返回列表 發帖

新生報到,各位師兄師姐你們好

新生報到,我同女友想養鸚鵡,現正努力爬舊文吸取資料選擇一隻適合我們的鸚鵡。請各位多多指點指點,多謝各位。

實用資料庫有各種有用資料用鸚鵡介紹可參考

歡迎您~如果兩人都喜歡鸚鵡~就可以放棄灰鸚鵡~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

同埋可以放棄雀街ge鸚鵡
雞尾:黃化-彭彭(終於5.3.2013 7am),原色-咩咩,古銅珍珠-必必,黃化珍珠-圈圈,珍珠派特-花花
亞歷-包包@2012, 嚕嚕嚕(2013/1/3-2013/3/12 3am)
折衷-伯爵與豆豆(2000)
和尚-QQ與MOMO(2012)
太陽-威威(~2002)與叮叮

歡迎您~如果兩人都喜歡鸚鵡~就可以放棄灰鸚鵡~
風中飛鸚 發表於 2013-3-14 13:56

為何放棄灰鸚鵡,我跟女友有兩隻品種選擇灰鸚鵡是其一;其次是金頭凱克,請各位給予意見。謝謝

同埋可以放棄雀街ge鸚鵡
yimaggie 發表於 2013-3-14 16:44

雀街行過,環境衛生很差又有麻雀在店鋪外雀籠食雀粟,所以雀街我不會選擇。

回復 5# teddy33

因為通常比較只跟一個主人.....跟女O既...就咬爆個男.......
跟男O既....就咬爆個女.....

回復  teddy33

因為通常比較只跟一個主人.....跟女O既...就咬爆個男.......
跟男O既....就咬爆個女. ...
煙花 發表於 2013-3-14 18:22

明白多謝指點,那金頭可養嗎,或可介紹其它品種,只要不經常大叫的鸚鵡就ok,下午去過太子鸚鵡店親身領略某些鸚鵡叫聲真是好大好大聲

金剛鸚鵡啦

金頭
折衷仔-Kiwi,折衷女-Ruby
金頭凱克-科妮,黑頭凱克-Jasper

多謝各師師姐們指點,我爬舊文先知道金頭和黑頭都好貴,超出我預算。
其實我預算選購2千至7千之間的選擇,中小型或色彩鮮豔的鸚鵡,請各位可介紹下嗎。謝謝

東披鳳
加我FB請話知閣下是誰

多謝各師師姐們指點,我爬舊文先知道金頭和黑頭都好貴,超出我預算。
其實我預算選購2千至7千之間的選擇, ...
teddy33 發表於 2013-3-15 00:12

2千至7千都差成5千喎!!你個range都好大,
唔好以價錢就貨買啲自己唔喜歡的,一世嘅,貴小小但除開幾十年就唔貴啦!

迷你金剛唔錯丫

多謝多謝指點。

想....想下就可以了

我覺得中小型鸚鵡最好, 易handle、咬人唔痛、又唔太依賴, 多養一隻都無問題!
我家中有大白、細葵, 成日要見到人同叫聲大。黄頸金剛跟我妹妹, 每次見到妹妹男友, 就好似想殺咗佢咁, 妒忌心好強。亞馬遜雖然夠獨立, 但繁殖期會變到好惡! 太陽叫聲雖然尖但最易handle!

我覺得中小型鸚鵡最好, 易handle、咬人唔痛、又唔太依賴, 多養一隻都無問題!
我家中有大白、細葵, 成日要 ...
jennymok 發表於 2013-3-15 15:16

感謝師兄指點,我都係偏向中小型的鸚鵡。再搵多d中小型鸚鵡資料先決定養甚麼品種

關於太陽鸚鵡嘅資訊
http://theconurehandbook.blogspot.hk/
呢度有
太陽鸚鵡飼養手冊
http://theconurehandbook.blogspot.hk/

關於太陽鸚鵡嘅資訊

呢度有
小草妹 發表於 2013-3-16 02:03

睇過太陽鸚鵡嘅資訊,色彩鮮豔好吸引,我女友在你的網誌看到在屋仔那隻太陽,話它的眼睛跟表情都好醒目好吸引,我睇到都話靚但再看多d資料,原來這種太陽鸚鵡叫得好大聲,我怕影響鄰居都是找另一品種,我知鸚鵡係會叫,我只想找一些不是經常大叫的品種較為適合,謝謝小草妹資料