返回列表 發帖

幾多糧食茖肚?

餵合成糧的朋友知道有百份之幾真正被鸚鵡食落肚呢?有冇人有計算過?自從轉糧之後發覺大部份系浪費於籠底。簡直系天一半地一半(好似冇一半咁多)

最少唔見30%

最少唔見30%
ngwaikeung 發表於 2015-10-5 11:08

哈哈,我懷疑有冇30%落肚。如果以每日食糧重量20%體重計算,佢地又咁浪費。咁咪要比好多糧?

我的鸚鵡吃合成糧是99%~其餘1%唔小心~都好肉痛~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

我隻就無天一半地一半,唔食的話,就直頭唔食。佢唔食嘅原因可以好多, 可以因爲天氣,心情,或者有嘢分散咗佢注意力等等。我對付佢嘅辦法好簡單,簡單到你唔信。大前題係,要知道佢一餐通常食到幾多。知到咗之後,我就特定時間比佢食,唔會比多,唔會比少。一夠鐘,佢食唔食得晒都會成兜糧攞走倒咗佢。久而久之,一比糧佢,十分鐘同我食鬼晒....

只係提供参考,唔之呢個方法其他雀 work 唔 work...

我隻就無天一半地一半,唔食的話,就直頭唔食。佢唔食嘅原因可以好多, 可以因爲天氣,心情,或 ...
gadgeteer 發表於 2015-10-5 14:35

呢個方法幾好。對付賤精可以。

我隻就無天一半地一半,唔食的話,就直頭唔食。佢唔食嘅原因可以好多, 可以因爲天氣,心情,或 ...
gadgeteer 發表於 2015-10-5 14:35

請問你的雀一日比幾次糧?然後一小時拿走?

我家葵一掉/玩糧,我就同佢講『你掉啦,你掉啦,一陣肚餓唔好喊,我唔會睬你嫁』咁樣之後多數都會停手
加我FB請話知閣下是誰

隻百厭鬼冇玩糧,只系用腳拿糧咬食。但系過程應該有7成落地。肉痛佢好似好忙成日食唔飽,更肉痛我的錢吖

衰得過我隻仔? 捉佢入籠, 佢會發脾氣, 佢一發脾氣就將D糧逐粒逐粒掉出籠.

一日只餵早上一餐, 通常都九成以上食晒. 如果玩糧掉晒落籠底, 就抵佢餓足一日, 唯有飲水飽, 要等到夜晚我放工返到去, 將籠底d糧執返晒俾佢食, 就餓鬼一樣即刻食到乾乾淨淨.

一日只餵早上一餐, 通常都九成以上食晒. 如果玩糧掉晒落籠底, 就抵佢餓足一日, 唯有飲水飽, 要等到夜晚我放 ...
Louis 發表於 2015-10-6 10:26

哈哈,多謝分享。我都試試,同時每日磅重,了解一下佢體重變化

d雀係要咁衰對佢至得,我隻都係。