返回列表 發帖

久違了的梅窩

已超過十五年未入過梅窩, 之前曾想說好多人入去單車遊, 所以入去探下路, 睇睇將來是否適合帶鸚鵡一起單車遊.  中環坐船40分鐘........

到達

先租單車, 超平.............. $30.00全日, 出碼頭靠左向市中心到行, 對面另一間 $40.00

以下兩幅係google map download.

認住呢間...$30.00全日

向沙灘出發, 欣賞下沿途風景及遊人

經過銀礦灣酒店, 呢間渡假屋環境唔錯, 入去問過, 正考慮下次再去時入住, 面向沙灘......好正

進入景點, 經這租單車店直入.  大家切勿在此租車..........$100.00全日(係之前的三倍)

經租單車店靠左直入, 唔好靠右過橋

直行後一般人會靠左, 之後一直踏就有路牌, 但全是向上暗斜, 所以當日我們選了靠右入村, 中途大部份平路另有兩小段大斜(推車).  所以回程時非常輕鬆, 全是落暗斜.

一般人會靠左, 之後一直踏就有路牌

選了靠右入村, 經兩小段大斜後

銀礦瀑布

離開....... 巴士入東涌轉港鐵.

-------------     謝謝觀賞      ---------------
ONON

去到銀礦瀑布唔上銀礦洞行吓

行上去對腳好酸遠
天狼星大仙養隻牛牛
乜都唔識新手中新手

租單車, 超平.............. $30.00全日, 出碼頭靠左向市中心到行, 對面另一間 $40.00

Good info, thanks ...

Good info, thanks ...
sonic 發表於 2-7-2012 11:33

要早去, 當日約10:00左右係先問$40.00 嗰間, 但佢話租晒.
跟住就問呢間, 只剩兩三架車.
ONON

去到銀礦瀑布唔上銀礦洞行吓

行上去對腳好酸遠
tsw 發表於 2-7-2012 06:45

就係見到好似好遠, 所以今次無去, 下次去租渡假屋時再去過
ONON

就係見到好似好遠, 所以今次無去, 下次去租渡假屋時再去過
OnOn 發表於 2012-7-2 11:50

唔係好遠,銀礦瀑布路,行非非非常斜路2---3分鐘到,上山難,下山容易
天狼星大仙養隻牛牛
乜都唔識新手中新手

搵日去行下先~~~想去銀礦洞

搵日去行下先~~~想去銀礦洞
養鳥新丁 發表於 2012-7-6 12:02

23/7一齊去耕田啦
天狼星大仙養隻牛牛
乜都唔識新手中新手

唔係好遠,銀礦瀑布路,行非非非常斜路2---3分鐘到,上山難,下山容易
tsw 發表於 2-7-2012 14:53

好! 下次去
ONON

23/7一齊去耕田啦
tsw 發表於 2012-7-6 19:56

720又有人嗌食放題~~722雀聚~~723耕田~~~
即係辭定職

720又有人嗌食放題~~722雀聚~~723耕田~~~
即係辭定職
養鳥新丁 發表於 2012-7-7 14:07

辭職 辭職 辭職

天狼星大仙養隻牛牛
乜都唔識新手中新手

我在這住了二+多年,由以前舊碼頭到現在真的改變了很多,銀礦洞以前可以爬入去有很多蝙蝠,我也是每年回去一兩次............................
新手什麼都不知,多多指教,thx..........

辭職 辭職 辭職

tsw 發表於 2012-7-7 18:43

等我搵到第份先

我在這住了二+多年,由以前舊碼頭到現在真的改變了很多,銀礦洞以前可以爬入去有很多蝙蝠,我也是每年回去一兩次............................
cool 發表於 2012-7-8 03:02

現在不可爬入去嗎?
不過蝙蝠屎有大量惡菌......帶返個豬咀先入去比較好

現在不可爬入去嗎?
不過蝙蝠屎有大量惡菌......帶返個豬咀先入去比較好
養鳥新丁 發表於 2012-7-8 12:50

宜家唔可以爬入去啦
天狼星大仙養隻牛牛
乜都唔識新手中新手

宜家唔可以爬入去啦
tsw 發表於 2012-7-8 22:36

封死了?......

12# 養鳥新丁

20號定左啦~所以辭定職得啦
加我FB請話知閣下是誰

12# 養鳥新丁

20號定左啦~所以辭定職得啦
louisa20047 發表於 2012-7-10 20:59

天狼星大仙養隻牛牛
乜都唔識新手中新手