返回列表 發帖
鸚鵡係強者係上面,弱者係下面,因為係族群中,弱者企上面會被打
加我FB請話知閣下是誰

鸚鵡係強者係上面,弱者係下面,因為係族群中,弱者企上面會被打
louisa20047 發表於 2015-9-14 19:15

即係話 唔擺得佢高過我既地方啦喎.. 一定要低過定平都得?

岩岩買左紅色H糧 不過10月到期 應該唔會影響到健康掛

仲有好多問題想問 希望各位能解答..

灰鸚會唔會愈學多講野 嗚叫就會變得愈少?

灰鸚耐唔耐寒 幾度開始會覺得凍?

係咪唔應該比灰鸚企上肩頭?

灰鸚有無話唔鐘意或驚D咩顏色?

暫時咁多先.. 麻煩各位解答 謝謝!!

個人睇法,bb唔好放上膊頭,除左地位問題,仲有安全問題(你同鸚鵡)同習慣問題
加我FB請話知閣下是誰

即係話 唔擺得佢高過我既地方啦喎.. 一定要低過定平都得?
SJANN 發表於 2015-9-14 20:04

世事冇一定,我有葵放得比我高,有葵放得比我矮,主要睇葵性格
加我FB請話知閣下是誰

喜好係好個別,除非有陰影
叫聲問題,除左性格,係主人教導問題
加我FB請話知閣下是誰

唔記得講 我依隻係二手雀 係跟鳥店買既 前主人就未見過, 每次佢一見手靠近 就好似想咬咁 但又肯上手..真係有D擔心唔知點相處=.=

聽講要習慣比灰鸚咬 亦唔可以縮 最多只可以示意不對 係唔係真?
SJANN 發表於 2015-9-14 14:47

我採佢都傻~

另外 有時擺佢係鸚鵡架企左30MIN左右到 就開始不斷拍翼 係代表D咩!?
SJANN 發表於 14-9-2015 18:56

無聊囉。係籠出面的話,實飛,所以要小心。

我隻發霉雀,無聊的話,會靜靜雞用半個鐘摷勻全身,儲起一堆眼睇唔到嘅粉毛垃圾,見無人理佢,有端端咁就起勢拍翼...跟住就一屋都係,佢就會好開心....

...跟住重覆....

SJANN 發表於 14-9-2015 20:26

我只可以講下我隻發霉雀係點,同你分享下,鸚鵡呢家嘢,隻隻唔同性格,唔會有標準答案:

我隻咩都學,總之佢覺得過癮就學,仲要學到都唔話我知,失驚無神嚇我一跳,電話響,佢會講 「喂」,你吹口哨,佢吹埋一份,見到窗外有同類,喪尖叫,無時停,唔會因學到某啲嘢就唔記得以前學過個啲...

絕對唔耐寒,一兩歲以下,天氣涼,一定要開暖燈,你買定都得嫁勒,我隻發霉雀,養多年,冬天我都照開暖燈比佢。

我唔會,因爲佢一上膊頭,就會咬我耳仔,試過眼鏡都比佢咬甩...

呢個隻隻唔同,你要自己觀察下,基本上灰鸚係好細膽,好怕新事物嘅物體,一驚就飛,要小心。我隻乜都驚,淨係識得雞飛狗走,無鬼用。

聽講要習慣比灰鸚咬 亦唔可以縮 最多只可以示意不對 係唔係真?
SJANN 發表於 2015-9-14 14:47

你係想練金鐘罩定鐵砂掌?我從無聽過有人咁教的

俾鸚鵡咬住~唔係唔可以縮~而係縮唔到~硬縮下場只有一個~傷更重~(傷口被拉開/成隻鸚鵡被你拉起~鸚鵡為自保~咀會發力以將身體提起~結果請自己想像)

鸚鵡未咬住~縮係冇問題~但最重要係之後反應~盡量唔好俾佢心想事成~佢就唔會覺得咬人係對佢有利
更進一步~有能力的話可以教佢有後果(里樣我教你唔到~因為我對灰鸚了解唔夠深)

聰明的鸚鵡~你可以教識佢地"痛"/"放口"但里個係睇個別個體+主人習慣

咁都好d=.= 幾驚真係好似網上講果d咁 養得灰鸚就要預左比佢咬 唔好驚佢咬.. 因為佢鐘意用口探事物 最多只能習慣或盡量減少次數 唔好俾佢心想事成係話 唔好比佢知我驚佢 ? 佢應該係想擊退我 咁係咪即係我唔好退= =?但始終想摸佢 就唔知點入手..

