返回列表 發帖

世界上又少左一個品種動物

"寂寞喬治"終於死亡~"寂寞喬治"係一隻陸龜~以下資料係我個人認知~所以同正確資料可能差好遠~亦可能多過新聞好多~(當然學名冇佢地咁專業啦)
"寂寞喬治"這個品種陸龜~在發明攝錄機之後~仲有好多下~所以在舊片中~仲可以看到雪花中的巨龜~
當時數目已經有危險~而滅絕原因~除左俾人用黎食用外~就係因為個島開始多人~建築道路~
變相建立左好多陷阱~因為此巨龜反轉左好難反番轉~所以凹凸不平地面對佢地黎講~係好危險~
直到由1972年証實世界上此品種只盛得"寂寞喬治"一隻~所以開始紀錄佢日常生活~
紀錄左幾年之後~開始將其他類似品種巨龜送到附近~希望佢地可以交配~後來研究人員知道事態嚴重~
因為"寂寞喬治"只曾經爬過上一隻母巨龜背脊幾秒~完全沒有興趣~
經過幾年不斷重複嘗試~研究人員知道~"寂寞喬治"必定是此品種最後一隻~
由1979年左右~開始24小時輪流看守拍攝~拍左三十幾年~現在積存"寂寞喬治"的日常片段~是世界上野生動物最多~
當年"寂寞喬治"為果個地方~增加左好多遊客~好多人想去親眼睇下E隻龜~(包括我)
一隊人員~對住一隻龜幾十年~現在失落係佢地~(不過必定有回憶片段)

現在中國都有一隻"寂寞唔知乜春"又係世界上得一隻~都跟"寂寞喬治"一樣開始24小時輪流看守拍攝
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

再見啦Lonesome George
其實一直都好關注佢究竟繁唔繁殖到後代..之前佢都有試過 點知最後都係唔得就死左...
RIP
栗子 - 黑頭凱克

唔可以取DNA或精子~?
email:perfect90220909@yahoo.com.hk

複製一隻出黎先~將來先打算~

聽到死訊~~可惜阿

百年龜老居然無仔送終

唔可以取DNA或精子~?
風中飛鸚 發表於 2012-6-27 13:02

精子得一半DNA~又冇卵子~要黎冇用
加我FB請話知閣下是誰

1# 風中飛鸚

親代其實可以有返 但可惜無一受精

[quote]
精子得一半DNA~又冇卵子~要黎冇用
louisa20047 發表於 2012-6-27 14:52 [/quote
卵子可以用近科龜去代替~例如細葵用中葵~中葵用大葵~大葵用大白~大白用朱冠~如此類推~
近喬治的巨龜應該都好多~
(當然唔可以用隻鱷魚卵子啦~)

9# 風中飛鸚

都得既 用佢精子 同 2隻不同母龜既 結合卵子 出黎既F1代再互配咪有機會出返
但都要百幾年既事了

唔係咩咩象龜咩
Tel:64462053

唔係咩咩象龜咩
林林柿 發表於 2012-6-27 21:57

加拉巴戈象龜??
栗子 - 黑頭凱克

一個亞種, 未到一個品種

一個亞種, 未到一個品種
hahalegolas1991 發表於 2012-6-29 20:53

多謝分享~

但我唔明~點解羊都可以複製~點解龜唔得~
有人話道德問題~當事情發展到最後~冇得救~可以複製一隻出黎~慢慢養大~從頭再俾近種陸龜佢再配過~

多謝分享~

有人話道德問題~當事情發展到最後~冇得救~可以複製一隻出黎~慢慢養大~從頭再俾近種陸龜佢再配過~
風中飛鸚 發表於 2012-6-30 16:51

我覺得係胎生/卵生的關係
加我FB請話知閣下是誰

多謝分享~

風中飛鸚 發表於 2012-6-30 16:51

我覺得可能係得一隻, gene pool細得不足以再維持呢個亞種...
舉個例, 鸚鵡多代近親繁殖啲bb都會越o黎越唔掂, 何況係自己同自己...

華南虎都可以同其他虎混種, 但出o黎既已經唔係華南虎lu... 兩個亞種分開呢個過程實在需要太耐, 仲有今時唔同往日, 同一個品種o既動物都好難再分成同兩個亞種... 所以混種延續可行性不大...