返回列表 發帖

鸚鵡腳鏈其中一個鎖法

帶鸚鵡出街晒雀~好多時鎖上腳鏈~鸚鵡無聊會想盡辦法去解開~好多時主人都會用千奇百怪鎖法~
以下分享其中一種都幾穩陣方法~(註:唔係最好方法~只是其中一個方法)
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

先找一條鋼鏈~要能通過鸚鵡腳上的8字扣~鸚鵡越細隻~8字扣越細~(是可以找到無缺口幼鏈)
總之要成條完整可以通過8字扣~
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
email:perfect90220909@yahoo.com.hk

鋼鏈要自己想辦法在未端加上一個極堅固死口圈~(死口圈必須不能再通過8字扣)用意是令整條鏈有盡頭~

(我就找朋友幫我燒焊死一個鋼圈仔~)

當拉到盡頭~死口圈就不能再通過8字扣~成為一個永遠解不開的結~

順理成章~起初穿入的頭部~就遠離鸚鵡隻腳~主人就可以鎖上自己預定鎖扣~
而一般鸚鵡只會拆解腳上的死扣~遠離的未端~鸚鵡已經冇興趣~
主人只要堅鎖未端~鸚鵡就蒙在鼓裡~一直去研究一個開唔到位置~

鋼鏈有粗有幼~細雀都可以找到幼鏈~照板煮碗焊個細圈上去就得啦~

鎖頭會唔會太重???
雞尾:黃化-彭彭(終於5.3.2013 7am),原色-咩咩,古銅珍珠-必必,黃化珍珠-圈圈,珍珠派特-花花
亞歷-包包@2012, 嚕嚕嚕(2013/1/3-2013/3/12 3am)
折衷-伯爵與豆豆(2000)
和尚-QQ與MOMO(2012)
太陽-威威(~2002)與叮叮

鎖頭會唔會太重???
yimaggie 發表於 2012-7-11 13:05

鎖頭係主人果邊~由主人攞~你覺得重~可以換條綿繩~

鎖頭係主人果邊~由主人攞~你覺得重~可以換條綿繩~
風中飛鸚 發表於 2012-7-11 13:21

都係一個好提議
雞尾:黃化-彭彭(終於5.3.2013 7am),原色-咩咩,古銅珍珠-必必,黃化珍珠-圈圈,珍珠派特-花花
亞歷-包包@2012, 嚕嚕嚕(2013/1/3-2013/3/12 3am)

珍珍咁乖既?

我因為另外一邊是長期鎖在企架~再重都唔關鸚鵡事~為安全計~先會用鎖頭~如果出街就可以用另外D鎖~

帶鸚鵡出街晒雀~好多時鎖上腳鏈~鸚鵡無聊會想盡辦法去解開~好多時主人都會用千奇百怪鎖法~
以下分享其中一種都幾穩陣方法~(註:唔係最好方法~只是其中一個方法)
風中飛鸚 發表於 2012-7-11 12:18 PM

謝謝 主席 基本明白 得益不 謝 謝
金剛鸚鵡/天緣妙   黃兜吸蜜鸚鵡/弘曆
葵花/Cutie          愛情鳥/翠兒
彿法無邊在心中   降魔伏妖傳正道
行善積德應已份   得成正果普世人

順理成章~起初穿入的頭部~就遠離鸚鵡隻腳~主人就可以鎖上自己預定鎖扣~
而一般鸚鵡只會拆解腳上的死扣~遠離的未端~鸚鵡已經冇興趣~
主人只要堅鎖未端~鸚鵡就蒙在鼓裡~一直去研究一個開唔到位置~
風中飛鸚 發表於 2012-7-11 12:18

多謝主席.

好難有鍊穿得過8字環喎,你隻金剛咁大就話姐

鋼鏈要自己想辦法在未端加上一個極堅固死口圈~(死口圈必須不能再通過8字扣)用意是令整條鏈有盡頭~

(我就找朋友幫我燒焊死一個鋼圈仔~)
風中飛鸚 發表於 2012-7-11 12:18

如果想焊死個鋼圈, 可用錫線焊?
多多! 黑頭凱克
DeDe !  黑頭凱克
Cash ! 太陽鸚鵡

我用"威也"

如果想焊死個鋼圈, 可用錫線焊
彈頭 發表於 2012-7-12 01:46

不可以, 鋼和鐵都不上鍚. 除非已鍍上銅, 金, 銀或 nickel.

在深水"土步"有好幼鋼鏈~是密口的~拉唔斷~幾幼都有~

未端照板煮碗焊個大DD圈上去~

咁就幾細隻雀都得啦~至於點整~主人就要主動D去搵~世上無難事~只怕有心人~

不可以, 鋼和鐵都不上鍚. 除非已鍍上銅, 金, 銀或 nickel.
Stan 發表於 2012-7-12 10:19

明白! 唔該哂!
多多! 黑頭凱克
DeDe !  黑頭凱克
Cash ! 太陽鸚鵡