灰鸚咬人,以我有限經驗,有幾點要留意:

1. 鸚鵡咬人,一定要知原因,知道原因,作為主人,你就會知應該點做。

2. 例如新雀回家,隻雀未適應,佢自我保護意識強唔想人掂佢,好正常,尤其灰鸚係好怕好怕死嘅生物。係咁嘅情況,無理由仲特登伸隻手比佢咬。應該盡量比空間隻雀,等佢適應。

3. 摸唔摸得隻雀,同摸邊度,其實唔到主人話事, 佢比你摸的話,你自然會知嫁勒,最緊要唔好心急,唔好貪心,記住來日方長,最緊要係建立互信。你問我,唔好摸住,試下上咗手先,同佢熟落咗先。呢個過程,可以好快,可以好多個禮拜都未必成功,完全睇隻雀。

4. 就算熟咗之後, 要緊記,鸚鵡每天每刻都可以有唔同心情。呢頭同你玩到好癲,任摸任摷,個頭發脾氣唔比你掂咬到你爆缸都得,什至唔鍾意你摸鍾意第二個摸都得。

5. 唔同人可能只可以摸唔同地方,所以千其唔好以為你摸得頭,人地又摸得頭,隨時第二個摸頭比隻雀咬爆都唔知乜事。

6. 熟咗之後,有互信之後 (可能講緊幾年光陰都唔定),要緊記鸚鵡都係會咬人,但我嗰隻,咬人會分力度,會細細力咬,同大大力咬,但唔會爆缸因爲隻雀知道佢唔係想整親我。係咁嘅情況,要視乎佢咬係乜原因。通常細細力咬係佢同我溝通嘅其中一個方式,我會無乜野。大大力咬都可以係,但如果明顯係佢發脾氣的話,我會 NO 佢,等佢知我唔鍾意。係 work 嘅。

7. 鸚鵡玩得癲起上來忘晒型咁,都係可以咬人,仲可以好大力添。我會 NO 佢,同比佢冷靜番下,通常好快無事。

小小分享...

旺角鸚鵡天空果隻合成糧都唔錯~好像是美國進口~可以去睇下~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

預左俾佢咬,唔係送隻手俾佢咬
就好似去旅行要買保險+帶平安藥,但唔係特登打開個袋俾人偷野/整病自己
鸚鵡咬人好少直接攻擊,你要係佢出口前,表示唔高興之後,若無其事咁慢慢收手,每次少少咁進攻就得,而里個過程,食物係好好的工具
加我FB請話知閣下是誰

旺角鸚鵡天空果隻合成糧都唔錯~好像是美國進口~可以去睇下~
風中飛鸚 發表於 2015-9-16 11:26

Goldenfeast?定TOP?
加我FB請話知閣下是誰

灰鸚咬人,以我有限經驗,有幾點要留意:

1. 鸚鵡咬人,一定要知原因,知道原因,作為主人,你就會知應該 ...
gadgeteer 發表於 2015-9-16 11:14

我會慢慢比時間佢架啦 最緊要唔好成世都係想咬人咁= =希望佢唔係啦

我幫佢換左H糧 見佢真係唔多肯食 有D擔心會餓壞佢..

在H糧內放入幾粒瓜子~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

或者加入鸚鵡以前食開嗰隻糧,跟住兩種糧比例上慢慢隨住日子或鸚鵡自己嘅進度調節...

不過,你問我,直頭唔好轉糧住,餵返佢以前或舖頭比開嘅糧先,太多轉變唔好...鸚鵡已經要適應新環境,仲要比啲佢唔知係乜嘅嘢食....