返回列表 發帖

一年一開的火球之花

時間過得很快~~~~又一個年頭了~~
每天上班下班~身心俱疲~~~種種花草~養些寵物~~是很開心的一件事~
與同事分享著各種各樣的寵物習性~~植物特點(當然包括吹噓自己的技術 )
結果被眾同事稱為"花麻" (是洋文~~)
我是個固執~~加厚版牛皮燈籠~~死硬派~~~~~或者性格與生俱來~~
樂觀地可以叫堅持~~事實上是白痴~~~
火球花........一年只開一次~~
有人會認為不值得~~種整整一年三百六十五天~~可能當中只有五日可以賞花~~
我卻認為~~美好的東西值得等待~~縱使不一定能等到 (養份不足~~又或其他因素)
會不開花~~~亦即是明年請早~~來年請加倍努力去照顧栽培
看著牠由球根中悄悄冒出頭來~~~到開花~~會感覺一年的努力並沒有白費~~
什麼疲勞也消失了~~~是回報~~~~看著看著就入迷了~~~

不好意思~~~已離題萬丈~~~~~
現在請各種雀友一起賞花吧~~~

(ps:其實很易種也不名貴)

抽出花梗

燃燒吧~爆炸吧

盡情地開吧

特寫一張

佢開花就冇葉果下特別
加我FB請話知閣下是誰

佢開花就冇葉果下特別
louisa20047 發表於 2012-6-1 02:15

先花後葉~~~若先出葉即代表今年不開花

先花後葉~~~若先出葉即代表今年不開花
養鳥新丁 發表於 2012-6-1 02:18

即係一種出就要係花?
加我FB請話知閣下是誰

即係一種出就要係花?
louisa20047 發表於 2012-6-1 02:44

是~~~否則就要等下年先有機會賞花~~~好可惜的~~~

是~~~否則就要等下年先有機會賞花~~~好可惜的~~~
養鳥新丁 發表於 2012-6-1 02:46

即係今年種得好~下年先有花睇?
加我FB請話知閣下是誰

即係今年種得好~下年先有花睇?
louisa20047 發表於 2012-6-1 02:47

可以咁講~~~若悉心照料~~~會有回報
多美的花阿

靚係靚~不過我都係LIKE葵花多D~上面第2張果枝點解生到彎左呢?
加我FB請話知閣下是誰

靚係靚~不過我都係LIKE葵花多D~上面第2張果枝點解生到彎左呢?
louisa20047 發表於 2012-6-1 02:55

同向日葵一樣~~~植物會向光源方向生長~~~陽光係果個方向曬入我窗台~~
所以我都會不時轉一轉盆栽既方向~~~

同向日葵一樣~~~植物會向光源方向生長~~~陽光係果個方向曬入我窗台~~
所以我都會不時轉一轉盆栽既方向~~~
養鳥新丁 發表於 2012-6-1 03:14

有轉都彎?~成日都跟光走?~
加我FB請話知閣下是誰

我屋企之前刀有盆咁既花…但我見佢吾開花…所以放左去一二邊…之後佢死左

咁快開?
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

有轉都彎?~成日都跟光走?~
louisa20047 發表於 2012-6-1 03:17

佢需要大量陽光嘛~~~   唯有轉勤D

我屋企之前刀有盆咁既花…但我見佢吾開花…所以放左去一二邊…之後佢死左
lcet1234 發表於 2012-6-1 08:17

你這傢伙...............

WA WA WA WA WA WA
12/3/2013   新家新的開始!
近來院友多.................
養鸚人多是瘋瘋癲癲的人生 !
4-9-13 養狗生活終結了 !

[quote]

你這傢伙...............
養鳥新丁 發表於 2012-6-1 13:57 [/quote
THIS GIRL HAVE A DIRTY MOUTH..
12/3/2013   新家新的開始!
近來院友多.................
養鸚人多是瘋瘋癲癲的人生 !
4-9-13 養狗生活終結了 !

WA WA WA WA WA WA
BABYPAPA 發表於 2012-6-2 13:50

不錯吧?