石會爆

show/格鬥/養/喂/教狗方法  都係主分兩大類(各走極端)
慘唔慘  就睇狗主用邊套方法
bobyjadeeye 發表於 2012-4-23 15:56

可唔可以講下有邊兩大類?

狗狗條尾有傷口,有人叫我地用臭水同佢除蟲(蛆),有冇人可以講解下呀?

我想問白毛洗毛水,黑毛洗毛水,普通洗毛水有咩分別呢?

狗狗條尾有傷口,有人叫我地用臭水同佢除蟲(蛆),有冇人可以講解下呀?
louisa20047 發表於 2012-4-26 12:18

有蛆就快d去睇醫生  快

有蛆就快d去睇醫生  快
bobyjadeeye 發表於 2012-4-26 12:29

唔見有蟲,個人話安全起見喎,怕有姐

可唔可以講下有邊兩大類?
louisa20047 發表於 2012-4-26 12:15

以show dog為例  
係唔會用強制/迫 ge方法去教
另一種  "淨"係上檯企  每日都要企幾粒鐘(睇進度)

食物
有d只喂生肉
有d只喂熟