返回列表 發帖
回復  風中飛鸚

六年來一共生了225隻白蛋了.  我好戥寶寶佢咁辛苦只想佢唔好再生了.
發達鳥 發表於 2016-8-24 15:18

去買粒假蛋俾佢孵~可以去魚街~買白色石春~搵幾粒同佢D蛋大細差不多~由得佢孵~就唔會生蛋~
但要留意~有D雀因為太有母性~會食少左野甚至唔食野~

回復  sonicwai
因我只飬一隻鸚鵡而多年來所生的蛋是全是白蛋是沒有受精的.  

*因家中成員有氣管 ...
發達鳥 發表於 2016-8-24 14:04

你家中成員氣管毛病~與鸚鵡無關~

回復  風中飛鸚

六年來一共生了225隻白蛋了.  我好戥寶寶佢咁辛苦只想佢唔好再生了.
發達鳥 發表於 2016-8-24 15:18

嘩,平均每個月生三粒以上。要補充鈣質

回復 21# 風中飛鸚

請教一下, 無受精既鸚蛋可唔可以好似鵪春蛋咁食?
(我唔係想食, 不過唸住既然生左係咪食得唔好嘥)

回復 22# 風中飛鸚

因為他長期喉嚨唔舒服及咳嗽所以睇了很多醫生. 除了食過很多藥, 照了多次肺又做過不同吹氣測試均無法治好. 最後每醫生位都說可能因為氣管敏感和較弱所以勸喻避免在家飼養動物. 雖然這樣但我堅持不會有棄養的想法. 但再加養就肯定唔會啦.

回復 21# 風中飛鸚
其實差不多平均每月都生蛋所以隻傻雞經已是全年都在孵蛋的. 烏籠內是長期都有蛋的. 每當有新蛋時我就把舊蛋取走.  

我曾經去雀街多次找假蛋但size太大. 唔啱用.

回復 23# scylam
鸚鵡樹D師兄教路俾墨魚骨佢咬及把蛋殼磨粉混在糧中給隻雞尾補鈣.

回復 24# sonicwai
初期我老公曾經試過食佢話有少少腥. 後來D蛋長期俾隻傻雞孵所以唔會食.

回復  風中飛鸚

請教一下, 無受精既鸚蛋可唔可以好似鵪春蛋咁食?
(我唔係想食, 不過唸住既然生左係咪 ...
sonicwai 發表於 2016-8-25 15:48

絕對食得~(有冇受精都得)唔會有害~只是一般主人都唔會食受精蛋~

回復  風中飛鸚
其實差不多平均每月都生蛋所以隻傻雞經已是全年都在孵蛋的. 烏籠內是長期都有蛋的. 每當有 ...
發達鳥 發表於 2016-8-26 00:34

真蛋孵左一段時間就有菌~當然唔好俾佢孵真蛋~母鳥會死~

回復  scylam
鸚鵡樹D師兄教路俾墨魚骨佢咬及把蛋殼磨粉混在糧中給隻雞尾補鈣.
發達鳥 發表於 2016-8-26 00:40

係可以~食一噸左右~

回復  風中飛鸚

因為他長期喉嚨唔舒服及咳嗽所以睇了很多醫生. 除了食過很多藥, 照了多次肺又做過不同吹 ...
發達鳥 發表於 2016-8-26 00:19

敏感是動物口水內的蛋白質令人中招~鸚鵡口水極其少~

回復  sonicwai
初期我老公曾經試過食佢話有少少腥. 後來D蛋長期俾隻傻雞孵所以唔會食.
發達鳥 發表於 2016-8-26 00:49

係要加入雞蛋架傻瓜~唔好單食雞尾蛋~

回復  風中飛鸚

因為他長期喉嚨唔舒服及咳嗽所以睇了很多醫生. 除了食過很多藥, 照了多次肺又做過不同吹 ...
發達鳥 發表於 2016-8-26 00:19

去睇中醫啦~睇西醫係愈睇愈孱的
我見過好多專業人士讀書讀死書~病人屋企有寵物就9成寵物引起~又寄生蟲又寵物毛又病菌病毒咁
唔係加唔加雀問題~為身體好~去搵中醫睇好身體啦

回復  scylam
發達鳥 發表於 2016-8-26 00:40

我成日唔明~你宜家係唔想佢再生~咁補黎做咩?
野生動物天性~夠先會浪費~如果身體冇多餘鈣~生蛋意欲就會下降
生得愈多愈短命~又唔係有B~生黎做咩?

回復 34# louisa20047
多年來中西醫都看過了. 幸好雞尾羽粉不算太多所以現家中會盡量密密吸塵(羽粉).

回復 35# louisa20047

講得又咁war.  謝謝提醒.

回復 11# plusle

plusle, 嚟緊BBQ我既古仔又可以見到佢女神金金了 !

回復 38# sonicwai
我又可以見到你~

回復 39# 風中飛鸚

哈哈, 係呀! 今次要合照先得