返回列表 發帖

灰鸚鵡移民澳洲

請問各位知不知道非洲灰鸚鵡移民澳洲的資料? 有沒有樓主試过呢?  鸚鵡移民像罕有呀!
  Thank you for yr attention.
我叫 BINGO, 喺大埔松仔園出世"0架"

有朋友試過帶鸚鵡移民美國, 兩邊檢疫過到關就得~
但唔清楚點申請...
有隻紅肩仔豆腐, 又有隻印度環頸女冬瓜, 而家仲多隻栗額大舊... @@ 大舊冬瓜豆腐~ :D

找寵物移民公司吧, 對各國法例比較熟悉及update, 幫你計準時間, 幾時要打針驗血, 唔會做漏驗漏野, 萬一到達當地需要隔離檢疫, 亦可預先代訂相熟場所.

買雀時有無取單據及合法來源証明之類?~~如果無好似會濕滯D

買雀時有無取單據及合法來源証明之類?~~如果無好似會濕滯D
養鳥新丁 發表於 2012-10-3 21:25

你又知? 大咪的食糧都未攪掂,人轉你又轉 水又懶换,早晚一定要换水及了先水标,不祗是加水!舊的楼水管也污的!加過濾!一家人也健康!
12/3/2013   新家新的開始!
近來院友多.................
養鸚人多是瘋瘋癲癲的人生 !
4-9-13 養狗生活終結了 !

洗水杯呀!
12/3/2013   新家新的開始!
近來院友多.................
養鸚人多是瘋瘋癲癲的人生 !
4-9-13 養狗生活終結了 !

你又知? BABYPAPA 發表於 2012-10-3 21:47

樹樹國寶好似講過丫~~有齊証明文件同單據~
要移民搞手續時會方便得多

大咪的食糧都未攪掂,人轉你又轉 水又懶换,早晚一定要换水及了先水标,不祗是加水!舊的楼水管也污的!加過濾!一家人也健康!BABYPAPA 發表於 2012-10-3 21:47

我怎會轉~~吃得好好的~自找麻煩嗎
我很勤洗水兜 不像有些人不洗

請問各位知不知道非洲灰鸚鵡移民澳洲的資料? 有沒有樓主試过呢?  鸚鵡移民像罕有呀!
  Thank you for yr attention.
Tanashi 發表於 2012-10-3 19:19

人類移民~好多時都想將心愛寵物一起移送~全世界好多國家都會小心審核~因為一引入其他國家動物~影響可能好大~估計有D困難~唔係咁易~

而全世界國家之中~最嚴格審核出入口動物之冠軍得主~就係澳洲~(澳洲連害虫小強都唔想出口~)
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

題外話~有個國家~已經忘記名稱~有一種鼠科動物~已經成為災禍~用好多人力物力~財力去消滅~
原來此動物不是在這國家原生~是外國引入~每日都要殺好多隻~

講番原產國家~原來係一級保護動物~屬於瀕危物種~全國得番好小~似我們中國的熊貓~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

之前我想帶D雞尾係澳洲番HK...
係HK要申請入口...
出口都好煩...因為無一D野係適合鸚鵡坐飛機,要特製唔知幾錢同埋要有文件或相証明到你係主人
唔記得要養幾多年以上..
最後因為D有意外帶唔到佢地番黎...
澳洲係最麻煩的國家, 因為農業對佢地都好重要..
你要打定輸數...

香港係唔係不能出口雀烏架? 因曾發生禽流感! 而澳洲係世界上對植物及動物入口最嚴嘅國家, 我諗申請程序都會好耐同複雜! 希望能成功吧!

