返回列表 發帖

呢個係我宜家個籠 , 養 2 隻太陽
我由一開始養我第一隻太陽 , 已經開始用亞加力膠籠
你話好唔好用呢 , 其實主要用係因為想隔聲 ,
至於侷唔侷冬天保暖 夏天我地多數屋內空氣流通 , 籠頂有天窗 其實都唔太熱嘅
之前如果你比我揀嘅話 , 如果唔嘈 , 其實會比較鐘意鋼籠 因為有得爬黎爬去好似好玩d
但當我隻雞尾轉用了鋼籠後 , 我發現鋼籠好烏糟 , 羽粉羽毛食物玩具碎飛到周屋都係 , 所以宜家都係比較鐘意膠籠
但其實膠籠佢地都可以爬得好開心 , 加多d玩具 , 其實都可以好好玩
[youtube]pTT3tEVfdKs[/youtube]
點佈置個籠嘅建議 我 blog 有講嘅
如果話係會養死雀嘅 , 想唔死嘅 , 唔養咪唔會死囉
so far 我兩隻都好開心 , 最緊要自己用得開心 養得滿意
太陽鸚鵡飼養手冊
http://theconurehandbook.blogspot.hk/

小草妹,你個籠什麽size?  边到做的? 幾錢?  
晤该哂!
旺旺 發表於 2013-3-15 18:42

個籠長98 高105 闊49 cm   同主席訂既
價錢大概 5 隻牛到啦  夠買一又三份二隻太陽

無人在家唔會 , 會侷一陣囉
但自從我婆婆搬過黎住之後 , 其實都好少機會會無人係屋企
太陽鸚鵡飼養手冊
http://theconurehandbook.blogspot.hk/

問用亞加力膠箱會養死雀,你知唔知呢度高層係做咩生意?你咁問一定比人圍!
RX78 發表於 2013-3-16 08:34

咁又唔好咁講 我地唔係一味見人咁問就插  只係以事論事姐
大家都係分享經驗同睇法 大家同我都只係覺得 乜養法都有機會死雀
只要跟自己做法去做就ok
我相信開post 人唔係想引起罵戰既 真心發問  起碼係有想去了解既心
好過問都唔問就自己亂估呀 ^^
加上 我相信飛鸚同各位幹事都唔會當自己係咩高層 可以有咩特別待遇
咩都岩曬  大家只係愛鳥人姐 ^^

你係呢度都算係極小數有禮貌同理性會員!
我自己就咁睇,亞加力膠點都要用膠水,呢類膠水受熱係會揮發有害 ...
RX78 發表於 2013-3-16 10:10

先唔講有用定無用先 , 有d野個個睇法唔同
我覺得好用 人地覺得無用 , so what ? no big deal ! 現實緊係個個人唔同意見架啦 , 如果乜都有 consenses , 政府就唔洗咁多人反啦 , 做人多一份體諒 你下下乜抱住一定要嬴嘅心態去討論 唔係人地角度稔下 , 社會又點樣和諧呢
自己衡量下 , 覺得好用 , keep it on , 覺得唔好用 , just let it go
正如有人覺得榴槤好味 , 有人覺得食完想死 , 無人叫你人地食你一定要食 , 唔鐘意咪唔好食囉
宜家d人 , 先唔好講咩年紀 以為係網上講野就唔洗負責任 , 見人地講野唔啱佢意見就插到佢死 恨不得推埋佢落山崖  
當然 , 果d燒狗斬貓斬父母嘅敗類當然一定係要插嘅 , 但宜家人地只係表達下疑問姐 , 唔識咪善意解釋囉
你下下係咪都鬧jo先 好似鬧得快有金執咁 , 咁又點和諧討論呢
anyway 說多了