返回列表 發帖

啄羊鸚鵡(Kea)香港有冇機會買到?

原本對紐西蘭特有種啄羊鸚鵡已經十分有興趣
曾經觀看了不少這種鸚鵡影片,智商可比烏鴉,亦係唯一雜食性及雪山鸚鵡

上次去完紐西蘭更是完全迷上這一種鸚鵡!!
即使野生都完全不怕人,從深山到人類屋住活動地區都有
體型大約同大葵差不多(約48cm)
好少飛,啄羊鸚鵡行路都係用跳的,跳來跳去超級可愛
叫聲亦與其名一樣「keaaaa~」 好特別

上次見到香港Kea係某寵物交易論壇出現,但貼主很快刪貼了
有冇人見過香港有賣呢種鸚鵡?

可以想到的方法有三個:
1)非法偷運來香港
2)開個動物園
3)去紐西蘭住然後偷養(又系偷的一種形式)

好耐之前見XX天空有介紹

資料全憑記憶!~所以資料或數字~不會有其他人之準確~
呢種鸚鵡係聰明~不過唔係你所諗~當你飼養在家~就完全兩回事~我分享一下~佢在野外求生~非常聰明~在野外破壞力好大~估計如果飼養~一定有D問題~如果唔係~香港數量就多過灰鸚啦~
市場唔流行~有幾個原因~1難入口~2唔適宜飼養~3寵物性低~係必然之事~
試想想~如果入口容易~又聰明~好適合作寵物~商人點會諗唔到~到今時今日俾你同我先發現丫?
如果以香港罕見程度~吸引力其實幾大~俾以前既我~必定舉手話有興趣~
今日既我~先諗下自己有冇咁多時間同佢玩~照顧係咪好麻煩~咁大破壞力既鸚鵡~在家是否可以養~
我會考慮好多真實情況~幻想係美麗~家中有隻啄羊鸚鵡~朋友都多D~
至於進口問題~已經幫你向有關當局查詢~等待回覆~(不過覺得應該有難度)
email:perfect90220909@yahoo.com.hk
fax:24981198
tel:90220909

根據可靠消息~國內黑市有人養~價錢極貴~香港正式入口係唔得~
email:perfect90220909@yahoo.com.hk

Kea (nestor notabilis) 應該係 CITES II,可以進口,不過手續煩,需時多月,價錢同五彩金剛差唔多。

回復 4# 風中飛鸚

多謝主席及樓上一些朋友提供資料
心想了一下,此品種鸚鵡連一架車都可以解體,如果在養在家不關籠可想而知
不過不懂紐西蘭為何不學鄰近澳洲設繁殖場養葵花般大量繁殖Kea
紐國特有種鸚鵡都太吸引人了!!
除了Kea,還有鴞鸚鵡(全身會散發一種令人偷悅香氣如麝香)

根據可靠消息~國內黑市有人養~價錢極貴~香港正式入口係唔得~
風中飛鸚 發表於 2016-5-23 11:40

我在youtube搜尋比Kea更瀕危的紫藍金剛都可以找到不少家養影片
但當我打Kea pet除了動物園就只有紀錄片看到
Kea在紐西蘭特別地區真係周街都可以見到,經常明目張膽搶你野食
https://www.youtube.com/watch?v=uGtWxq7aH9Q

不知是否此種鸚鵡完全不適合家養,所以沒有找到影片

有些朋友說~100%冇可能入口~有些朋友說:有可能~但手續比其他鸚鵡麻煩得多~
根據我理解~此情形之下~就算可以成功~價錢應該數以十萬計~
就中位數以50萬黎研究下~50萬進口一隻啄羊鸚鵡~出聚會肯定威過威士忌~快D買啦~

不過我要個車位好過~

回復 9# 風中飛鸚

正式進口那費用及手續費應該天價了
讓我想起當年在某寵交易論壇看到的KEA
我當時極有興趣,PM問佢邊度買到佢話係「秘密」,而且唔會賣
然後呢個人很怏就刪帖了,估計定肯黑市弄來的,仲炫耀

進口 KEA 並非天價,同一般 "CITES I' 的鸚鵡價格相約,但最重要是買了回來,要好好照顧,因為 KEA 的寵物性較差。

幾十萬唔係天價~是一般 "CITES I' 的鸚鵡價格~

我養過咁多動物~最乖係我家中藍黃金剛~係全世界最乖鸚鵡~大家見我好少提起佢~因為佢唔搶風頭~在籠內~會大叫~但只要我輕輕叫佢名字~唔好嘈~佢立即收聲~永遠唔洗勞氣~大白有時都會叫唔聽~唔係100%實肯停~但藍黃金剛100%收~
出到街乖乖企定~同陌生人影相~唔咬人~非常跟人~所以我有一隻咁好鸚鵡~任何鸚鵡我都冇興趣~

佢會有d人特別喜歡~會同佢講野~好溫柔~如果遇到d唔喜歡既人~最多表現想離開~

餵食永遠佢最後~因為佢唔擔心冇~會乖乖咁等~其他就會大叫你快d俾佢食~

天空舊年都引入一隻。

天空舊年都引入一隻。
ngwaikeung 發表於 2016-6-3 13:27

我都想睇下真雀~