返回列表 發帖

粉紅葵花6個月大,請問應餵哪隻奶?

一隻新買回來6個月大的粉紅葵花,應該餵哪牌子的奶?
一天多少餐?
係咪用匙羹餵?
謝謝

奶粉通常買D通行D~去大圍獸醫診所買啦~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

大圍獸醫                tel:2687 1030
email:perfect90220909@yahoo.com.hk

一隻新買回來6個月大的粉紅葵花,應該餵哪牌子的奶?
一天多少餐?
係咪用匙羹餵?
謝謝
Gladiator 發表於 2016-3-6 00:57

也可以問主人佢食開邊隻牌子,照買冇錯。如果真系6個月大的話理應可以自己食。拍照上傳睇吓

謝謝指教

咁請問這6個月大的粉紅葵花食Harrison糧高效的Fine?定係coarse好呢?

Gallah 食coarse較為合適

好的
巳買
但食到彈到周圍都係,都唔一粒糧知食到%

粗粒有人覺得佢食到一地~天一半地一半~其實細粒都係天一半地一半~

但粗粒佢可以用手

粗粒有人覺得佢食到一地~天一半地一半~其實細粒都係天一半地一半~

但粗粒佢可以用手
風中飛鸚 發表於 2016-3-8 10:16

係
另外餵奶比佢食作補充之用,晚上一餐,大約要食幾多?
同埋我唔識啲奶汞閻幾稀幾傑,請指教,謝謝。

另外餵奶比佢食作補充之用,晚上一餐,大約要食幾多?
同埋我唔識啲奶汞閻幾稀幾傑,請 ...
Gladiator 發表於 2016-3-8 22:01

只餵晚上係明智選擇~份量因雀而異~濃度比人類餐飲再濃~去到芝麻糊之前~
(有人去到好濃都有)

只餵晚上係明智選擇~份量因雀而異~濃度比人類餐飲再濃~去到芝麻糊之前~
(有人去到好濃都有)
風中飛鸚 發表於 2016-3-9 10:27

明智的選擇都係來自你地經 驗豐富的指導
再者,雖然佢肯食糧兜的糧,但我諗食得好少(餵緊H糧高蛋白的),好擔心。
奶都係食得好少,lam下lam下
咁嘅情況下,我應該點做??
好擔心

明智的選擇都係來自你地經 驗豐富的指導
再者,雖然佢肯食糧兜的糧,但我諗食得好少(餵緊H糧高蛋白的) ...
Gladiator 發表於 2016-3-9 19:24

每朝同一時間磅重量。以知道實際情況。

另外也可以試用H牌合成糧磨幼粉當奶粉使用。

其實養死一隻鸚鵡難度好高~係非常困難事~我由佢一破殼就求求其其~食就食唔食就算~

好的
多謝各位的寶貴意見

好多時d人買隻鸚鵡番去~好易養死~其實係隻雀本身有事~

我會用心學點養,令佢地健健康康,開開心心咁過活

依家最擔心係驚佢只係咬糧而唔食得幾多落肚
比手或棍比佢,佢未識或唔願上,所以幫唔到佢磅重
為有同佢多玩"共享H糧遊戲",係佢個糧兜"扮"拎糧食,又拎啲比佢食,佢想食時我又縮下手唔比佢,有時又會比下佢,佢望到我咁扮食,佢又會即刻爬去糧兜食,但見佢咬糧時會跌啲糧碎出口,都唔知佢食到幾多落肚。

必定係咬碎而唔吞落肚~

(我發覺佢係唔喜歡食fine H糧)
昨晚把(coarse)H糧剪細啲(費事佢一咬就彈散晒)比佢食,佢食左好耐,佢真係有吞了,放心左
今早比佢,又即刻爬落黎食
今日留意下佢啲大便量就知佢食成點了

另外,想問問玫瑰葵花的體型問題
佢現在六個月大,體型上計,仲有冇得大呢?

電子磅~磅下幾重~