返回列表 發帖

動物領養區.....

小女剛剛想進入動物領養區 但卻發現需要交錢做會員才能進入 令我有條疑問 為何這領養的善事 要需要金錢才能發帖及進入呢?

你係想養領??   定有動物想比人領養?

兩樣都吾係 只係見到入都入吾到 要錢先入到所以甘問

小女剛剛想進入動物領養區 但卻發現需要交錢做會員才能進入 令我有條疑問 為何這領養的善事 要需要金錢才能 ...
meangirl99 發表於 2015-11-1 13:00

我也有這樣的疑問!

個人睇法~因為你俾錢之前要交申請表~代表你係一個真人~唔係一個隱形人
(人就只得一個~而戶口就可以無數個)
領養的確係善事~但又有幾多人以領養為名~行謀利之實?
加我FB請話知閣下是誰

我認為同錢無關, 年費得果50蚊真係唔算係乜錢.

我記得睇過有師兄解釋過點解領養區只有會員可以入, 都係同 lousia20047 講既一樣, 因為會員都要交申請表, 申請表上有齊你真實姓名, 住址同電話, 有乜事要搵你都有渠道, 點都好過隻雀俾人領養之後人間蒸發, 主要係驚有人領養之後賣雀圖利, 或當繁殖鳥不停催局生蛋. 其實, 都係想確保被領養既雀雀真係得到一個愛佢地既主人同家庭.

我想話, 雖然我係會員可以入領養區, 但我好似只入過一次就無入過.....

我係免費既討論區(即係呢一板)領養過一隻凱克女, 亦見過好多無入會既樹友係度發送養POST, 所以想領養雀雀係呢一板都可以領到, 無太大分別.

50元一年~只是希望將鸚鵡的重要資訊及醫藥智識保留儲存~我們收的會費~一分一毫~清清楚楚~全都落在網路寄存服務費用~所有救急及日常資訊~有關鸚鵡事項~全是免費任人查閱~50元一年支持自己喜愛的動物~如果覺得唔值得~可以唔交~一樣可以睇到你需要訊息~如果領養你覺得唔應該是註冊會員的一點優惠~可以通知我~你想領養什麼動物~品種?年齡?如果有適合我會通知你~
因為免費領養都未必人人要~係一個喜歡動物的人~就會思前想後~自己是否有能力/時間/知識去照顧隻寵物~
冇時間去思想50元一年會費是否超值~
因為50元一年~完全唔超值~要領養到一隻雞尾以上先化算~但我們99%會員~入會十年~乜叉都未領養過~
就等於我們用一元買旗~都唔會問有冇著數一樣道理~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

證明領養唔係一件隨隨便便嘅事
講得好聽先叫善事, 其實只係各取所需

正如買旗唔係因為需要支旗, 純粹善事
假設你想領養鸚鵡, 但我比隻龜你, 希望你幫幫手做善事
你接受嗎?

證明領養唔係一件隨隨便便嘅事
講得好聽先叫善事, 其實只係各取所需

正如買旗唔係因為需要支旗,  ...
ReBorn 發表於 2015-11-2 20:41

有道理。十分認同。呢位ching已經睇透世事

其實領養一隻心儀動物,極其量系半善事。如果主動去搵一些殘障動物來領養,並且不計較花費去醫治,咁就真系功德無量!真善事

係~每年有好多寵物到我手~要搵主人收養~包括大量鸚鵡~
搵主人係一件好難既事~(係搵一個好主人)
往往好頭痛先可以求人收留一隻鸚鵡~如果遇到雞尾LB~搵主人仲難~
我真係想有一個慈善家~只要花一筆錢起一個巨型鳥籠~搵人餵食照顧~咁就可以將D遺棄鸚鵡放入去~唔洗風吹雨打~最多每月搵人認捐合成糧去~我都願意捐~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk

往往好頭痛 ...
風中飛鸚 發表於 2015-11-3 10:24 AM

我入了鸚鵡,幾年了 初初是一個養鸚鵡的新手,對鸚鵡知識甚麼?都不知,還未入會很唐突就打電話給
素未謀面的飛鸚會長,初時我變了(問題兒童)問會長很多鸚鵡品種、性格、飼養等問題,一日打三四次,每次最小三十分鐘或更長,之後我聯想到會長 ,一日可能接了很多,類似我的(問題兒童)每事問,真是對會長工作都很大阻擾,會長一個月只是,回答各界來的電話很定,很多,很多、很多電話費一定不小

幾年前我問很多問題,會長不厭其煩很詳細地為我講解
(但當時我不是會員)完全未見過面,我真是很欣賞會長,對鸚鵡付出(無私奉獻)令我敬佩 敬佩

整個鳥籠有幾難?係現實上反而係最易
一個大籠放所有鸚鵡,仲有其他問題係解決唔到的,例如:領地問題,防疫問題……里尐關乎生死嫁,仲有手養鳥失去主人,里類問題用生理方法係解決唔到的
加我FB請話知閣下是誰

往往好頭痛 ...
風中飛鸚 發表於 2015-11-3 10:24

認同主席,不是擦鞋,因有鸟友不要兩隻鸡尾腳殘的,我不要他們死硬的,其实有時间是不難打理,但真要有耐心。

真係每日都有人問~我最好笑一次~在展覽會中~看到有鸚鵡主人爭執~其中個主人~二話不說拿起電話就打俾我~
我完全唔識呢個人~佢一直儲存我電話在手機~佢打電話俾我~我答就在你背後~

以佢黎講~我就好似神仙咁~事件唔提~重點係你點解儲存一個陌生人電話號碼?一有事又會即刻打呢個電話~

仲有一次接到一個電話~對方話係我仇家俾我電話佢~話我可能幫到忙~我R晒頭~咁老實既人~

真係每日都有人問~我最好笑一次~在展覽會中~看到有鸚鵡主人爭執~其中個主人~二話不說拿起電話就打俾我~
我 ...
風中飛鸚 發表於 2015-11-7 12:22

好人,我又得嫻打比你,傾

我 ...
風中飛鸚 發表於 2015-11-7 12:22

有關雀鳥既事, 第一個腦海中出現既人就係你~

我已經變成比獸醫更叻啦~因為每日咁多鸚鵡經我轉介去睇獸醫~再匯報番俾我知道乜野事~攪到我已經一聽就知道睇邊間~大約乜野事~X光都唔洗照~