返回列表 發帖

綠寶食雪糕~~~

雪糕好味道  

天氣漸漸涼了, 綠寶食埋今次就要等出年先有得食架喇

http://hk.video.yahoo.com/video/video.html?id=1191446

http://hk.video.yahoo.com/video/video.html?id=1186020
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

mayyan100@hotmail.com

"我管養8隻鸚鵡,各有所長,全是我的寵兒;她們共享我和妹妹的誓盟,真心與共,不離不棄,誓與長相伴,,

我每次食雪糕, 佢就起勢講多謝, 咁我就比少少佢食囉

我知比佢食生冷野唔好, 諗住少少冇所謂麻 ......

咁... 食埋今次, 最多以後唔比啦  
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

"我管養8隻鸚鵡,各有所長,全是我的寵兒;她們共享我和妹妹的誓盟,真心與共,不離不棄,誓與長相伴,,

咁d生菓係雪柜攞出來, 算唔 算生冷野, 我每天都比d橙或提子比雀食

不要凍冰冰喔, 要放一陣先好比雀雀食啦~~~

除了間中比雪糕, 我好少從雪櫃攞野比佢食的

每天都比橙 or 提子 ...
水份較高喔, 便便會比較稀嗎
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

嘩! 你咁大膽比雪糕綠寶食 , 我都見過有人餵薯片比雀雀食, 但我就唔敢亂比野佢地食, 我驚佢地為食既後果係要睇醫生呀
可愛雞尾 毛.菲.吱.樂.豬豬
霸王葵花 Lufian
不愛穿衣 大眼仔
超級管家 囝囝
過度活躍 三腳貝貝

原帖由 sallyyau 於 2008-10-10 11:41 發表
咁d生菓係雪柜攞出來, 算唔 算生冷野, 我每天都比d橙或提子比雀食

我通常都’灘’一陣,等唔凍先比佢地食架

原帖由 yuki 於 2008-10-10 11:58 發表
不要凍冰冰喔, 要放一陣先好比雀雀食啦~~~

除了間中比雪糕, 我好少從雪櫃攞野比佢食的

每天都比橙 or 提子 ...
水份較高喔, 便便會比較稀嗎

不會, 我每天只是比佢食2粒提子, 1片橙, 便便好正常,

乜唔係話雀雀唔好食橙咩??
灰鸚係大b哥,迷你金剛係大舊金,
lovebird係b仔,b女同埋福仔…
2012•04•27,我最愛、最鍚、最乖的大舊金走了。。。
2012•05•04,大舊金跟我們回家了。。。
大舊金走左之後,新回來的是細七…

原帖由 mmchu 於 2008-10-10 15:07 發表

我唔知呀!, 有時仲會比d橙皮比佢咬, 其實真係食唔食得呢 ?

原帖由 sallyyau 於 2008-10-10 15:15 發表

我唔知呀!, 有時仲會比d橙皮比佢咬, 其實真係食唔食得呢 ?

聽過其他雀友講過(唔記得左邊個)
話佢隻鸚鵡唔受得橙,食左會疴,
其實就好似人咁,有d人對某種食物敏感,好似海鮮咁,
有人食極都冇事,有人就食少少都唔得,
我諗鸚鵡都係咁隻隻唔同,試過冇事咪比佢食,佢唔受得既咪唔好比佢食啦

雀雀嘅起居飲食, 真係靠哂d主人, 俾好多心機去照料呵

原帖由 mmchu 於 2008-10-10 15:07 發表

我都唔記得係邊到睇過...............我都冇喂比東東食
BB爸爸(肥豪)

其實我都有比好多生果 BO BO 食,
食物多元化, 但份量不會太多呢..

不過我都同意, 每隻寶寶的腸胃都不一樣,
真的要由主人自己去觀察及判斷喔 ~~~

每天我都會留意 BO BO 的 便便,
因為便便能直接反應牠的腸胃及健康狀況~~~
我家 3 寶 ~~~
為食盾臂龜 - 高貝
口多多藍頭 - 肥寶
招積迷你金 - 綠寶

原帖由 joankong 於 10-10-2008 16:52 發表

聽過其他雀友講過(唔記得左邊個)
話佢隻鸚鵡唔受得橙,食左會疴,
其實就好似人咁,有d人對某種食物敏感,好似海鮮咁,
有人食極都冇事,有人就食少少都唔得,
我諗鸚鵡都係咁隻隻唔同 ...

正確!
睇過有本外國書藉是這樣寫的:
"有人說給鸚鵡吃橙有可能引致肚瀉, 不太好, 也有人說沒問題. 但我會選擇前者, 因為在這世界上還有很多有益的水果可以選擇/代替, 為何令自己的愛鳥冒險呢?"

看見這書後, 從來沒給牠們一片橙, 就以不同種類的水果及蔬菜去平衡 .
ONON

原帖由 OnOn 於 2008-10-11 00:59 發表

正確!
睇過有本外國書藉是這樣寫的:
"有人說給鸚鵡吃橙有可能引致肚瀉, 不太好, 也有人說沒問題. 但我會選擇前者, 因為在這世界上還有很多有益的水果可以選擇/代替, 為何令自己的愛鳥冒險呢?"

看見這書後, ...

所以我都冇比佢地食橙
所有有可疑既食物都係唔好比佢地試好d
為左試驗有冇事而去食,太冒險啦

原帖由 sallyyau 於 2008-10-10 15:15 發表

若真要餵橙,食完要用清潔濕布抹嘴兼抹脚。(其實食其他多汁水果也建意清潔!)
至於「橙皮」就要避免,果農無諗住你會食皮,殘餘農藥在果皮仍會存在,小心!