香港係唔係不能出口雀烏架? 因曾發生禽流感! 而澳洲係世界上對植物及動物入口最嚴嘅國家, 我諗申請程序都會好耐同複雜! 希望能成功吧!
jennymok 發表於 2012-10-4 11:29

雀烏可以出入香港
天狼星大仙養隻牛牛
乜都唔識新手中新手

根據香港法例第586章《保護瀕危動植物物種條例》,除指定獲豁免的情況外,任何人士進口、出口或管有法例列明的瀕危物種,必須事先向漁農自然護理署申領許可證。
天狼星大仙養隻牛牛
乜都唔識新手中新手

As of 2010, 鸚鵡係唔可以移民澳洲. Please see..

http://www.sevenparrots.com/Orig ... thParrots/Index.htm

The following is an extract from Biosecurity Australia (Live Animal Imports – Horses, Livestock and Birds) in 2010.

- Live parrots are currently not permitted entry into Australia from anywhere other than New Zealand.

- Import conditions have not been developed for the importation of live parrots from any other country.

- Biosecurity Australia is the agency responsible for risk assessment of new commodities.

- Please note that once any risk assessment process starts, it is likely to take a period of years to complete.

- Risk assessments are completed on a work priority basis, and it may take some years for a commodity to start being assessed. This request would need to go through the import access request system by way of Import Market Access Advisory Group (IMAAG).

- Parrots are listed as Priority A for assessment by Biosecurity Australia but are not on the 2010 work plan. Conditions will not be finalised for at least 12 months, and possibly much longer.
提姆那灰鸚鵡 -- 寶寶
剛果灰鸚鵡 -- 晴晴

15# JoeLee

咁點算呀?

同我一樣, 唔好返澳洲.

你有所不知. 澳洲的 Pet shop 只可賣彩鳳等細雀.  

養葵花的主人仲慘. 莫講一般雀鳥唔可以進入澳洲. 澳洲係唔准人在當地私自養葵花.澳洲人覺得葵花係 wildlife. 偷偷養會俾鄰居告密.警察就拉人.
剛果灰鸚鵡 -- 晴晴

同我一樣, 唔好返澳洲.

你有所不知. 澳洲的 Pet shop 只可賣彩鳳等細雀.  

養葵花的主人仲慘. 莫講一般雀鳥唔可以進入澳洲. 澳洲係唔准人在當地私自養葵花.澳洲人覺得葵花係 wildlife. 偷偷養會俾鄰居告 ...
JoeLee 發表於 2012-10-4 19:16

留响HK仲好啦! 澳洲d稅咁重, 省下嘅錢可以洗响晴晴、寶寶身上!!

留响HK仲好啦! 澳洲d稅咁重, 省下嘅錢可以洗响晴晴、寶寶身上!!
jennymok 發表於 2012-10-4 19:36

剛果灰鸚鵡 -- 晴晴

多謝多謝晒呀, 各路英雄比咗咁宝貴的意見!  原来都有d 澳洲幫 喎.
  Having read that link which provided by Mr. JoeLee, 我覺得 parrot rehoming 真係 so sad 喇, 腦海中 "叮" 了一声, via New Zealand may be ok 喎.  日後要 take action 嘅話, 会從這条線 follow up, 反正 aud rate 咁勁, 留在HK 也不錯, 仲有咁多熱心的 parrot-tree 網友"潻"... 借問声, Ms JennyMok 係咪都係 Aussie 呀?
btw, 以前辦小狗往 Perth, even 手続多些, 在 Pet 移民公司的協助下, 加埋果边 30 days' 検役, 都算順利 settled down;At quarantine ctr 接佢果一刻, 永世難忘, 亦感謝当年的我, 冇捨牠而去 (even 現已蒙主重召了!) It return HK 仲方便, simply body checked 便 ok (当地冇 rabies, 几年間預防針都慳番, 仲估 parrot 移民也一样 tim, 呢鋪真係太天真, ヌ太傻了..  
p.s. 若可循 New Zealand to Aus, 已預咗陪牠"坐監"呀!  "希望在明天" , 只要與 Bingo 同在..
我叫 BINGO, 喺大埔松仔園出世"0架"