返回列表 發帖

網上有人話用亞加力膠箱會養死雀,想問問雀友經驗之談

他們說亞加力膠箱不夠通風,釋放有害氣體 和鸚鵡沒有空間攀爬,事實卻是怎樣呢? 請指教~

年年重覆有人問~~~等用緊膠籠既人答你~~~~
利申:前亞加力膠籠使用者

年年重覆有人問~~~等用緊膠籠既人答你~~~~
利申:前亞加力膠籠使用者
養鳥新丁 發表於 2013-3-15 11:42

ME TOO..SOME TIME PLASTIC CAGE  GOOD.,.SOMETIMES PLACTIC CAGE KILL COLOUR BROTHER  'S GREY PARROT..SOMETIMES PEOPLE IS A BIG FOOL .

ME TOO..SOME TIME PLASTIC CAGE  GOOD.,.SOMETIMES PLACTIC CAGE KILL COLOUR BROTHER  'S GREY ...
BABYPAPA 發表於 2013-3-15 12:36

沒有常識.....怎都死......正常使用點會出事......自以為聰明.....

刀係用黎做咩?有人用黎切菜,有人用黎斬人,咁你話事實係咩?
加我FB請話知閣下是誰

Personal I think a good design acrylic cage is a good compromise if you really need its functions and features. But if there is no special reason to get a acrylic cage, please just get a high quality metal cage and forget about acrylic.

P.S. Please if you need to type in English, type in lowercase instead since "cap" sentence is really hard to read, and it looks like shouting.

我只知道箱是用來裝東西

刀係用黎做咩?有人用黎切菜,有人用黎斬人,咁你話事實係咩?
louisa20047 發表於 2013-3-15 12:58

比喻唔錯丫

粗人無乜文化蠢人無腦一樣!
新丁最有學識...不過無人信佢,當佢低能白痴無知弱智來看,但是我PAPA的知己!

粗人無乜文化蠢人無腦一樣!
新丁最有學識...不過無人信佢,當佢低能白痴無知弱智來看,但是我PAPA的 ...
BABYPAPA 發表於 2013-3-15 14:16

識少少扮四條~~~別人笑我太瘋癲.....
沒有什麼好爭論~~自己玩自己爽~要等我再養啊........雖然遙遙無期

呢個係我宜家個籠 , 養 2 隻太陽
我由一開始養我第一隻太陽 , 已經開始用亞加力膠籠
你話好唔好用呢 , 其實主要用係因為想隔聲 ,
至於侷唔侷冬天保暖 夏天我地多數屋內空氣流通 , 籠頂有天窗 其實都唔太熱嘅
之前如果你比我揀嘅話 , 如果唔嘈 , 其實會比較鐘意鋼籠 因為有得爬黎爬去好似好玩d
但當我隻雞尾轉用了鋼籠後 , 我發現鋼籠好烏糟 , 羽粉羽毛食物玩具碎飛到周屋都係 , 所以宜家都係比較鐘意膠籠
但其實膠籠佢地都可以爬得好開心 , 加多d玩具 , 其實都可以好好玩
[youtube]pTT3tEVfdKs[/youtube]
點佈置個籠嘅建議 我 blog 有講嘅
如果話係會養死雀嘅 , 想唔死嘅 , 唔養咪唔會死囉
so far 我兩隻都好開心 , 最緊要自己用得開心 養得滿意
太陽鸚鵡飼養手冊
http://theconurehandbook.blogspot.hk/

小草妹,你個籠什麽size?  边到做的? 幾錢?  
晤该哂!

小草妹,你個籠什麽size?  边到做的? 幾錢?  
晤该哂!
旺旺 發表於 2013-3-15 18:42

個籠長98 高105 闊49 cm   同主席訂既
價錢大概 5 隻牛到啦  夠買一又三份二隻太陽

thanks 小草妹,夏天無人在家,你有冇開風扇比佢地?

無人在家唔會 , 會侷一陣囉
但自從我婆婆搬過黎住之後 , 其實都好少機會會無人係屋企
太陽鸚鵡飼養手冊
http://theconurehandbook.blogspot.hk/

我又加把口
曾經有人話食飯會生癌
甘點算?
做西人食牛排啦
但好似有瘋牛症噃
BTW....我都四十幾勾+日日食飯,但要死唔一定生癌
廢話講完
如果一個無氣孔既膠箱養乜都死
如果有經驗既師傅會有令住入面既動物住得舒適
至於住得開唔開心就睇主人啦
我有四隻鸚鵡
一隻叫[笨招]...[黑頭]
一隻[招積仔]...[珍達]
一隻[亞帆]...[雞尾]已在彩虹橋
一隻[亞達]...[雞尾]已在彩虹橋

我又加把口
曾經有人話食飯會生癌
甘點算?
做西人食牛排啦
但好似有瘋牛症噃
廢話講完
我有四隻鸚鵡

我又加把口
曾經有人話食飯會生癌
甘點算?
做西人食牛排啦
但好似有瘋牛症噃
廢話講完
我有四隻鸚鵡

因要上班,夏天無人在家怎辦?開風扇有好似好危險!
对晤住,問㯲多,因我剛開始養鸚鵡,擔心緊夏天怎辦!
多謝各位指教!!

我又加把口
曾經有人話食飯會生癌
甘點算?
做西人食牛排啦
但好似有瘋牛症噃
BTW....我都四十幾 ...
paladin 發表於 2013-3-16 00:09

仲有:華人好多食飯死
        西人食肉死