返回列表 發帖

unouno照片

受到carol那時拍的漂亮照片的啟發,
之前特地去學了4堂的拍照,
第一次正式使用單反,
但照片較暗,好像有點東西調錯了,有沒有人能教教我怎樣拍,顏色才會明亮一點﹖
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

天狼星大仙養隻牛牛
乜都唔識新手中新手

.                                               
真正 發表於 2012-5-29 17:58

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

第一次正式使用單反,
但照片較暗,好像有點東西調錯了,有沒有人能教教我怎樣拍,顏色才會明亮一點﹖
真正 發表於 2012-5-29 17:58

拍得不錯~
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

隻細葵型態幾靚喎~

1# 真正

有朋友教以下一個最易用方法, 你可以試下:
室內靜態人物 (如晚宴) :  S mode(快門先決); ISO400 / 800; 1/30 - 1/40秒; 用閃燈 (可以試下吾用既效果)

室內動態人物 (如演唱會) : S mode(快門先決); ISO400 / 800 / 1600; 1/90 - 1/1200秒; 用閃燈 (可以試下吾用既效果)
老大紅色吸蜜Bird Bird(已去了彩虹橋),老二無毛又自以為好靚仔細碼紅色吸蜜咇咇,老三傻下傻下細膽渣甸冬冬,老四成日鬼殺咁嘈折衷企鵝,老五固執亞馬遜大寶,老六百厭亞馬遜小寶,老七係人都上手塞內加爾妹妹。

謝謝你們﹗也謝謝bird-bird的建議,我下次試試。

cozzy是攝影大師,你這樣說真使我無敵地汗顏..............

我覺得第三、四、九張都有大問題,好像很古怪,但又說不出,應該是出了什麼問題﹖和怎樣調教呢﹖

7# bird-bird

頭2張同尾2張係louisa隻葵b???
雞尾:黃化-彭彭(終於5.3.2013 7am),原色-咩咩,古銅珍珠-必必,黃化珍珠-圈圈,珍珠派特-花花
亞歷-包包@2012, 嚕嚕嚕(2013/1/3-2013/3/12 3am)
折衷-伯爵與豆豆(2000)
和尚-QQ與MOMO(2012)
太陽-威威(~2002)與叮叮

頭2張同尾2張係louisa隻葵b???
yimaggie 發表於 2012-5-30 11:25

咁你都認得出?~不過你俾葵B吸引左~其實仲有一隻係葵囡
加我FB請話知閣下是誰

其實向雀仔放閃光燈彈有無問題嫁

我比乖乖地攝去心神,真係可愛程度達「神級」

其實宜家好多人都將單反當傻瓜機用,在室内拍照因燈光關係,要set wb,如果你只上四課可能唔識set,簡單D用法可以用p mode室内模式(或燈光模式)映下,再比較自己d相,從中慢慢學習。
其他還有光圈,快門等等好多野要學,慢慢玩
LB一對 吱吱.左左
雞尾一家 烏哩  單刀 阿大阿二,阿細
灰鸚   百厭仔

我比乖乖地攝去心神,真係可愛程度達「神級」
真正 發表於 2012-5-31 09:50

唔駛咁睇得起佢~隻隻雀都一樣咁可愛的
加我FB請話知閣下是誰

多謝指教~我會努力的~

其實宜家好多人都將單反當傻瓜機用,在室内拍照因燈光關係,要set wb,如果你只上四課可能唔識set,簡單D用法可以用p mode室内模式(或燈光模式)映下,再比較自己d相,從中慢慢學習。
其他還有光圈,快門 ...
O_O329 發表於 2012-5-31 10:18

謝謝你們﹗也謝謝bird-bird的建議,我下次試試。

cozzy是攝影大師,你這樣說真使我無敵地汗顏..............

我覺得第三、四、九張都有大問題,好像很古怪,但又說不出,應該是出了什麼問題﹖和怎樣調教呢﹖ ...
真正 發表於 2012-5-30 08:39

第3張~~~~問題在係多左半個人.
第4張~~~~問題係雀頭後的白色
第9張~~~~都係後面的問題, 一半好有色彩, 一半好白.

全部都有色溫都好黃, 同UNDER~~~~~

真正妹妹, 唔好打頭
我係永恆的新手
Supporter of Wild Bird Trust Cape Parrot Project
uPholi - want a forest!!!

.                                            43083   

43082
Edward 發表於 2012-5-29 21:01

幅相令我以為我個電腦熒幕真係有小昆蟲…我一下拍左落去

幅相令我以為我個電腦熒幕真係有小昆蟲…我一下拍左落去
lcet1234 發表於 2012-5-31 20:24

加我FB請話知閣下是誰

louisa20047 發表於 2012-5-31 20:25

唔準笑