返回列表 發帖
D 相顏色偏藍, 所有白色都變成紫藍色. 應該係微距燈色溫問題, 開頭我仲以為係用紫外光燈照住影, 造成既特別效果.
微距燈內係 led 嗎?
Louis 發表於 2012-5-30 10:14

冇錯,微距燈內係 led

偏藍嗎? 當時黑媽媽,我一開燈見佢哋就係咁嘅顏色,都唔知道tim,仲以為拍得好原色

咁下次相機應該調較做什麼色溫?

靚靚靚

冇錯,微距燈內係 led

偏藍嗎? 當時黑媽媽,我一開燈見佢哋就係咁嘅顏色,都唔知道tim,仲以為拍得好原色

咁下次相機應該調較做什麼色溫?
carolee 發表於 2012-5-30 10:29

你試下夜晚間房熄燈, 用微距燈影張白紙, 再抄張相入電腦睇, 對比手上張白紙, 就會見都偏藍. 然後再逐級調較相機色溫????K, 數目越細=偏向紅色, 數目越大=偏向藍色, 中間5000~5500K = 白色日光; 直到影出黎既色同手上白紙相近, 就知道以後用呢支微距燈就要改相機色溫.

影到咁靚好勁呀
但我覺得搵到D虫虫出黎重勁
fly比
有小狗1隻, Q仔18歲啦
已經成為小葵花一族啦

[quote]
Nice shots, thanks for your info!  
I'm considering to buy one set of "鴨記A貨環型的微距燈" ...
sonic 發表於 2012-5-29 08:47 [/quote
對焦時filter要唔轉先用得

精彩歸精彩………最成功睇到我毛管楝=.=

對焦時filter要唔轉先用得

...
Edward 發表於 2012-5-30 14:00 [/quote]
唔太明? Filter 同燈有連係? 我以為微距燈放(掛)在鏡頭就OK.
今個weekend去鴨記一趟.

你試下夜晚間房熄燈, 用微距燈影張白紙, 再抄張相入電腦睇, 對比手上張白紙, 就會見都偏藍. 然後再逐級調較相機色溫????K, 數目越細=偏向紅色, 數目越大=偏向藍色, 中間5000~5500K = 白色日光; 直到影出黎既色同 ...
Louis 發表於 2012-5-30 11:51

謝謝! 會試下set

影到咁靚好勁呀
但我覺得搵到D虫虫出黎重勁
ckw3b 發表於 2012-5-30 13:27

係呀,一齊去d攝影班同學人人都搵到昆蟲,只有我搵唔到,只能坐享其成,影人哋搵咗果d

精彩歸精彩………最成功睇到我毛管楝=.=
gilgil 發表於 2012-5-30 23:17

hahaha∼

Nice shots, thanks for your info!  
I'm considering to buy one set of "鴨記A貨環型的微距燈" ...
sonic 發表於 2012-5-29 08:47 [/quote
...
Edward 發表於 2012-5-30 14:00

我都唔明