返回列表 發帖

中學選校.....我就死la...救命.....快

有無band2尾至band3既中學????????選校選到我就死la

邊區呀

邊區呀
養鳥新丁 發表於 2012-4-22 22:25

荃彎

你住在那區 , 心目中理想學校 , 以及自己本人成績級數如何?要量力而選 .無須害怕 , 見步行步.
小妹妹灰鸚

你住在那區 , 心目中理想學校 , 以及自己本人成績級數如何?要量力而選 .無須害怕 , 見步行步.
CTL 發表於 2012-4-22 22:29

心目中理想學校:姚連生...以及自己本人成績級數如何:全級有133個我排127

李成壁,胡漢輝,可以參考下.

李成壁,胡漢輝,可以參考下.
rogerica 發表於 2012-4-22 22:33

我入5到

唔係會有選校概欖嫁咩?

唔係會有選校概欖嫁咩?
louisa20047 發表於 2012-4-22 22:35

係.....好多我入5倒

係.....好多我入5倒
lcet1234 發表於 2012-4-22 22:36

全區學校都係哂入面~除非你要搵第二區~否則我地仲有咩可以幫到你?

全區學校都係哂入面~除非你要搵第二區~否則我地仲有咩可以幫到你?
louisa20047 發表於 2012-4-22 22:39

仲有小小其他區

我個人覺得成績係重要
但校風更重要//即使成績唔好..但點都要唔好俾自己學壞

其次係選校次序..揀既學校第1個可以大想頭少少(姐係比自己能力應付高DD)
第2,3係應付到

我有同學同佢個FD..小學成績一向差唔多..但揀左唔同中學..
(我同學家人係保守派,驚佢讀唔到,而佢FD就係大想頭派啦)

而唔同中學老師教授方法/課程編排有唔同既原故就令2個人既成績拉開左唔少..
比較不重要但都要考慮既係學校位置,
會唔會同自己屋企好遠..可達度高唔高..
萬一冇車搭返學果陣有冇第D車可以代替等
確保唔會遲到

以上係我之前揀校會諗既野,成績係有得追嫁

李成壁 同 胡漢輝 差好多級.

唔好揀胡漢輝, 校風不太好, 但在比改善中.

小學讀邊間?  因為小學在同區內派位時都有分級數, check下去年派band 1百分比高唔高.

你可盡量選band 2 中尾而校風尚可的為頭三志願(校風一定行先), 之後先再放其它band 2, 最後先放band 3.

仲有一個方法, 在這幾個月努力溫書補習, 派唔到心水學校當日立即去搞門考試, 用自己能力考入去.

你響自己學校排127, 唔代表你係最差, 以一區來計你可能比好多人好, 因為每間學校標準有別, 只要你努力,一定有成果.  

而家玩少D, 第日就會輕鬆D.

努力吧!
ONON

誇區也有很多選擇

誇區也有很多選擇
養鳥新丁 發表於 22-4-2012 23:12

跨區學位太少, 要計百分比成功率及成績.

未必有眷數.
ONON

11# lcet1234
若你自己知道成績等級, 就睇成績選校, 正如你知入唔到名校,就以姚連生為首選,我所知,該校成績平平,校風不錯. 如果你入中學後發奮用心學習,一樣有好成績出現.Band 3 學校年年都有3優4良成績學生出來, 間 間名學校都有不少Uncl生. 所以不要仰望名學校,只要你勤奮讀書,Band 3 學校老師更盡力教你,務求為學校揚名。不要低看自己,應該當自己未發力,進入中學後再作部署。
以我三十多年經驗,很多好成績學生都是入中學才發力,脫胎換骨,好像是另一個人。
小妹妹灰鸚

李成壁 同 胡漢輝 差好多級.

唔好揀胡漢輝, 校風不太好, 但在比改善中.

小學讀邊間?  因為小學在同區內派位時都有分級數, check下去年派band 1百分比高唔高.

你可盡量選band 2 中尾而校風尚可的為頭三志願( ...
OnOn 發表於 2012-4-22 23:08

我仲揀咗胡漢輝= =小學係寶血會伍季明

[youtube]6Fisoo8dLqc[/youtube]請由4:30開始

我仲揀咗胡漢輝= =小學係寶血會伍季明
lcet1234 發表於 23-4-2012 00:49

伍季明應該唔太差喎.

最重要真係校風, 你呢個年紀, 同輩影響好大, 所以小心擇好學校同時, 亦要小心識朋友.
上到中學再發力, 係可以的.
ONON

11# lcet1234
若你自己知道成績等級, 就睇成績選校, 正如你知入唔到名校,就以姚連生為首選,我所知,該校成績平平,校風不錯. 如果你入中學後發奮用心學習,一樣有好成績出現.Band 3 學校年年都有3優4良成績學生出來, ...
CTL 發表於 22-4-2012 23:26

Totally agree!
ONON