返回列表 發帖

灰鸚或大白好?

請問各一位師兄,我想養一隻鸚鵡,心儀灰鸚或大白,我知灰鸚大約5~6仟,唔知大白公幾多錢呢?
另外那一隻比較容易咬毛自殘?我一般朝十晚九不在家,適合養那一種呢?謝謝

我去過差不多全港概店都唔見有大白買。。。。 

咁長時間不在家~你點照顧佢呢~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

回復 3# 風中飛鸚

我也擔心這點

回復 2# simonng32

我上星期一去雀街有隻大葵$18000,問佢大白,佢話六七月先有,$20000,唔知合唔合理?

回復  simonng32

我上星期一去雀街有隻大葵$18000,問佢大白,佢話六七月先有,$20000,唔知合唔合 ...
totoma 發表於 2016-5-16 14:53

合唔合理點講?以我當然覺得唔合理~但市場上係咁上下價錢~

$2000, $20,000, 甚至 $200,000 買到隻帶返屋企即刻可以上手,玩雜技,唔嘈,唔病,唔使人餵戒咗奶,特別色,毛色靚, 比賽監償級,會升值,話唔定好多人會話一定合理。

$20 買隻又嘈,又咬人,又咬毛,又唔上手,又乜都唔識嘅,就實有人話唔合理...

有道理,即係$20000左右~thanks

有道理,即係$20000左右~thanks
totoma 發表於 2016-5-17 19:59

兩年前見過15000元~不過鸚鵡價錢只有升~未見過趺~有傳現在一粒已受精的大白蛋~都要5千元~
照比例2萬就正常~

師兄,灰鸚會唔會難養D?怕佢咬毛。

你問我,我就話一切好睇主人性格,鸚鵡性格,主人可以比幾多時間同鸚鵡互動,同環境因素。可能會有人講你知一般情況邊一種種類嘅鸚鵡好養。但你問我,嗰啲答案参考性近乎零。等同你問:喂,邊種女仔適合做我老婆呢?呢啲真係各花入各眼,又好睇緣份。鸚鵡仲衰,係唔同人,唔同時間,唔同環境下,表現可以好唔同。分分鐘係舖頭好地地,帶咗返屋企根本唔係嗰回事....

咬毛嘛,無錯有啲品種會容易有呢種問題,但我眼見,隻隻品種都有可能會咬毛,問題係你遇唔遇到。你問主席,佢可以話你知,有主人24小時相陪,出盡法寶,鸚鵡都係咬毛。有主人每天只係同鸚鵡相處5分鐘,乜事都無。

即係好睇彩數,多謝各位解答

睇緣份,你無理由特登買隻同你唔夾,擺明咬你,或本身已經病嘅鸚鵡。

餘下就睇主人同鸚鵡造化,大前題係:主人決定咗養,又真係帶到佢返屋企,無論鸚鵡生老病死主人都會不離不棄。當然,無主人會想鸚鵡病或咬毛,但當不幸發生,都係咁養。所以,你去揀嘅時侯,無需顧慮太多。我見過不少主人,原本想要某品種,最終帶咗完全唔同品種返屋企。

你要記住:睇緣份。你要嘅,舖頭未必有,就算有,又未必同你夾。千其唔好 set 定我今天或今個禮拜一定要買到。小心慢慢搵,因為一決定咗,就一世嫁勒。

對呀,鸚鵡咁長壽養一定要三恩,會慢慢物色。

請問各一位師兄,我想養一隻鸚鵡,心儀灰鸚或大白,我知灰鸚大約5~6仟,唔知大白公幾多錢呢?
另外那一隻比 ...
totoma 發表於 2016-5-15 23:57

如果家庭冇其他人,你又工作時間咁長,容許我建議你買隻膠鸚鵡箅啦,入電池又會叫又唱歌。幾好

因為人工繁殖鸚鵡比較依賴人~所以有較長時間照顧會好D~如果只可以早晚提供食物及清潔~是不足夠~浪費了一隻鸚鵡~不如考慮爬虫動物之類作寵物~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

因為人工繁殖鸚鵡比較依賴人~所以有較長時間照顧會好D~如果只可以早晚提供食物及清潔~是不足夠~浪費了一隻鸚 ...
風中飛鸚 發表於 2016-5-20 10:12

贊同。鸚鵡有高智商,丰豐富情感,有時煩過老婆仔女,極需要關注及關愛。而且唔似貓狗已經被人類弮養萬年以上。如果長時間冇人照顧,對雙方都系一種折磨。而且佢地幾十年命.....苦口婆心,實在希望樓主三思。按閣下現在情況,爬蟲類,魚類等等比較不依賴人類的寵物較為合適,退一萬步,可選擇了哥,胡錦,金絲雀等等。鸚鵡科就算啦,不要考慮。對不起請原諒我的直言。如有冒犯請包涵

多謝各位意見,我就是怕不能好好照顧才不斷爬文了解多些,睇嚟我要等退休才能養了,好彩你哋提點

多謝各位意見,我就是怕不能好好照顧才不斷爬文了解多些,睇嚟我要等退休才能養了,好彩你哋提 ...
totoma 發表於 2016-5-20 11:05

善哉善哉,退休先養要記得設法令仔女先愛上鸚鵡喎!欣賞你的盡責

我一直有養開陸龜,執屎執屎,曬太陽所以都有心理準備,但鸚鵡要有足夠互動所以要三思