返回列表 發帖

新買迷金好大味

請問師兄姐們有無人養䦕迷金,我喺雀街買左只約四個月大迷金好大味,直頭臭,已買兩個多星期,要食一餐奶,其他正常精神。
請問迷金喺咪大味D,我養凱克喺無乜味,鸚鵡會唔會都有臭狐㗎?
我頂唔順已經同佢冲咗幾次室溫水涼,即刻用風筒暖炉吹乾,但仲有味,我知我唔啱,請問有無師兄姐遇過咁嘅情況,市面有無除臭冲涼液?
另佢本身有無問題?

臭5會死,4個月洗白白有D危.吹干晒都甘話,養多排睇下點先

1有鸚鵡專用浴鹽~
2迷你金剛唔會有濃味~應該有問題~
3你不用擔心~幼鳥沖涼都唔係點擺得~
4未沖涼前可以睇醫生~現在就慳番~睇兩星期冇事先去睇~
5鸚鵡沒有臭狐的~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

謝謝波波同飛鸚哥提點
另飛鸚哥你好大隻💪💪

謝謝波波同飛鸚哥提點
另飛鸚哥你好大隻💪💪
Kuen2348 發表於 2016-5-3 18:00

BB鸚鵡毛管會吸水~儲存在管中空位置~風筒吹唔走~只有微波爐大火叮19分鐘或隔水蒸20分鐘先得~兩個方法隻BB都會死~只有希望D冷水~這幾天慢慢入落BB身體~佢頂得順~

知道,佢食得玩得精神,我會注意,謝謝飛鸚哥。

我試過沖鳥專用美羽粉,可除味殺菌。多因毛有菌造成有味,一般水去不掉那味,洗澡時用喷壺最好,不要射眼,因有消炎成份。

謝謝你dorisywy提供意見

請問師兄姐們有無人養䦕迷金,我喺雀街買左只約四個月大迷金好大味,直頭臭,已買兩個多星期, ...
Kuen2348 發表於 2016-5-3 00:27

最好留意臭味系來自羽毛定系呼吸道,小心觀察為上。如果來自羽毛,由佢啦

有嗅味都唔方好野~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk

有嗅味都唔方好野~
風中飛鸚 發表於 2016-5-6 10:17

系吖,怕系某地方發炎或潰爛,所以查明原因比拿去冲涼重要。養得寵物都預左冇可能好似以前咁乾淨啦。但換來了快樂

口無味,喺來自尾巴位果粒腺體位置,睇過無紅腫發炎,會試下浴鹽得唔得,請問邊只除臭浴鹽或美毛粉好,邊度買好,雀街定樓上舖,鸚X天空有無?

口無味,喺來自尾巴位果粒腺體位置,睇過無紅腫發炎,會試下浴鹽得唔得,請問邊只除臭浴鹽或美毛粉好 ...
Kuen2348 發表於 2016-5-6 19:00

除左食雞要有雞味之外,其實養雞都預左有雞味啦•••

忍佢多半年等大個仔先慢慢炮制佢會好D,怕佢受唔起由臭變"香"吖

哦,知道了謝謝

想知道嗅味係腐爛味定係酸宿味?

唔似腐爛味,又唔似酸宿,似巢箱好耐無清潔加潮濕吸吸埋埋果陣除,我諗有機會因此羽毛上積菌引致,之前冲過幾次涼哂下大陽,頭頸開始無味,翼下同尾近腺體位置仲有,不過已好多,暫時一切正常,無鬆毛,要黃昏補歺奶,開始學食糧,精神同便便正常,自己喺籠自己玩咬玩具。

係雀街會有美羽粉買,返家加水即可用。

Thx dorisywy

唔嫌本人多事的話,最好放通風位置,每日晒小小太陽算啦,羽毛好快換新的,到時就靚仔。反而一歲以下幼鳥各方面都比較弱,好容易生病。最好比佢安定環境,唔好有任何機會比佢受驚(包括冲涼)壓力大,百病生!!!

上面師兄講得岩架,等佢大d,一熱顶吾顺,佢自己懂