返回列表 發帖
嘩, 邊間店作咁大丫? 睇頭果2張相當然唔可能係4個月啦, 毛都未出齊.......

最憎呢D咁既店, 作到離晒譜, 如果主人真係信足佢話隻雀B識食糧, 咁咪分分鐘餓死隻雀B? 好彩樓主有繼續餵奶, 如果唔係隻B有衫長褲短, 我都會過意唔去, 因為我都叫過你幫隻雀B戒奶或一日只餵2餐, 簡直係罪過丫!

嘩, 邊間店作咁大丫? 睇頭果2張相當然唔可能係4個月啦, 毛都未出齊.......

最憎呢D咁既店, 作到離晒譜,  ...
gwensoo 發表於 2015-10-20 16:55

能X的老闆是無辜的,Mo仔運到能X的第三天我就帶左佢走。老闆連一日餵幾多,份量幾多都唔知。能X老闆一開頭同我講佢得1個幾2個月 (佢估),後來驗毛的報告寫出生日記是06/2015,老闆就講:咁我就唔知嚕。。。
而我就以為個報告係可信。
Anyway,Mo仔冇事就no problem 啦^_^

能X的老闆是無辜的,Mo仔運到能X的第三天我就帶左佢走。老闆連一日餵幾多,份量幾多都唔知。能X老闆一 ...
Henryho1121 發表於 2015-10-20 18:04

估計剛回家只是5~6星期大。呢個年紀要食多D吖,發育吖。

太過份!好容易害死小生命

估計剛回家只是5~6星期大。呢個年紀要食多D吖,發育吖。

太過份!好容易害死小生命
scylam 發表於 2015-10-21 19:10

宜家都仲需要餵奶?
P.s. 養左1個月了

回復 42# Henryho1121

咁我怪錯店主了.

你張驗DNA既報告可能係流野, 或者係同其他報告溝亂咗, 因為時間非常唔合理....

我隻凱克仔既DNA係台灣 Amazon Forest 驗既, 只有證書日期,證書編號同腳環號碼. 其他資料係空白既. 當時我問店主隻凱克仔幾個月大, 佢話4個月, 好明顯店主以為證書日期就係出世日期....

所以我當時估隻凱克仔至少5-6個月大, 因為出世到有毛都至少30日, 將時間加上就至少有5個月大. 最緊要佢自己識食野, 寧願買成年雀都唔想買雀B, 所以年紀大我都無所謂.

宜家都仲需要餵奶?
P.s. 養左1個月了
Henryho1121 發表於 2015-10-21 23:25

以當時回家只有個半月大計算,養左一個月,現在只是兩個半月大。這個年齡系要餵奶。而且可能系一日三次以上。以策安全

所以話寧願買成年雀都唔好買四個月以下。好有難度。

以當時回家只有個半月大計算,養左一個月,現在只是兩個半月大。這個年齡系要餵奶。而且可能系一日三次 ...
scylam 發表於 2015-10-22 11:30

哈哈,大部分人都會選擇剛斷奶既成鳥。
但我好享受餵大 自己既雀b
另外,你知唔知幼鳥大約去到幾個月先會斷奶?

哈哈,大部分人都會選擇剛斷奶既成鳥。
但我好享受餵大 自己既雀b
另外,你知唔知幼鳥大約去到幾個 ...
Henryho1121 發表於 2015-10-22 17:46

一般三四個月大戒奶。手餵大雀B唔系所有人都可以。祝你同mo仔好運

一般三四個月大戒奶。手餵大雀B唔系所有人都可以。祝你同mo仔好運
scylam 發表於 2015-10-25 09:30

手餵大雀b唔係個個都可以既意思係好易養死定好難戒奶?

手餵大雀b唔係個個都可以既意思係好易養死定好難戒奶?
Henryho1121 發表於 2015-10-25 10:01

兩樣都系。戒奶期要有一定步驟以保身心健康

兩樣都系。戒奶期要有一定步驟以保身心健康
scylam 發表於 2015-10-25 18:00

易養死我唔係好覺,難戒奶就不能認同更多!
By the way,我已經穩定地幫Mo仔由1日餵4餐,變成3餐!現在餵完佢6,7個鐘後,嗉囊空左,佢都冇即刻要求食奶 (以前會成日細佬仔嗌,扭計要飲奶)。體重維持在120g (空肚) 到 136g (飽) 不等。
我睇左 "等X次養鳥就上手" 呢本書,加埋自己上網做 research,發現:「當佢地進入戒奶期時,會有厭奶情況,食2啖就走,唔會好似之前咁狂吞奶同食得好快。呢個時間就可以減少餵奶次數同份量 (正如主席先前說)。」其實會唔會有厭奶呢樣野?因為佢有減少食奶既次數,但一樣食到狼吞虎嚥,而且都係好似淨咬碎啲合成糧,有冇呑我真係唔知。

戒奶期切忌餵零食, 以免令隻雀誤認零食係主糧, 到時奶又唔肯食, 主糧又唔肯食, 餐餐等餵零食.

易養死我唔係好覺,難戒奶就不能認同更多!
By the way,我已經穩定地幫Mo仔由1日餵4餐,變成3餐!現 ...
Henryho1121 發表於 2015-10-26 07:37

既然你選擇買雀B,就唔好心急要佢咁快戒奶。現在只有兩個半月大?耐心等待佢自己厭奶吧。希望佢健康成長

戒奶期切忌餵零食, 以免令隻雀誤認零食係主糧, 到時奶又唔肯食, 主糧又唔肯食, 餐餐等餵零食.
Louis 發表於 2015-10-26 16:41

放心吧各位師兄師姐,我已經舖好路,比佢轉食合成糧,然後加蔬菜。包日後健康!

既然你選擇買雀B,就唔好心急要佢咁快戒奶。現在只有兩個半月大?耐心等待佢自己厭奶吧。希望佢健康成長
scylam 發表於 2015-10-26 17:05

由雀b開始養,包養得馴嘛,哈哈哈!

由雀b開始養,包養得馴嘛,哈哈哈!
Henryho1121 發表於 2015-10-27 09:24

其實成年雀一樣可以養得好馴服。視乎耐性與方法。

而家你的mo仔咩情況?