返回列表 發帖

巴西龜肺炎

小龜患了肺炎,
哪裡可以買到藥?
Eg 土霉素

1# Carol312

肺炎? 好難救得返  
黑藥魚街有

係呀我好擔心 ;(

係呀我好擔心 ;(
Carol312 發表於 2012-8-22 13:52

十死一生~~~你可盡力一救~但可以有心理準備~

佢暫時重好食得,但就成日張大囗,活動量低
好傷心

5# Carol312

買黑藥滴口卅鼻 搏下啦 但機會好微

行左成條金魚街終於買到,110蚊
唯有盡力醫,希望有奇迹發生

單靠食藥及滴藥好難醫得好, 就算好彩最後醫好, 肺部已經有一定程度永久受損(組織纖維化).
獸醫都要打針, 食藥, 吸抗生素氣體, 三路進攻, 至可以無損肺部醫治.

最衰無錢睇醫生,見到佢咁好心痛

你又知佢肺炎??!!!
栗子 - 黑頭凱克

其實黑藥唔幫得幾多~實際佢有咩用我都唔知~
如果你真係真係知佢係肺炎 Amoxicillin可以幫到下手~但至於用幾多份量就要睇你隻龜幾大隻啦~
不過我係新手 唔係識好多野...../_\
栗子 - 黑頭凱克

其實黑藥唔幫得幾多~實際佢有咩用我都唔知~
如果你真係真係知佢係肺炎 Amoxicillin可以幫到下手~但至於用幾多份量就要睇你隻龜幾大隻啦~
不過我係新手 唔係識好多野...../_\
烏龜的 發表於 2012-8-22 22:26

11# 烏龜的

佢不停張口呼吸,有時重有聲,又唔肯郁,放落水身體傾一邊,我上網找了很多資料再對比病情,應該係肺炎,但我都係新手,唔太知用咩藥最適合

Btw, amoxicllin找不到邊到買,好多間都冇

1龜有多重?
2如果超過一磅~又冇錢睇醫生~可以有機會自己好番~
3相反是初龜~可以準備安葬方式~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

1龜有多重?
3相反是初龜~可以準備安葬方式~
風中飛鸚 發表於 2012-8-25 10:10

大約半隻手掌大, 80g, 我睇佢都幾辛苦似乎好返機會好微....

大約半隻手掌大, 80g, 我睇佢都幾辛苦似乎好返機會好微....
Carol312 發表於 2012-8-25 12:13

有相/片睇下會好D....
amoxicllin 中文係阿莫西琳 主治general infection
可以醫肺炎 係西藥房有得賣 250MG一粒~
至於份量 我冇記錯就10MG/KG
姐係隻龜1KG就切10MG既份量餵~咁你隻龜80G 就自己除下啦(我數比較差)
不過水龜FORCE FEED就比較難同麻煩 但你都可以試下~
栗子 - 黑頭凱克

1龜有多重?
3相反是初龜~可以準備安葬方式~風中飛鸚 發表於 2012-8-25 10:10

屬牛屬雞擰轉面~~~燦燦燦~~蓋棺完畢~~萬事定吉~~

單靠食藥係好難好, 因為好多時d龜已經病到吸收唔到藥物, 所以最好係打針同埋吸抗生素霧氣, 將藥霧吸入氣管及肺部, 直達患處.

* Amoxicllin 係有藥水配方, 餵起來容易好多. 所有抗生素受到法例管制, 需要醫生紙至可以買到, 藥房見你係細路仔或者個樣對藥物無知, 多數唔會賣俾你.

幾時開始???
肺炎多數係由傷風感冒演變(當然不一定)
佢會唔會係冬天個時已經有傷風感冒??
其實肺炎好難自己醫
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7009061300719
你只能夠預防.........學你咁講[好返機會好微]

http://www.hkherp.org/newforum/forum.php
你去呢到發貼,多d人會幫到你

幾時開始???
肺炎多數係由傷風感冒演變(當然不一定)
佢會唔會係冬天個時已經有傷風感冒??
其實肺炎好難自己醫
http://hk.knowledge.yahoo.com/question/question?qid=7009061300719
你只能夠預防.........學你咁 ...
kcps103152joe 發表於 2012-8-25 21:56

小龜前排走佬,哩左係房成個月,有冷氣引至感冒

謝謝你的資料,thx so much