返回列表 發帖

- 折衷 和 雞尾 - [不停時貼相 作紀錄] ~~

第一隻接觸的鸚鵡 是 雞尾,開始時是因網絡上  那些吹口哨的片段對鸚鵡產生興趣 ,
殊不知 原來 鸚鵡吸引人的地方 ,不只在於 學語 和唱歌 , 吸引的地方是鸚鵡的聰明 、互動性......~
之後又 誤打誤撞咁...成功訓練到牠 玩了幾個小雜技,那種成功感.... 原全令小弟中了 鸚鵡毒....哈哈~
https://www.youtube.com/watch?v= ... FWRrgGk64qcusGP30RA

一直想加多一隻 體型大一點的..........
開始時 是 3 選1 ,  灰鸚 、渣甸 、和 折衷,
在考慮期間 小弟經常 行鸚鵡 店 、雀街、 上youtube.. 觀察  各鸚鵡的性格動靜和特性 ,
最後  買了呢隻  :

6月時 訂, 7月26日 第一晚回家 ~~~
大約 4 個月大

折衷 短片 :
搶佢玩具 之  實會還拖
https://www.youtube.com/watch?v=I08ELJ7HZZc

折衷鸚鵡 指令訓練 (撿木頭 + 震震)
https://www.youtube.com/watch?v=0iBWap3RspM

小雞 jOjO

憤怒小雞

2/6/2015
嘴的黑班 開始在退了 ~~  
完全不痴人... 非常現實主義的傢伙 , 唯利是圖 ,   幾個月大 已識講嘢, 第一句係 "hello" ,  第二句係 "開飯啦"  , 之後識埋 第一 trick -- turn
應該係太聰明 ,  連上手 都要有報酬   先肯上 ,   

d色好靚
好深色
算係中型鸚鵡嗎?
lilkin 發表於 2015-3-22 00:40

yes  中型 ~  

另加第一個 小雜枝 ~~  

https://www.youtube.com/watch?v=fxjbKOTdagM

d色好靚
好深色
算係中型鸚鵡嗎?

C兄們養一隻折衷每月消費約多少
wickykoo 發表於 2015-2-5 12:50

食物 :
    折衷 跟我之前隻 雞尾食開 Zupleem,合成糧 ,  好平 ~.
每晚 加多餐 蔬果 ,  蘋果 ,紅蘿蔔 , 緹子,辣椒 ,   補充 維他命 和 折衷需要 高纖維素  ,
  我主要 買d 易保存的蔬果 放雪櫃, 一星期 買一次 所以好平 ~

零食 :  超市 無調味 供人食用的杏仁 ,合桃,葵籽

電費:  冬天開暖燈 ,  夏天無人時間 開風扇

只要 佢唔病 , 就一定 好平 😅  但當佢病時 , 你一定要預 $$ 比佢睇 醫生 , 最少 都要幾 百

你地都好呀識講Hello ,你好,食飯,我隻死都唔講只是係咁呀呀呀.....火星話
但我隻勁乖...唔咬人無脾氣點摸都得.總要成日要求上手...但就係唔識野>.<
針無兩頭利...有一樣就無一樣....唉....

每晚對佢講同一句容易嘅先 ,如:hello   
   我隻可以上手,但是 會咬人,  臭脾氣 唔比摸頭 !!
https://www.youtube.com/watch?v=ycfSDeKGZ-U

咁快識講野...我果隻...到現在差不多8個月都未講野...但上手無問題唔咬人..

C兄們養一隻折衷每月消費約多少

屋企人 話佢 傻更更......
現在 已識講 "hello"  和  "開飯啦"

[img][/img]

4個月幼折衷公鳥買咗7500元. 價錢可以接受.最緊要食得.睡得.健康.親人.肯玩。你買了幾多錢 ?
微風 發表於 2014-8-18 23:26

都差不多啦 , 我隻d 脾氣 真係差, 百嚴 又超大膽。。。。雖然上手 ,但 唔喜歡比人摸 , 仍會 咬我 , 只是輕點 , 大聲叫NO  開始識鬆口,   發惡時 像狗一樣 , 會發出 警告聲  (嗚嗚  咁叫, 再接近的話,便咬人)

thx for sharing my dear C hing
只想開心過日子

4個月幼折衷公鳥買咗7500元. 價錢可以接受.最緊要食得.睡得.健康.親人.肯玩。你買了幾多錢 ?

七月二十六日星期六傍晚我只見有兩隻幼鳥我選了深色個隻唔咬人不過會途走因去旅行所以遲八月四日帶牠回家你 ...
微風 發表於 2014-8-16 22:21

華麗折衷 應該貴過我果隻 ~  你買了大約多少 ??
我未有出世紙,等緊 ~

要上手 唔困難 ,手喂乾糧係第一步,平時在家,一行過鳥籠  便手喂佢食1粒糧,再而是牠喜歡的蘋果 之類~

我平時夜晚收工回家 一開燈,正是鸚鵡 要食東西的時間, 我抽起籠中所有 糧, 要佢等我喂奶 才有得食 ,用鋼杯裝蘋果撈鸚鵡奶 ,用手拿住 引佢來食 , 先是站企棍食 ,  再而是 引佢上手  (手拿遠一點,比佢知道...不上手  便食不到~)   但呢步 要好有耐性和小心 , 因為佢果時 仲係驚我, 動作一定唔可以大  要緩慢 ,唔係的話 嚇多下...便更驚人 !

現在 我早晚 一喂奶,和放牠出來玩 ,牠便會 自動上手 ~~

剛望清初你幫牠剪了飛行羽毛.牠之到飛唔起會聲話D。一個月後上唔到手我地會咁做剪了飛行羽。

七月二十六日星期六傍晚我只見有兩隻幼鳥我選了深色個隻唔咬人不過會途走因去旅行所以遲八月四日帶牠回家你是不是另一隻還是?甘快可以上到手你真好嘢。我今天只是做到手餵乾糧 ,沒有時間迫牠,未同佢磅重,不過毛色狀態示不錯.你攞了出世紙未我個隻品種寫Eclectus roratus華貴折衷鸚鵡.

我在陸森林買了另一隻公鳥折衷還未上得手我是8月4日帶他回家食得又睡得叫得好大聲。
微風 發表於 2014-8-16 16:27

咁。。好大機會 係兄弟 ~~  隔離籠 果隻, 黑嘴的是嗎??

我隻折衷返黎時 , 都未上得手 , 氹左兩三日
, 補兩餐奶 的時候 , 正是 訓練上手的時候 ,  我隻折衷 未算噪 ,  但 佢d 性格  好惡 ~!! 咬人 好大力,   頭三日 ,佢一唔喜歡 ,直頭係 攻擊式   咁咬我 ,   但我日日 餵奶時   迫佢上手食  ,  才純服了一點。。。

另問。。。你有同佢磅重嗎 ?

我在陸森林買了另一隻公鳥折衷還未上得手我是8月4日帶他回家食得又睡得叫得好大聲。