返回列表 發帖

請問大家用咩方法滅蟑螂嫁? (而又唔損害雀雀健康)

我屋企最近多左蟑螂, 轉左藥餌都無效. 用煙霧彈又怕會對雀雀身體唔好.

因為以前知道有位雀友家中裝修, 已帶走雀雀俾間屋吹風兩天先帶回去, 但雀雀都被毒死了 >_<

所以請問大家有冇好方法消滅家中害蟲呢?  謝謝!

養貓.

我屋企最近多左蟑螂, 轉左藥餌都無效. 用煙霧彈又怕會對雀雀身體唔好.

因為以前知道有位雀友家中裝修, 已 ...
Mandy 發表於 2012-12-23 01:12

硼砂有效

我將蟻藥放廚房, 但只是幾日有效, 我而家用絶招 --- 吸塵機, 一部小型手提式的吸塵機即時吸走再立即掉佢落廁所沖走.
可愛雞尾 毛.菲.吱.樂.豬豬
霸王葵花 Lufian
不愛穿衣 大眼仔
超級管家 囝囝
過度活躍 三腳貝貝

徒手捕獲~~狠狠地係手心握碎佢

有隻殺虫水~可以用黎開鸚鵡奶粉用~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

我用保而剋,百徍惠康有得繾賣. 有兩隻,這"人畜安全"冇味同冇咁strong.
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
折衷仔-Kiwi,折衷女-Ruby
金頭凱克-科妮,黑頭凱克-Jasper

我都係用Bio Kill

始終係殺蟲劑~~~~慎用~~
小弟都有用開bio kill~

養貓.
Louis 發表於 2012-12-23 13:54

我淨係養PUMP仔一個已經夠曬皮啦~~ 仲話養多隻貓呀~~ XD

硼砂有效
tsw 發表於 2012-12-23 20:05

請問硼砂點用法GA? 係用黎滅蟻定蟑螂?

我將蟻藥放廚房, 但只是幾日有效, 我而家用絶招 --- 吸塵機, 一部小型手提式的吸塵機即時吸走再立即掉 ...
sesese 發表於 2012-12-24 00:01

而家冇發現蟻啦, 但個問題去左糧兜度, D蟑螂會去PUMP仔糧兜食野 T0T... PUMP仔D羽粉應該都係佢地既糧食之一~ 因為發現籠底盤有蟑螂

我用保而剋,百徍惠康有得繾賣. 有兩隻,這"人畜安全"冇味同冇咁strong.
Harry 發表於 2012-12-24 18:39

OH THANKS!! 除左噴劑, 仲有冇煙霧彈好介紹呀? 想清除得撤底D~

請問硼砂點用法GA? 係用黎滅蟻定蟑螂?
Mandy 發表於 2012-12-26 01:49

硼砂加糖和麵粉, 1份硼砂-1/5份麵粉-1/5份糖,用個碟放在廚房角,滅蟻及蟑螂都可以

天狼星大仙養隻牛牛
乜都唔識新手中新手

大仙, 因朋友家中有老鼠, 請問知唔知道有效嘅滅鼠方法呢?

用老鼠膠丫~非常好~我公司有老鼠~用左好多方法~老鼠膠就長期有效~因為就算老鼠幾精~佢都會失手行過~

我用盡咁多方法~係最見效~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk

四腳蛇呢?花鼠成日比佢嚇壞!
高貴的女主人

將老鼠膠掃平在一年薄物件上~(厚唔得架~老鼠一要誇過~佢就運路行~要像平面佢先會中計)
當關燈後~老鼠出黎威~唔覺意就踩左上去~通常一隻中招~其他老鼠會行近睇下乜事~所以一中就幾隻~

老鼠膠好有用,我住村屋,時有蟑螂,壁虎,甚至老鼠,
在老鼠膠上面放些小食物,放在有蟑螂出沒的櫃底,我覺得OK有效.