返回列表 發帖

Recall trainning 終於有少少成績

其他野可以唔識!
但Recall 一定要識, 萬一走失都叫到返黎!!!
有機會,會移出室外訓練 (當然會加腳繩)
[youtube]AwIai_NJiUQ[/youtube]
[youtube]6O2pyRqa8UE[/youtube]
[youtube]pW-f-Dn3XRM[/youtube]
多多! 黑頭凱克
DeDe !  黑頭凱克
Cash ! 太陽鸚鵡

CASH 同多多都好叻呀

多多叻都唔駛開心到走晒音架......
我家是"開心動物園"

雞尾:黃化-彭彭(終於5.3.2013 7am),原色-咩咩,古銅珍珠-必必,黃化珍珠-圈圈,珍珠派特-花花
亞歷-包包@2012, 嚕嚕嚕(2013/1/3-2013/3/12 3am)
折衷-伯爵與豆豆(2000)
和尚-QQ與MOMO(2012)
太陽-威威(~2002)與叮叮

CASH 同多多都好叻呀

多多叻都唔駛開心到走晒音架......
mancat 發表於 2012-5-15 23:48

聽得咁仔細
多多! 黑頭凱克
Cash ! 太陽鸚鵡

点樣 Train  佢架 ?

好叻, 真係要學呀~~~

点樣 Train  佢架 ?
parrotlove 發表於 2012-5-16 08:08

食飽完等佢休息下, 同佢玩果時用佢鐘意既食物,引佢飛埋黎! 但開頭要近距離訓練!
配合埋口令!  
太陽最初都係跳剪左翼開始訓練! 隨著時間增長, 飛行翼已長出,飛既距離愈來愈遠!  
凱克而家都剪左翼, 由開頭淨係識跳過黎,直到而家識飛行1 米!
當學識飛向你,再教佢飛返去指定地方!
因為有適當既訓練, 而家佢係屋企都唔會亂飛!
只會飛去企架 , 人身上 , 飛返籠!
多多! 黑頭凱克
Cash ! 太陽鸚鵡

好叻~  

飛上手可用食物引~  但點唔比佢飛去D唔應該落腳既地方?

食飽完等佢休息下, 同佢玩果時用佢鐘意既食物,引佢飛埋黎! 但開頭要近距離訓練!
配合埋口令!  
太陽最初都係跳剪左翼開始訓練! 隨著時間增長, 飛行翼已長出,飛既距離愈來愈遠!  
凱克而家都剪左翼, 由開頭 ...
彈頭 發表於 2012-5-16 12:35

多謝分享
我都要教下我隻凱克,因牠現在喜歡飛落地隨處玩

好叻~  

飛上手可用食物引~  但點唔比佢飛去D唔應該落腳既地方?
mythox 發表於 2012-5-16 12:39

因為我多數一拎佢出籠就放佢上企架!
再由企架教佢飛黎我到!
如果佢落地就無獎勵!
如果想教佢飛返去, 就咁掉佢出去都會飛返去你到!
我第一次教佢飛回企架做法係, 首先要鸚鵡放係手上, 另一隻手拎住杏仁放係企架上,引佢飛返去!
如果佢做到, 再慢慢逐少拉遠距離!
多多! 黑頭凱克
Cash ! 太陽鸚鵡

配合埋口令!  
凱克而家都剪左翼, 由開頭 ...
彈頭 發表於 2012-5-16 12:35

以後還剪翼嗎? 識飛, 對鸚鵡和主人都好好, 又可增加互動. 但出街(及在室內)就要更加小心.
在網上, 經常看見外國的主人, 帶D鸚鵡到空矌草地任飛後, 飛回主人身邊, 很羡慕.

以後還剪翼嗎? 識飛, 對鸚鵡和主人都好好, 又可增加互動. 但出街(及在室內)就要更加小心.
在網上, 經常看見外國的主人, 帶D鸚鵡到空矌草地任飛後, 飛回主人身邊, 很羡慕.
Stan 發表於 2012-5-16 13:27

兩隻都係買時已被剪, 長回應該不剪了!
移出室外訓練原因,係想佢地習慣係室外飛行感覺!
假設,不小心甩繩都唔會因為緊張而叫唔返黎!
多多! 黑頭凱克
Cash ! 太陽鸚鵡

因為我多數一拎佢出籠就放佢上企架!
再由企架教佢飛黎我到!
如果佢落地就無獎勵!
如果想教佢飛返去, 就咁掉佢出去都會飛返去你到!
我第一次教佢飛回企架做法係, 首先要鸚鵡放係手上, 另一隻手拎住杏仁放 ...
彈頭 發表於 2012-5-16 13:21

比佢中意食ge野做奬勵,咁係咪要佢識食野先得架?因為我隻b仲未識食野...咁咪無得訓練?

野都未識食,慢慢來啦。 訓練都要打好基本訓練,先再來比較複雜既指令動作。

比佢中意食ge野做奬勵,咁係咪要佢識食野先得架?因為我隻b仲未識食野...咁咪無得訓練?
a_b 發表於 2012-5-16 13:41

但係又有研究指出,會飛既鸚鵡比 clipped 左既更大膽及有信心,會比較少機會咬人,和比較無咁容易會被嚇飛。

Stan 發表於 2012-5-16 13:27