返回列表 發帖

條蛇好靚,小心!

上年夏天參加松仔園生態夜遊時影到,條蛇好靚,不過唔記得個名。導賞員話如果俾佢咬到,乜都唔洗做,寫定遺書,仲唔好寫太長,因為暫時無呢條蛇血清!

吹水唔抹咀的導賞員

吹水唔抹咀的導賞員
養鳥新丁 發表於 2013-3-3 12:42

咦~!個導賞員係行內知名人仕,唔通你勁過佢?你咁叻,咁係咩品種?等你資料㗧番佢!

咦~!個導賞員係行內知名人仕,唔通你勁過佢?你咁叻,咁係咩品種?等你資料㗧番佢!
ngkare 發表於 2013-3-3 13:01

紅脖游蛇
Rhabdophis subminiatus helleri

http://www.kfbg.org/kfb/photogallery_detail.xml?id=2144
嘉道理稱:溫馴 輕微毒性

漁署資料:
http://www.afcd.gov.hk/tc_chi/co ... id=3392&lang=tc

百度資料:
红脖游蛇属游蛇科游蛇属,毒牙无沟、无管,但呈利刃状似应称之为利牙。利牙类毒蛇的毒牙着生在口角内侧上颌的后端,毒牙短,且毒腺不发达,分泌量少,咬人时很难用毒牙咬到人体,除非被咬物被深深纳入口内,否则难以触及利牙,因此,通常不易造成中毒。
该蛇的毒素为血液毒素,一旦进入人体即可引起血液失凝,完全脱纤维蛋白状态。
临床上见红脖游蛇咬伤病人有伤口出血难止,甚至全身出血倾向,但一般情况并不严重,很少出现循环功能不全及MODS,除非因出血不能止住,而引起出血性休克,或重要器官出血如脑出血而致死。
http://baike.baidu.com/view/4351664.htm

香港爬:
http://www.hkras.org/chi/info/hkspp.htm#snake

紅脖游蛇只屬v2~中度毒性

香港亦有人飼養紅脖游蛇作寵物~~
有人稱佢係香港最毒蛇~不過未能證實~
至於無呢種蛇既解毒血清亦不可能~~只係香港未必會有呢種血清存貨
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

╮(╯_╰)╭
行內知名人仕

乜都唔識人仕        寫錯莫怪真乜都唔識

本 港 14  種 原 生 陸 棲 毒 蛇 中 , 只 有 8 種 可 咬 噬 致 命(如 沒 有 及 時 救 治 )。 毒 蛇 和 無 毒 蛇 並 沒 有 簡 單 的 辨 別 方 法 。 一 般 人 認 為 毒 蛇 頭 部 呈 三 識形 , 其 實 這 並 不 是 一 種 可 靠 的 指 標 。 辨 別 兩 者 的 唯 一 可 靠 方 法 就 是 認 識 每 個 品 種 的 特 徵 。

致命性
金腳帶/金環蛇  Bungarus fasciatus
銀腳帶/銀環蛇 Bungarus multicinctus multicinctus
眼鏡蛇/飯鏟頭  Naja atra
眼鏡王蛇/過山烏 Ophiophagus hannah
越南烙鐵頭 Ovophis tonkinensis
原矛頭蝮/烙鐵頭 Protobothrops mucrosquamatus  
珊瑚蛇/麗紋蛇 Sinomicrurus macclellandi
紅脖游蛇 Rhabdophis subminiatus helleri(如被後牙咬傷)

香港有呢種血清存貨
天狼星大仙養隻牛牛
乜都唔識新手中新手

乜都唔識人仕        寫錯莫怪真乜都唔識

本 港 14  種 原 生 陸 棲 毒 蛇 中 , 只 有 8 種 可 咬 噬 致 ...
tsw 發表於 2013-3-3 17:39

牛牛你被咬過嗎?

牛牛你被咬過嗎?
養鳥新丁 發表於 2013-3-3 18:27

牛點會咁唔小心,馬就會

馬就算乜起毒蛇咬過都會無事

牛點會咁唔小心,馬就會

馬就算乜起毒蛇咬過都會無事
tsw 發表於 2013-3-3 19:08

馬血清解蛇毒嘛~當然無事

馬血清解蛇毒嘛~當然無事
養鳥新丁 發表於 2013-3-3 19:32

新丁一山還有一山高,你好叻但有人更叻...........野生蛇就算冇毒咬到不是一件好事.............
新手什麼都不知,多多指教,thx..........

新丁一山還有一山高,你好叻但有人更叻...........野生蛇就算冇毒咬到不是一件好事.............
cool 發表於 2013-3-4 01:35

我唔叻~~google咋嘛

我就真係唔識啦~資料亦唔係網上搵~只係自己見解~一般市民智識~所以錯都唔出奇~

香港有毒蛇~不過應該唔會有毒都咁利害既蛇~連遺書都唔可以寫咁長~

你話冇血清~冇得醫~要等死~我就信~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

我就真係唔識啦~資料亦唔係網上搵~只係自己見解~一般市民智識~所以錯都唔出奇~

香港有毒蛇~不過應該唔會 ...
風中飛鸚 發表於 2013-3-4 10:29

你好似話係...香港爬蟲及飛行類協會暨失驚無神笑騎騎放毒蛇榮譽會長~~
唔好扮唔識喎!

你好似話係...香港爬蟲及飛行類協會暨失驚無神笑騎騎放毒蛇榮譽會長~~
唔好扮唔識喎!
養鳥新丁 發表於 2013-3-6 21:41

錯~我係玉樹臨風既香港爬蟲及飛行類協會暨失驚無神笑騎騎放毒蛇榮譽會長

講真~你話條蛇好毒我都信~可能咬到~幾日就死~唔出奇~即死可能性就低D~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

如果俾太攀蛇,曼巴,貝爾徹海蛇,就真是要等死
天狼星大仙養隻牛牛
乜都唔識新手中新手

如果俾太攀蛇,曼巴,貝爾徹海蛇,就真是要等死
tsw 發表於 2013-3-7 16:31

香港有無依D蛇呀?

啤梨字

香港有無依D蛇呀?

啤梨字
風中飛鸚 發表於 2013-3-8 15:45