返回列表 發帖

狗用電鏟問題

大家同狗狗鏟毛用咩牌子型號嘅電鏟呢?

專業形ge andis / oster
厚毛狗用家用GE係剷唔到毛的
一般用7F / 5F刀頭 先會剷得平滑 4F/3F果D剷出黎會有一級級
肚位大脾內側腳底毛可用10F刀頭 無須用到15/30/40/50號刀頭
你d狗剷左毛將來生返出黎d毛可能會變質 或者變稀疏
唔係所有狗毛都適合修剪
如果你D狗住戶外GE話更加唔好剪 D毛用黎保護皮膚 長期暴露於太陽底下 有機會皮膚癌(E.G.金毛/雪橇果D品種) 另外有D剷完會皮膚病
如果你去問寵物店 一定叫你剷 一黎佢有錢收 二來佢地識條毛 打份工點會理咁多
雞尾:黃化-彭彭(終於5.3.2013 7am),原色-咩咩,古銅珍珠-必必,黃化珍珠-圈圈,珍珠派特-花花
亞歷-包包@2012, 嚕嚕嚕(2013/1/3-2013/3/12 3am)
折衷-伯爵與豆豆(2000)
和尚-QQ與MOMO(2012)
太陽-威威(~2002)與叮叮

一般用7F / 5F刀頭 先會剷得平滑 4F/3F果D剷出黎會有一級級
肚位大脾內側腳底毛可用10F刀頭 無須用到15/30/40/50號刀頭
yimaggie 發表於 2012-4-20 11:09

剷左毛將來生返出黎d毛可能會變質 或者變稀疏<------咁大獲 ~咁剷唔剷好呀?

yimaggie 發表於 2012-4-20 11:09

幾錢左右~邊度有得買?

你問我專家好啦~大型狗隻電剷都好貴~你先用個流野~睇下佢怕唔怕先~唔洗浪費金錢~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

你問我專家好啦~大型狗隻電剷都好貴~你先用個流野~睇下佢怕唔怕先~唔洗浪費金錢~
風中飛鸚 發表於 2012-4-20 11:13

我地暫時打算想用黎剷兩隻BB狗咋~所以冇得怕~大果隻一D都唔想剷佢~千辛萬苦同佢梳返好D毛拎黎剷~好唔捨得嫁
流野有幾流?~例如?

厚毛狗流野係剷唔到GE 不過你可以試GE 剷剷下會卡住/刀頭會食毛/推唔郁
大小型狗都係用果個剷
http://www.agroomer.com/big5/product2.php?tid=15
OSTER POWER PRO 無線剷係超重身 剷完我諗你隻手會斷 最好買有線果D好用D
OSTER GOLDEN A5 好多狗舖都用 但我覺得好嘈 亦唔輕 不過好耐用 機身可能好快熱
ANDIS 2SPEED 果款應該俾我買左最後一個 而家好似無貨 我搵下睇下邊度有 呢個會輕身d同無咁嘈
刀頭要用返OSTER/ANDIS都OK 2個牌子可以互用
刀頭一定要買齊齒果D款 長短齒唔識用我怕你會剷爆皮 齊齒都會但無咁危險
剷毛時要留意2手正前方 加拿大果度塊皮 肚2側連住大脾果塊皮 屁洞對上尾根2邊果塊皮 都係比較容易剷爆GE地方

刀頭                    毛剪剩ge大約長度
Size 3-3/4          1/2" - 13mm
Size 3-3/4FC      1/2" - 13mm
Size 4                 3/8" - 9.5mm
Size 4FC             3/8" - 9.5mm
Size 5                 1/4" - 6.3mm
Size 5FC             1/4" - 6.3mm
Size 7                1/8" - 3.2mm
Size 7FC            1/8" - 3.2mm
Size 8-1/2          7/64" - 2.8mm
Size 10              1/16" - 1.5mm
Size 15              3/64" - 1.2mm
Size 30              1/50" - 0.5mm
Size 40              1/100" - 0.25mm
雞尾:黃化-彭彭(終於5.3.2013 7am),原色-咩咩,古銅珍珠-必必,黃化珍珠-圈圈,珍珠派特-花花
亞歷-包包@2012, 嚕嚕嚕(2013/1/3-2013/3/12 3am)

厚毛狗流野係剷唔到GE 不過你可以試GE 剷剷下會卡住/刀頭會食毛/推唔郁
大小型狗都係用果個剷
http://www.agroomer.com/big5/product2.php?tid=15
OSTER POWER PRO 無線剷係超重身 剷完我諗你隻手會斷 最好買有線 ...
yimaggie 發表於 2012-4-20 11:28

你用黎剷咩狗嘅毛呀?

剷左毛將來生返出黎d毛可能會變質 或者變稀疏
louisa20047 發表於 2012-4-20 11:11

如果我係你我唔會剷
我以前養o係戶外 有樹底 足夠水 俾間全鋁屋佢地就已經好足夠 太熱佢地會自己調節甩多d毛 完全唔洗剷
剷完又樣衰 頭身尾分開3節
更何況你好似養室內 開冷氣咪得 養得呢d狗都預左 就算剷左 都只係望落好似涼爽d 佢地果層皮下脂肪先最熱

我覺得你等佢地大定 e.g.2歲左右 等d毛生定左你先諗同唔同佢地剷啦 我見其他人果d d毛都薄晒 剷唔剷毛影響唔到幾多 減肥好過

如果我係你我唔會剷
我以前養o係戶外 有樹底 足夠水 俾間全鋁屋佢地就已經好足夠 太熱佢地會自己調節甩多d毛 完全唔洗剷
剷完又樣衰 頭身尾分開3節
更何況你好似養室內 開冷氣咪得 養得呢d狗都預左 就算剷左 都 ...
yimaggie 發表於 2012-4-20 11:42

我養室外的~唔怕佢熱~因為佢地間狗屋係清涼設計~涼浸浸~
我地想同佢地做除蟲除虱~毛太長有D難搞~定係有咩好方法介紹?

剛剛覆左你另一個post p.15
除蟲除虱 毛長短唔影響
寄生蟲分體內外
體內ge
(腸道)6個月大以下每個月食一次杜蟲藥 6個月大以上每3個月定期杜一次 寵物店/獸醫/spca都有賣 喝體重食
(心絲蟲)6個月大前開始每個月食心絲蟲藥 heartgard plus , 超過45kg的話說明書有教點餵, 如果超過6個月大要先驗血睇下有無心絲蟲, 如果有千萬唔能夠食預防藥 如果已有蟲食左預防藥d蟲好大機會塞血管到時隻狗就加速bye bye 一定要睇醫生分療程去醫 至於心絲蟲針另一個post有講

體外ge 每個月滴advantix就ok 都係另一個post有講

oster好易水滾

用andis好好多
以50磅狗計  熟手ge最多停3次("灘"番凍個刨)

如果唔怕重(刨)  仲有好介紹  
名就唔記得  可以打去"丹桂苑"問下

3個ge價錢應該都係2千有找

我養室外的~唔怕佢熱~因為佢地間狗屋係清涼設計~涼浸浸~
我地想同佢地做除蟲除虱~毛太長有D難搞~定係有咩好方法介紹?
louisa20047 發表於 2012-4-20 11:48

如果係我  狗同地方都要"杜"蜱/蚤
搞唔掂地方  隻狗點搞都係無用

有D剷因為價錢問題~所以好差~剷一隻狗都未必剷到~如果你要剷晒全家咁多隻狗~要買D貴既~叫全家剷~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

如果係我  狗同地方都要"杜"蜱/蚤
搞唔掂地方  隻狗點搞都係無用
bobyjadeeye 發表於 2012-4-20 13:34

室外地方點杜蜱同蚤?

室外地方點杜蜱同蚤?
louisa20047 發表於 2012-4-20 23:14

都係買藥定期噴(治本方法)

你個戶外係咩地 我以前磚地 有花叢魚池 日日洗已ok

你用黎剷咩狗嘅毛呀?
louisa20047 發表於 2012-4-20 11:32

職業 乜狗都剷
自己養果d 連肚毛都唔會剷一條

都係買藥定期噴(治本方法)
bobyjadeeye 發表於 2012-4-20 23:59

可以用咩藥呀?

你個戶外係咩地 我以前磚地 有花叢魚池 日日洗已ok
yimaggie 發表於 2012-4-21 00:00

戶外係石屎地,個籠係雲石地